Ny Kulturpolitik 2021 - 2024
Billedkunsten i kulturpolitikken
Høringssvar vedr. Aarhus Kommunes kulturpolitik 2021-24
Indsendt af Judith Schwarzbart, rektor ved Det Jyske Kunstakademi.
Det aktuelle udkast til den nye kulturpolitik rummer mange vigtige perspektiver på det brede kulturfelt, og den afspejler en lydhørhed overfor erfaringer og forslag fra forskellige fagmiljøer, råd og udvalg. Hvis det lykkes at føre disse ambitioner ud i livet, så er Aarhus virkelig kommet langt. Alene som ambition er dette en politik, som andre kommuner og ikke mindst vores nationale politikere burde lade sig inspirere af.
Set fra Det Jyske Kunstakademis perspektiv ønsker jeg dog at knytte nogle kommentarer
til udkastet, som forhåbentlig kan bidrage til det videre kulturpolitiske arbejde og implementeringen.
Kunsten – og særligt billedkunsten – udgør kun ét aspekt af kulturpolitikken, men den strækker et langt tværsnit igennem den. Fra børn og unges muligheder for at udvikle egne talenter, over arbejds-, produktions- og udstillingsmuligheder for professionelle kunstnere til hvordan publikum og byen generelt får glæde af kunsten og de særlige kompetencer, som billedkunstnere har. Her er nogle områder, som jeg mener er centralt at have for øje.
Styrket mangfoldighed
Det Jyske Kunstakademi ønsker at tilbyde et mangfoldigt miljø af studerende med baggrund i forskellige økonomiske, sociale og etniske miljøer. Som videregående uddannelse rekrutterer akademiet studerende, som allerede har arbejdet med kunst i en årrække. Med den aktuelle ansøgerskare er det ikke muligt for akademiet at opnå den ønskede mangfoldighed. Det er derfor værd at overveje, hvordan den lokale fødekæde og talentpleje kan udvides, så vi sikrer, at tilbuddene når ud til alle børn og unge, som har lyst til at prøve kræfter med kreativ udfoldelse. Inddrag gerne billedkunstnere i dette arbejde. Der er meget, der tyder på, at mødet med kunstnere kommer børn og unge til gavn, uanset hvilken professionel vej de vælger senere i livet.
Den professionelle kunst
I kulturpolitikken fremhæves bl.a., at Aarhus er en stærk produktionsby. I implementeringen vil det være vigtigt at have øje for de forskellige målgrupper i kommunens tilbud. Der er forskellige behov hos borgere generelt, i det unge vækstlag og hos de mere etablerede professionelle kunstnere. For billedkunstnere betyder dét at arbejde professionelt ofte langt fra et sikkert økonomisk grundlag. Adgang til billige atelierer og fælles produktionsfaciliteter så som teknisk udrustede værksteder er derfor afgørende for et bæredygtigt kunstnerliv. Udstillingsmuligheder og samlende begivenheder som f.eks. Art Weekend spiller også en central rolle både for at etablere en dynamisk scene, der rækker ud over sig selv, og for at publikum har adgang til den lokale scene.
Produktionsmuligheder og selvorganiserede fællesskaber
Atelierfællesskabet Corporum og det af dem etablerede udstillingssted Cantina (begge dele på Godsbanen) er vellykkede eksempler på, hvad der kan vokse frem, når der skabes rum og muligheder. Godsbanen rummer også gode værksteder med maskiner og kompetente værkstedsledere. Mange borgere i kommunen har allerede glæde af disse værksteder til stort og småt. Byens professionelle kunstnere har brug for andre arbejdsvilkår, og de har derfor pt ikke meget glæde af værkstederne. Der skal dog ikke meget til før, at man i fremtiden kan udnytte kapaciteten bedre og dermed også etablere produktionsmuligheder for de professionelle kunstnere inden for de eksisterende værksteder.
Stærke institutioner
Metropoler trækker i billedkunstnere – og Aarhus er i hård konkurrence med byer som København, Hamborg og Berlin. Men størrelse er ikke alt. Muligheder, mangfoldighed og inspiration er vigtig. Aarhus er i de senere år blevet mere attraktiv for yngre færdiguddannede kunstnere, og arbejdet må fortsætte mod at styrke den kritiske masse, som skaber stærke miljøer og høj kvalitet. Institutionerne spiller en vigtig rolle. Kunsthallerne introducerer spændende udenlandske kunstnere og åbner for nye æstetiske og tematiske horisonter gennem udstillinger og seminarer. Det Jyske Kunstakademi henter stor værdi til vores studerende gennem samarbejder med institutioner i Aarhus. F.eks. henter vores studerende meget læring og professionalisering fra samarbejdet med Kunsthal Aarhus omkring afgangsudstillingen. Godsbanens værksteder er også vigtige for et akademi, der ikke selv rummer mange værkstedsmuligheder. Stærke institutioner styrker hele kunstscenen i Aarhus.
Den anvendte og den frie kunst
Kulturpolitikken udmærker sig ved sin opmærksomhed på mulighederne for at inddrage kunstneriske kompetencer i alle områder af samfundet. Jeg er sikker på, at vi langt fra har udtømt de muligheder, der ligger i at inddrage kunstnere både med mere klassiske udsmykningsopgaver og reelle samarbejder, der overskrider klassiske forestillinger om kunstværker. Dette kan vi godt gøre og samtidig huske, at kunstens styrke og kunstneres særlige kompetencer oprinder fra kunsten som et sjældent frit sted, hvor metoder og præmisser defineres af kunstneren selv. Lad os sikre, at der fortsat er plads til den frie kunst som et laboratorium for æstetisk erfaring, den frie tanke, følelser, nye sociale fællesskaber og meget andet. Kunsten er et forandringslaboratorium for individer og for fællesskaber.
Download høringssvar som pdf