Forslag til Lokalplan nr. 1147 - Højhus på Mindet 6, Aarhus Havn
Lokal plan 1147 - Højhus på Mindet 6
Bygningen er alt for højt til den foreslåede placering. Aarhus's bymiljø bliver ødelagt af sådanne tæt-byggede og alt for høje betonbyggerier. Havnemiljøet ødelægges, Med sådanne byggerier bliver Aarhus lidt efter lidt til en kold beton-ørken for de velslåede, - et lille New York eller Manhattan uden smilets by og uden gårdmiljøer, sjæl eller hygge, bare stormomsuste firkanter. Højhuset kommer til at dominere Aarhus’s skyline og vil kunne ses fra det meste af byen. Det er særlig uheldigt, fordi bygningen, set med vores øjne, er decideret klodset og grim.
Bygningen vil få alle andre bygninger i nærheden til at se latterligt små ud, og dermed åbne for mange flere af den slags superhøjhuse. Den udvikling kendes fra alle andre storbyer og har præget debatten i byer som Silkeborg. Det er præcis det modsatte vi har brug for. Aarhus er stadig en smuk og charmerende by. Det skal vi bevare og understøtte, ikke ødelægge.
Vi er midt i en voldsom klimakrise og Aarhus siger, at man vil være bæredygtig. Hvorfor så bygge betonhøjhuse som dette? - Det viser da kun hulheden i den bæredygtige overflade. Bygninger som dette højhus ødelægger både klima og miljø.
Højhuset er på 143 m med 43 etager, bygget af beton, der udleder voldsomt meget CO2. Det er præcis sådan, vi skal undgå at bygge i fremtiden. For dansk byggeri står for 40% af vores samlede CO2 udledninger, heraf cement/beton alene for 12-15 %.
Hvis vi tillader dette byggeri, så følger andre med, og inden vi ser os om, så har vi betonhøjhuse så langt øjet rækker, og ingen plads til natur, planter, dyr, buske og træer. Alle de mest fremsynede arkitekter bygger i dag med begrønninger af husfacader og tage. Det skærmer mod fremtidens hedebølger, det gavner insekt og fugleliv, lagrer CO2 og det fremmer biodiversitet. Det er der som bekendt voldsomt brug for, eftersom natur og biodiversitet dør for øjnene af os.
Hvor meget er egentlig CO2 aftrykket fra dette byggeri per m2 ? Er der nogen mål på det - og er udledningen OK? Og hvis ikke - hvorfor så ikke? skulle vi ikke nå 100% reduktion af CO2 i 2030? Så er man vel nødt til at vide, hvad alt det nye, vi bygger, udleder af CO2?
Man bør i fremtiden bygge i helt andre materialer, - naturlige, lokale, bæredygtige materialer, materialer som kan ånde og er uden kemi, De store tegnestuer er allerede begyndt at bygge sådan rundt i verdens hovedstader. Her bygger man også tiny-lejligheder for at spare på ressourcerne. Man bygger med udstrakt genbrug af materialer. Og man bygger med fællesrum til hårde hvidevarer, til fællesspisning, fælles værksteder osv. For at tænke klodehensyn, spare ressourcer osv. så der er en fremtid til vores børn.
På Djursland bygges i øjeblikket et hus, der er kåret som et af verdens frem mest bæredygtige byggerier, nemlig Medborgerhuset i Feldballe, som Lars Keller sammenmed Henning Larsens tegnestue. Det er noget mere perspektivrigt at gå den vej :)
Se venligst kapitel 7, side 47-61 i vedhæftede alternative klimaplan.
Download høringssvar som pdf