Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny Kulturpolitik 2021 - 2024

Høringssvar om Ny kulturpolitik 2021-2024, Skrivekunstskolen

Alice i eventyrland er ikke bare en bog. Den er også en metafor for litteraturen med kaninhullet som portal til en verden, hvor fantasien og tanken sættes fri. Denne frihed er værd at værne om, for den repræsenterer et helle i alt, der definerer vores moderne verden på godt og ondt – den seneste tid mest ondt. Det ved alle, der bare én gang i deres liv har været opslugt af en god bog.

På Skrivekunstskolen har vi siden stiftelsen i 2013 været optaget af talentudvikling, (ud)dannelse og mental sundhed. Samlet i en treenighed med fællesskabet som fikspunkt.

Derfor er det opløftende at se en kulturpolitik, der i forlængelse af FN’s Verdensmål fokuserer på kunstneriske fødekæder og talentmiljøer, sammenhænge mellem kunst og velfærd/sundhed, dannelse og uddannelse etc. Alt dette på fundament af fællesskaber, der hylder diversitet og overskrider klassiske skel fx mellem rig/fattig, etnicitet, politisk overbevisning og i et bredere perspektiv: privilegerede/ikke privilegerede.

På baggrund heraf skal der lyde en opfordring til at give litteraturen generelt og Skrivekunstskolen specifikt en mere fremtrædende rolle i kulturpolitikken. I kontekst af sidstnævnte kunne det være som rammeinstitution for et Forfattergrundkursus (FGK) eller (mere ambitiøst) med anerkendelse og økonomisk sikring af Skrivekunstskolen i form af tiltænkt driftstilskud i den kommende handleplan. To formater der naturligvis ikke udelukker hinanden, tværtimod.

Med 360-420 timers undervisning per semester har Skrivekunstskolen blandt sammenlignelige skrivekurser og -tilbud landets mest dedikerede talentudviklingsprogram for unge. Undervisningen fokuserer både på at udvide elevernes kendskab til verdenslitteraturen samt øge deres kritiske bevidsthed ang. egne og andres tekster.

I harmoni med en sundhedsfremmende og uddannelsesafklarende pædagogik er Skrivekunstskolen således forberedende til Nordens forfatterskoler samt Det Jyske Kunstakademi og Dramatikeruddannelsen, til hvilke Skrivekunstskolen har en stabil elevtilførsel.

Når Aarhus markerer sig som førende inden for kulturområdet hører det åbenlyst sammen med, at byen understøtter en bred vifte af kulturudbud, der formår at fremme høje kunstneriske ambitioner såvel som vækstlagsorienterede initiativer. I denne vifte er litteraturen dog til stadighed underprioriteret. Det vil Skrivekunstskolen hellere end gerne lave om på.

Alle med interesse for at høre mere om Skrivekunstskolen er velkomne til at tage kontakt. Døren er altid åben.

Mvh
Christian Djurhuus
Skoleleder
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Christian Djurhuus

Indsendt

30/11/2020 14:37

Sagsnummer

HS9099786

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kultur og borgerservice
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H223

Kontakt

kultur@aarhus.dk