Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1147 - Højhus på Mindet 6, Aarhus Havn

lokalplan 1147

Høringssvar (oplæg) Lokalplan 1147 Aarhus d. 14.4.2021
Lokalplan 1147 er sendt i høring.
Midtbyens Fællesråd mener ikke, at der ud fra det foreliggende høringsmateriale og lokalplanforslag, kan foretages en tilstrækkelig høring endsige træffes en politisk beslutning. Der er ganske enkelt alt for mange uafklarede punkter.
Lokalplanen er fremlagt med en køreplan, med høring, indstilling og beslutning til sommer og derefter offentliggørelse af den vedtagne plan 21.7.- et sommerferieforløb, hvor der ikke stilles spørgsmål ved om lokalplanen vedtages og at det formentlig er den lokalplan, der er udsendt i høring, der vedtages.
Lokalplan 1147 er så stort et indgreb i bycentrum og hele sammenhængen mellem by, havn, erhverv og boliger, trafik og klima, at der efter vores mening er brug for en langt mere involverende, offentlig debat om, hvad vi vil med vores by, hvordan vi opfatter byen ved bugten, visionen for midtbyen, klima- og bæredygtighedsforhold. En sådan offentlig debat skal ligger før vedtagelsen af en lokalplan som denne, som ikke er i overensstemmelse med Kommuneplan 2017. Vi opfatter debatten som en demokratisk nødvendighed inden der evt. træffes en beslutning, som fundamentalt ændrer, hvad der kan gives tilladelse til i Aarhus midtby.
At give tilladelse til et spring fra 6 etager til over 40 etager, det er skelsættende.
Vi mener, at politikere i byrådet og byens borgere skal være helt sikre på, at dette projekt er i overensstemmelse med ønskerne for fremtidig byudvikling og ’Visionen for Midtbyen’. Er I, politikere og forvaltning i kommunen sikre? Ellers vil vi komme til at stå med et 150 meter tårn, der med lokalplanforslagets egne ord ”markant manifesterer sig” ikke bare i området omkring Mindet – men overalt i byen. Efterfølgende må man så forsøge at tilpasse ’Vision for midtbyen’ efter det byggeri. Skal det ikke være omvendt?
Vi mener, at politikere og borgere i byen må stille en stribe spørgsmål. - og kræve dem besvaret før der træffes en beslutning.
Lokalplan 1147 har som formål ”at give mulighed for at området kan anvendes til et højhus på ca. 150 m”. Det eksisterende byggeri er på 2-3 etager og gældende rammer giver mulighed for at bygge op til 6 etager. Matriklen er endvidere omfattet af kommunens Højhuspolitik som område, ”hvor høje huse ikke som udgangspunkt udelukkes”. Det betyder altså, at de heller ikke nødvendigvis godkendes! Der skal væsentlige argumenter og begrundelser til.
Det fordres også i kommunens Højhuspolitik, at der ”skal foreligge en redegørelse med følgende hovedpunkter”:
• Om projektet indeholder en anvendelse, som der er almen interesse i at manifestere i byen
o Hvilken almen interesse tilgodeses ved at der bygges 40+ etager og med hvilken begrundelse kræves 150 meters byggeri? Hvorfor ikke 6, 12 eller 20 etager?
• Om projektet er beliggende et sted, som det er vigtigt at markere, f.eks. som et orienteringspunkt
o I Kulturmiljøbeskrivelsen for området står der, at sårbarhederne bla består af, at der bygges højt ved siden af eksempelvis ”De 5 Søstre” – naboen til Mindet 6.
o Højhuspolitikken beskriver de landskabsmæssige karaktértræk mht ådale, højdedrag, skove osv. Højhusbyggeri skal som udgangspunkt understrege – ikke sløre – disse karaktértræk. Projektet placeres som det højeste byggeri i Aarhus i den laveste del – nemlig ved åens udmunding.
o Aarhus Kommune har tidligere godkendt opførsel af det, der skulle være Aarhus’ vartegn mod bugten, nemlig Lighthouse på Aarhus Ø. Lighthouse er mindre end påtænkte projekt – har man besluttet sig for, at dette tårn skal være det nye vartegn? Hvad kvalificerer et kontorbyggeri som vartegn for Aarhus?
o I forhold til ovenstående, med hvilken begrundelse vil man godkende et byggeri på 150 meter på denne placering?
• Hvordan projektet forholder sig til eksisterende orienteringspunkter, om projektet giver udsigt, om det tager udsigten fra andre og om der bliver tale om indkigsgener for andre
o Med Lokalplanforslagets egne ord vil byggeriet markere sig markant visuelt fra Ballehage, fra Bellevue, fra bugten og rundt i hele byen. Byggeriet vil være synligt fra de fleste steder i Aarhus. Med sin placering og højde påvirker byggeriet udsigten ”markant” for alle aarhusianere. Med hvilken begrundelse er det en god idé?
o Projektet giver ikke udsigt til beboere, fordi der er tale om erhverv/kontorer. Tagterassen på eksisterende byggeri (dvs 2 etagers højde) ligger bag højhuset og afskæres derfor (se desuden vindforhold nedenfor).
• Hvordan projektet påvirker bylivet
