Gå til hovedindhold
Forslag til Lokalplan nr. 1147 - Højhus på Mindet 6, Aarhus Havn

Forslag til Lokalplan nr. 1147 - Højhus på Mindet 6, Aarhus Havn

VISUEL FORURENING
Når Aarhus skal promovere sig ifht turismen (visitaarhus) vises der billeder på hjemmesiden af det bedste i Aarhus – Latinerkvarteret, Vestergade-, Mejlgade-, Frederiksbjergkvarteret, Trøjborg, Strøget osv. Med god grund har man på www.visitaarhus.dk nedtonet både visning og omtale af Aarhus Ø – da der tilsyneladende ikke er noget interessant liv og miljø her.

Området består af primært af ”hovsa-arkitektur” hvor hver bygherre har fået frit spil og den overordnede plan har manglet, etablering af grønne områder som skaber liv og ikke som nu, masser af skygge og vindproblemer forårsaget af de høje bygninger.

Hvis vi selv er turister i andre byer nationalt og internationalt går langt størstedelen af os efter bydele med intimitet, kultur, grønne åndehuller, caffeer, shopping gader osv. Disse ting befinder sig i langt de fleste byer i de ældre bydele (kbh, Rom, Prag mfl.)

”Prismet” på Viborgvej er et eksempel på hvordan kommune og bygherre ikke har taget hensyn til det omgivende miljø. Den Gamle By er en unik seværdighed, men oplevelsen af at være tilbage tiden forstyrres fuldstændigt af Prismets sterile glastårn, der rager op over Den Gamle By.

En stor ”visionær” plan fra 1950’erne gik ud på at anlægge en 4-6 spors hovedvej gennem byen fra rådhuspladsen gennem frederiksgade, Immervad, Lille Torv og videre gennem Badstuegade og Studsgade til Nørreport og videre sydpå langs vandet. Stor tak til især daværende borgmester Bernhard Jensen for at bevare byen og kulturarven.

Aarhus er efter vores mening ved at begå endnu en fejl ifbm byfornyelse ved opførelse af et 144m højt erhvervsbyggeri – mere skygge og vindproblematik. Hvor end du befinder dig i Aarhus vil denne bygning være alt for dominerende i skylinen.

Vi savner politikere, bygherrer og arkitekter der visionært tør og evner at værne om byrums- og landskabskvaliteter, og som ser på, hvad der er optimalt for et givent område, så det ikke er det, der er økonomisk mest rentabelt, som kommer til at styre udviklingen. For vi har tilsyneladende at gøre med en byudvikler elite, som har frit spil, til at ændre lokalplaner og fredninger.

Et eksempel til inspiration er fra 1968 – en konkurrence om en bebyggelse med 800 enfamilieshuse på amtets nyindkøbte Moesgaard. Møller & Grønborgs Tegnestue deltog i konkurrencen med et forslag med tilgangen ” VI DELTAGER FOR AT GÅ IMOD PROJEKTET”.
I stedet gik deres forslag ud på at hele området inkl. Vilhelmsborg skulle i stedet reserveres som et samlet ”natur/naturparkområde” uden et eneste parcelhus! Tegnestuen vandt uden dog at modtage 1. Præmie og honorar.

Så – kære politikere og byplanlæggere – lad jer inspirere af ovennævnte – hav modet til at sige nej og pas på vores by – den er unik.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

søren bo nielsen

Indsendt

14/04/2021 23:42

Sagsnummer

HS0023336

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H257

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00