Ny Kulturpolitik 2021 - 2024
Høringssvar kulturpolitik 2021-24
Høringssvar fra Aarhus Billedkunstcenter – Kulturpolitik 2021-24
Under temaet ’et stærkt fundament’ skrives der i kulturpolitikken, at ”Aarhus skal være en interessant og relevant by at udvikle og udøve sit kunstneriske virke i”, og at dette er forudsætningen for de andre temaer i politikken. Der skrives samtidig at ”Aarhus vil være en by, der tiltrækker og nærer professionelle kunstnere”. Stor ros til kommunen for at arbejde så målrettet og strategisk med det faglige fundament for kulturlivet i byen. Vi mener, at de kunstfaglige centre, herunder Aarhus Billedkunstcenter, spiller en hovedrolle her. Samtidig peger vi på, at det er essentielt at sikre produktionsmiljøer og rum til billedkunstnere i midtbyen også i fremtiden.
Kommunen har i den nuværende kulturpolitik afsat midler til et atelierfællesskab for nyuddannede billedkunstnere på Godsbanen – Corporum. Det er et vigtigt skridt i sikringen af den billedkunstneriske fødekæde og understøttelse af yngre billedkunstneres fremtid i byen. Corporum dækker en del af et behov for arbejdsrum til de unge, nyuddannede billedkunstnere i byen, men det skaber også et øget behov, da flere unge kunstnere søger mod Aarhus netop pga. de gode arbejdsmuligheder, og flere ønsker at blive boende i Aarhus efter endt uddannelse på Det Jyske Kunstakademi. Derfor skal vi være opmærksom på at sikre den billedkunstneriske fødekæde videre frem og satse på produktionsfællesskaber i fremtiden. Et dækket behov skaber her lykkeligvis nye behov og tiltrækker flere billedkunstnere til byen.
Kommunens prestige-projekt for udviklingen af nordsiden af Sydhavnen har truet med at slette endnu et billedkunstnerisk produktions- og udstillingsmiljø fra midtbyen. Sammen med entreprenøren Enggaard har vi lavet en plan for redning og fremtidig udvikling af det billedkunstneriske miljø på Sydhavnen. Aarhus Billedkunstcenter overtager et lejemål i det gamle bylager på Sydhavnen hvor vi, som naboer til Det Jyske Kunstakademi, vil administrere og udleje 11 atelierer og et rum til kunstnerdrevet udstillingssted. Vi har mulighed for at supplere med 5 yderligere atelierer i en anden bygning i samme område. Planerne tegner et hovedspor i den nye ’Kunstby’ i området. Kunstbyen skal være et billedkunstnerisk centrum på Sydhavnen, med fokus på kunstproduktion, kunstnerisk uddannelse og internationale netværk. Det nye centrum skal løfte miljøet for professionel billedkunst i Aarhus og sikre et dynamisk, offentligt liv i den nye bydel i fremtiden.
På Aarhus Billedkunstcenter har vi foreslået kommunen at øge centrets kommunale driftstilskud, så vi dels kan nedbringe huslejen på de kommende atelierer i Kunstbyen, samt få mulighed for at supplere centrets eneste faste stilling, lederstillingen, med en fast deltidsmedarbejder, der bl.a. kan administrere og udvikle atelierfællesskabet og det planlagte udstillingsrum. Dette peger ind i et tiltrængt økonomisk løft af centret, så det kan fremtidssikres driftsmæssigt og ikke udelukkende er bundet op på lederens stilling, samt de fondsmidler, der pt. søges bl.a. for at øge de personalemæssige ressourcer så vi kan løfte vores opgaver ordentligt. Det læner sig op af de kunstfaglige råds evalueringsrapport, der peger på en skærpelse af de kunstfaglige centres rolle. Dette arbejde går vi i gang med i dialog med de andre centre, kunstrådet, vores brugere og Kulturforvaltningen, og vi ønsker at få indsnævret og kommunikeret tydeligere, hvilke opgaver vi løfter. Vi gør opmærksom på, at vores, samt Litteraturcentrets, driftstilskud er ca. halvt så stort som end de andre to kunstfaglige centre. Denne ubalance i forhold til det økonomiske fundament mener vi ikke er konstruktiv, hverken i forhold til de miljøer, vi arbejder for, eller i forhold til et samarbejde på tværs af centrene, hvor vi står så forskelligt mht. faciliteter og personalemæssige ressourcer.
Med venlig hilsen
Kirstine Schiess Højmose, leder Aarhus Billedkunstcenter
Download høringssvar som pdf