o Er der lavet en analyse, der kan dokumentere, at et 150 meters erhvervsbyggeri på denne placering er det rigtige for bylivet? Hvorfor er det ikke delt med byens borgere i forbindelse med høring/dialog?
• Hvordan projektet bidrager imagemæssigt til byen eller bydelen på en positiv måde
o Hvilket image er det hhv kommunen og bygherre mener, at projektet understøtter/bidrager med?
o Hvad er de specifikke positive fordele og goder, som projektet bidrager med til Aarhus hhv Sydhavnen?
• Om der er funktionelt behov for en stor sammenhængende enhed, herunder om det behøver at være i form af højt byggeri
o Findes der en analyse af nødvendigheden af en højde på 150 meter? Hvilke argumenter påviser, at 150 meters bygningshøjde er den bedste løsning? Hvad nødvendiggør højden og står de fordele, som skulle fremgå at analysen, mål med det? Hvad er argumenterne?
• Om projektet ud fra en samfundsøkonomisk, sociokulturel eller ressourcemæssig vinkel, er en fordel
o Som ovenfor – hvad fortæller analyser- hvis de foreligger? Hvilke begrundelser ligger til grund for at tillade projektet i forhold til den mulige fordel byen opnår samfundsøkonomisk, sociokulturelt og ressourcemæssigt?
o I forhold til ressourcer: har man forholdt sig til CO2 aftryk for dette byggeri og opvejes det at fordele ved byggeri? Skal der ikke foreligge en konkret beregning af CO2 udslippet, både under opførelse og i brug?
o Da der bygges i en zone, hvor vinduer ikke må åbnes, må det forventes at energiforbrug i bygning vil være højere end normalt – bla.a. pga aircondition. Foreligger disse beregninger og indikerer det fortsat, at byggeriets højde er optimalt?
o Klimapåvirkning i forhold til vind ses i Lokalplanforslaget primært analyseret i forhold til nærområdet – dvs på projektgrunden. Det fremgår her, at vindpåvirkningen vil være væsentlig og bla.a. vil betyde, at cyklister skal vælge en bestemt rute, og at tagterrassen ofte ikke vil være anvendelig. Når disse vindforhold forventes, så skal der foretages beregninger på vindpåvirkning uden for matriklen og der skal derfor foreligge oplysninger om potentiel vindpåvirkning i gaderne i området, på opholdsarealer på DOKK1 mv. Dette bør og skal vel indgå i lokalplansmaterialet?
• Hvis der er tale om bolighøjhuse redegøres endvidere for, hvilke lejlighedstyper projektet indeholder, hvilke beboergrupper der sigtes mod, og om udemiljøet vil være vigtigt for de kommende beboere, f.eks. mht. legepladser
o Dette punkt er ikke relevant her, da der bygges for 2500 erhvervs/kontorarbejdspladser. Det betyder samtidig, at argumentet om at der med stigende befolkningstilvækst i Aarhus må bygges højere og tættere ikke kan finde anvendelse i denne sag.
• Hvordan projektet påvirker den overordnede og lokale trafikstruktur
o Lokalplansforslaget indeholder ikke meget analyse omkring trafik. Der mangler her en analyse af, hvilken trafikbelastning så mange arbejdspladser samt evt butiks/restaurationsaktivitet vil medføre. Med en placering ved bugten og midt i Aarhus, skal alt og alle transporteres tværs gennem byen for at komme til og fra. Det gælder Kystvejen, Allégaderingen, Randersvej, Spanien, Marselis Boulevard osv. Vi må opfordre til, at der fremlægges en trafikanalyse, som ikke kun omfatter nærmeste tilkørselsvej.
Lokalplan 1147 har som formål ”at give mulighed for at området kan anvendes til et højhus på ca. 150 m”. Ifølge Erhvervsstyrelsen, så kan formålsbestemmelsen i en lokalplan ”karakteriseres som de politiske mål, der udmøntes i de enkelte mere detaljerede regler om anvendelse, udformning osv. i en lokalplan”.
Kære politikere – hvad er de politiske mål i midtbyen og med lokalplan 1147?
For at alle i Aarhus - politikere og borgere - skal kunne forholde sig til Lokalplan 1147 og om der skal bygges et 150 meter højt tårn på Mindet 6, må der foreligge gedigne begrundelser. Hvad er de saglige og præcise begrundelser for, at dette er det rigtige projekt, i den rigtige højde, til netop denne placering og hvad bidrager det specifikt til bydelen- og hele Aarhus? Opvejer det ulemperne?
Midtbyens Fællesråd opfordrer til, at Byrådet sikrer, at der ikke træffes en så vidtgående beslutning som godkendelse af lokalplan 1147 uden at sikre sig tilstrækkelig belysning af spørgsmål og tilstrækkelig oplysning til borgerne. På det foreliggende grundlag kan og må lokalplan 1147 ikke indstilles til godkendelse.
Med venlig hilsen
For Midtbyens Fællesråd
Vibeke Skjøttgaard og Thomas Kruse
Kontakt: thkruse4@gmail.com
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas Kruse

Indsendt

14/04/2021 11:24

Sagsnummer

HS6172177

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H257

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00