Hasle centrum
Høringssvar til "Helhedsplan for Hasle Centrum"
Vi har med stor interesse fulgt med i arbejdet med udvikling af en helhedsplan for Hasle centrum. Vi hilser mange af idéerne om bl.a. bevarelse og udbygning af grønne områder, fokus på bæredygtighed og mangfoldighed i området, mere byliv, bedre sammenhæng til Bispehaven og den grønne kile ud til Hasle bakker mv. meget velkommen! Samtidig er det også meget positivt, at der tænkes helhedsorienteret og langsigtet ift. udvikling af området.
Vi er dog stærkt bekymrede over den byudvikling vi lige nu ser i området, hvis det er mere af samme slags, som vi kan vente os. Her tænkes navnlig på de igangværende højhus byggerier på Ryhavevej (lokalplan 1082 og 1057). Vi erkender et behov for fortætning og hilser generelt nybyggerier, der kan bidrage positivt til byudviklingen velkommen, men byggeriernes størrelse og højde harmonerer på ingen måde med de omkringliggende villakvarterer og de visioner, som Aarhus Kommune har for Hasle centrum i form af mangfoldighed og øget gadeliv. Udviklingen på Søren Frichs vej og den inderste del af Silkeborgvej står som skræk og advarsel på, hvad der sker, når der bygges massivt op i højden. Det skaber ikke byliv, hvor man har lyst til at opholde sig og komme hinanden ved - blot lange øde vindblæste strækninger.
Vi kunne ønske, at Aarhus Kommune - hvis I virkelig mener, at der skal udvikles til gavn for Hasles borgere, og for at gøre Hasle til en mere attraktiv bydel - at der bygges i max 2-3 etagers højde, i forskudte planer (evt. punkthuse der ligger med afstand og diagonalt, så der ikke bliver øde høje mure langs Viborgvej og Ryhavevej - bare se på fx Carlsbergbyen i KBH for positiv inspiration) med grønne områder ind i mellem, og med trafikdæmpende foranstaltninger og cykelstier. Møllevangs Allé er et rigtig godt eksempel på, hvordan Ryhavevej fx kunne komme til at se ud. Det ville også give sikker færdsel for fodgængere og cykelister til og fra et evt. nyt letbanestop.
Samtidig vil vi på det kraftigste modsætte os, at den del af Ryvej, som er omfattet af kulturmiljøet Klokkerparken, planlægges inkluderet i byfortætningsplanerne. Ryvej er idag fuldt integreret i Kolkkerbakkens villakvarter, og det er meget utrygt, at et så attraktivt og velbevaret villakvarter, der ikke ses lignende indenfor Ringvejen og af netop samme årsag er udpeget som kulturmiljø, blot efter forgodtbefindende kan inkluderes i helhedsplanens ekstreme byfortætningsplaner.
Vi ser frem til en god demokratisk proces med Aarhus Kommune, hvor man rent faktisk er villig til at lytte til borgerne i området og handle derefter. Vi har mange gode og konstruktive tanker omkring vores områdes udvikling, og vi er ikke pr definition modstandere af byfortætning, men det skal ske med respekt for omgivelserne (her tænkes navnlig på byggehøjden) - det er helt centralt, hvis de visioner, som Aarhus Kommune selv opstiller for området, skal blive realitet. Nærdemokratiet omkring de igangværende byggerier på Ryhavevej lader en del tilbage at ønske - fx er man endt med at bygge en etage højere (og ikke lavere) end det lokalplansforslag, der blev sendt i høring skitserede, og som høringssvarene entydigt modsatte sig.
Venlig hilsen
Morten Hjortskov Larsen og Anne Mette Kjeldsen
Klokkerbakken 91
8210 Aarhus V
Download høringssvar som pdf