Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny Kulturpolitik 2021 - 2024

Høringssvar fra Bora Bora på Aarhus Kommunes Kulturhandlingsplan 2021-24

30-11-2020

Høringssvar fra Bora Bora på ’Kulturpolitik 2021-24’.

Tak for en kompleks, ambitiøs og målrettet handlingsplan for vores fælles, fremtidige kultur. Den kræver ikke kun et alvorligt greb i lommen, men også en hidtil uset grad af sammenhold og samarbejde. Jeg er sikker på, vi er mange i byen, der tror på et sådant samarbejde.
Vi vil gerne bakke op om alle punkterne i planen, også selvom de samlet set er lige så ambitiøse som landets klimamål. Ens for begge målsætninger er, at de er nødvendige. Det sikrer byens identitet, samt byens – og ganske afgjort også regionens – livskvalitet. Vejen til dem er mindst lige så vigtig, ved vi alle, ellers når vi ikke målene. Så handleplanens foreslåede sammenhæng mellem alle magistrater, alle uddannelses- og kulturinstitutioner, alle erhverv og ALT vækstlag har efter vores mening afgørende betydning for, at vi kan samarbejde os til et fælles ansvar.

Bæredygtighed – Klima
Planen om at lade kunstens og kulturens institutioner gå foran som debatfora i klimaoprustningen mere, end de allerede gør, er en strålende tanke. Og det giver meget mening, at institutionerne også skal gøres fuldstændigt bæredygtige rent energi- og klimamæssigt. Det arbejder institutionerne på, men vi er nogle stykker, der bor i dårlige bygninger, så det må ændres efter vores mening. Byliv er der, byrum - f.eks. omkring Musikhusparken - er der og bliver der bestemt også, nu mangler en del af bygningerne. Det er det samme i f.eks. de nye byrum, der er skabt på det gamle Kommunehospital, i Sydhavnskvarteret etc.
• Vi forslår, der laves en oversigtlig handlingsplan til både opgradering af miljøvenligt udstyr, ombygninger eller nybygninger af de rum, hvori borgerne skal kunne inspireres og motiveres til klimavenlighed. Dette kunne være i kommunalt samarbejde med erhvervsliv, byggebranche og fonde – og så institutionerne selv, naturligvis.

Bæredygtighed – Talentudvikling
Kulturhandlingsplanens fokus på vækstlaget og talentudvikling er lige så central en fremtidssikring som klima. Her behøves mange forskellige idéer, for at gøre sammenhængen mellem den professionelle kunst og vækstlaget nyttig for begge parter og udbytterig for alle.
Aarhus kunne blive forgangs by for samarbejdet mellem vækstlaget, uddannelserne og kultur- og kunstinstitutionerne. Men talentudvikling er dyr og krævende, hvis den skal være ordentlig og vedvarende.
• Vi forslår oprettelsen af praktikpladser eller opgaveforløb i praktik på institutionerne.
• Vi forslår oprettelsen af en talentudviklingsfond, der både kan søges af talenter og af institutioner. Fonden skulle være stor nok til at sikre kontinuitet.

Blikket mod verden – og verdens blik mod Aarhus.
Det internationale udsyn og handlingsplanens målsætning om at engagere os i globale dagsordener, mener vi på Bora Bora også er en af forudsætningerne for byens kulturelle udvikling og vores håndtering af klimakrisen. Global udveksling er nødvendig for at vi imellem alle lande kan forstå hinanden, og forstå de problemer, vi hver især har med vores forskellige samfund og vores fælles fremtid. Derfor er internationale netværk lige så vigtig for os som det at være generøse værter i Aarhus.
Men i de sidste to årtier har international udveksling også stået meget højt på den kulturministerielle ønskeliste uden at man har gjort sig klart, hvor meget der egentlig kræves for at skabe kontakt, skabe fælles interesser og projekter, vedligeholde kontakten og udvikle en international identitet. Det tager årtier, og det koster penge. F.eks. har den danske Stat ikke en automatisk matchning af de penge, EU bevilger, hvis man lander et EU-projekt i Danmark. Som bekendt bevilger EU i langt de fleste kunstneriske projekter kun halvdelen af budgettet mod, at man selv stiller med den anden halvdel. I flere andre europæiske lande matches denne halvdel af staten. Det giver mange flere EU-projekter til disse lande og meget få i Danmark, fordi det er for stort og for usikkert arbejde. EU-projekterne skaber varige partnerskaber og meget effektive kunstneriske udviklinger – forudsat at projekterne er fornuftige og skabes ud af nødvendighed.
• Vi foreslår et aarhusiansk forum til udveksling af internationale netværk og af erfaringer med netværksopbygning. Dette forum kunne være tværfagligt – både kunst, kultur og erhverv – med specifikke faggruppe-møder.
• Vi foreslår en appel til Kulturministeren om at sætte EU-projekter på dagsordenen og Finansministeriet afsætter flere penge af til EU-projekter.
• Vi forslår et samarbejde mellem Kommune, faggrupper og fonde til at rejse midler til international udveksling i en grad, der gør udvekslingerne mulige.
• Vi foreslår et residency-råd, der kan udveksle erfaringer og udarbejde planer for, hvordan Aarhus bedst modtager kunstnere, forskere, erhvervsfolk, idrætsfolk, etc.


På vegne af Bora Bora
Jesper de Neergaard
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jesper DE NEERGAARD

Indsendt

01/12/2020 00:22

Sagsnummer

HS3966587

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kultur og borgerservice
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H223

Kontakt

kultur@aarhus.dk