Gå til hovedindhold
Ny Kulturpolitik 2021 - 2024

kulturpolitik og sydhavnen

Kontekst
Sydhavnskvarteret i Aarhus står overfor gennemgribende forandringer i de kommende fire år, der blandt andet skal resultere i skabelsen af en ”Kunstby”. Der findes dog allerede et kunstnerisk miljø i Sydhavnen, herunder byens ældste kunstnerdrevne udstillingssted, Spanien19C, der har præsenteret udstillinger i form af stedspecifikke ruminstallationer siden 1989. Spanien19C ønsker derfor de kommende år at bidrage til at bygge bro mellem erfaringer og visioner i området, således at den periode, hvor området bliver byggeplads, ikke blot bliver en de facto nulstillingsfase. Spanien19C vil således bidrage til at der fortsat findes et kunstnerdrevet og non-kommercielt udstillingssted i området, og at det billedkunstneriske miljø viderefører en seriøs kunstfaglig standard, der også er socialt forsvarlig ifht. politisk-økonomiske kriterier.

At være stedspecifik i et område under forandring
For at opfylde disse mål, må Spanien19C selv blive en transformativ platform, der fortløbende kan tilpasse sig og undersøge den forandring, der finder sted i området. Fra det øjeblik i 2021 hvor Spanien19C’s nuværende bygning bliver revet ned, går udstillingsstedet fra at præsentere stedsspecifikke installationer til selv at blive et arbejde med en flydende stedsspecifitet. Kunsten bliver til dette formål et udforskende middel, der skal undersøge de konkrete kvaliteter og muligheder i området.


Vi er meget glade for at Sydhavnen bliver nævnt som et aktiv i Kommunens kulturpolitik. Men for at der skal blive en fremtid i de pæne ord, kræver det en aktiv indsats fra kommunens side.

Udstillingsstedet arbejder sammen med AaBkC, Statens Kunstfond og Enggaard om at udvikle en kunststrategi, som gerne skal være klar når området bliver taget i brug om en 4 års tid.

Vi opfordrer til at man støtter kontinuiteten i det kunstneriske arbejde og herved også udvikler en model for en permanent løsning med kunstnerværksteder og et kunstnerstyret udstillingssted på området.
Som det er nu kan man ikke sikre den ikke kommercielle produktion. Planerne lægger op til kommercielle aktører, såkaldt kreative iværksættere. Og det er meget svært for mange kunstnere at leve op til. Så hvis der ikke fremtidssikres mod huslejestigninger og ændrede forhold efter de første 10-15 år. Er der ingen basis for at skabe et miljø der går fra grundlæggende ide-udvikling til mere salgbare ting. Og det kunstnerisk/kreative kraftcenter man drømmer om får ingen mulighed for at etablerer sig.
Det er vigtigt at kommunen sikre sig at der også fremover er et levende og diverst og mangesidet kunst/kultur-miljø. Her ser vi en klar politisk opgave i at sikre det. For det ser ikke ud til at bygherre kan sikre det uden at der bliver stillet krav.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Kim Thøgersen Grønborg

Indsendt

30/11/2020 10:22

Sagsnummer

HS4306120

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kultur og borgerservice
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H223

Kontakt

kultur@aarhus.dk