Ny Kulturpolitik 2021 - 2024
Høringssvar om Ny kulturpolitik 2021-2024, litteraturens rolle
Det er både glædeligt og meget velkomment, at Aarhus kommune vil satse endnu mere på kulturen i de kommende år, sådan som det fremgår af udkastet til en ny kulturpolitik gældende fra 2021. Ovenpå succesen med Kulturby 2017 synes det i hvert fald åbenlyst, at der findes såvel kunstnerisk masse som tilstrækkeligt med interesserede publikum til, at Aarhus kan udvikle sig til en stor og vigtig kulturmetropol.
Som forfatter, skriveunderviser samt medlem af Danske Skønlitterære forfatteres bestyrelse vil jeg gerne pege på væsentligheden af en styrkelse af byens litterære miljø og en seriøs talentudviklings indsats. Jeg tænker her ikke bare på scener og foreninger, hvor allerede etablerede forfatterstemmer kan få lov at træde op, men også på et fagligt stimulerende uddannelsesmiljø, hvor byens unge forfattertalenter kan blive inspirerede og finde udfoldelsesmuligheder.
Der findes allerede sådanne tiltag inden for såvel teater, musik- samt billedkunst (SGK, MGK og BGK), og det ville være oplagt at mime denne konstruktion i en litterær pendant: FGK. Et treårigt forløb for unge mellem 16-22 år, hvor de kan udvikle og udfolde deres litterære talenter. Dette vil samtidig også styrke den i forvejen succesfulde Skrivekunstskole, der allerede har bidraget med flere optagne elever på Statens Forfatterskole, og som hvert år fostrer virkelig levedygtige forfatterstemmer.
Jeg tænker, at et samarbejde mellem et Forfattergrundkursus og Skrivekunstskolen vil sætte Aarhus på landkortet som en litterær storby og dermed også tiltrække endnu flere talenter til byen. Hvis vi som de første i landet kan præsentere et talentudviklingsforløb, der starter allerede i teenageårene på et treårigt FGK og afsluttes/kulminerer med et etårigt intensivt skriveforløb i de tidlige voksenår på SKS, er jeg overbevist om, at Aarhus vil kunne fostre mange kommende professionelle forfattere og skabe den kritiske masse, som Det Kunstfaglige Råd efterlyser i deres evaluering.
Jeg henstiller derfor til, at der i kulturpolitikken afses midler til et FGK-forløb, men også til at der afsættes en fast bevilling, der sikrer, at Skrivekunstskolen fortsat kan tiltrække og udvikle talenter ikke mindst de mange, som et FGK-forløb vil bidrage med. Det vil sikre en komplet, litterær fødekæde, hvor SKS vil udgøre en solid og intensiv afslutning på FGK-forløbet.
Med oprettelsen af et treårigt FGK-forløb i dynamisk samarbejde med Skrivekunstskolen (SKS) er jeg ikke i tvivl om, at Aarhus på sigt vil opnå en position som Litteraturens By.
Download høringssvar som pdf