Gå til hovedindhold

Høringssvar

Anbefalinger fra opgaveudvalg

Høringssvar fra Århus Ungdommens Fællesråd

Høringssvar vedr. anbefalinger fra Opgaveudvalget for mindre psykisk sårbarhed


Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til høringen af anbefalinger fra Opgaveudvalget for mindre psykisk sårbarhed igennem denne åbne høring. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at alle børn og unge har mulighed for at deltage i meningsfulde og udviklende fritidsaktiviteter i forpligtigende fællesskaber.

//Hvordan kan flere børn og unge blive en del af foreningsfællesskaberne?//
Vi bakker i Århus Ungdommens Fællesråd fuldt ud op om anbefalingen, at ’Alle børn og unge skal have adgang til rummelige fysiske fællesskaber’. Det er også med stor glæde vi i anbefalingerne fra udvalget og udmøntningen af disse kan læse, at fritidsaktiviteter i foreningerne anerkendes som meningsfulde fællesskaber for børn og unge. Det er vi naturligvis meget enige i.

I udkastet til udmøntningen af anbefalinger efterspørges under pkt. 5.2 (Alle børn og unge skal have adgang til rummelige, fysiske fællesskaber) initiativer og samarbejder, der kan understøtte fællesskaberne i foreningsregi. Vi oplever i ÅUF, at fællesskaberne i børne- og ungdomsforeningerne er gode og rummelige, og ser derfor en vigtigere opgave i at give flere børn og unge ind vej ind i foreningerne. For børn der ikke har været foreningsaktive fra en tidlig alder, eller hvor forældrene ikke er bekendt med foreningsliv, kan det kræve en hjælpende hånd at tage det første skridt og møde op til en foreningsaktivitet. ÅUFs ideer til at give flere børn og unge adgang til fællesskaberne i børn og unges foreninger er:
- Lave introduktion til lokale foreninger i skolen, SFO’en og klubben.
- Introducere ungdomsforeningerne på ungdomsuddannelserne i kommunen ved at facilitere at foreninger kan besøge uddannelserne.
- Lave introduktion til ungdomsforeninger til unge tilflyttere til kommunen, som fx studerende, der flytter til.
- Afsætte kommunale ressourcer til en ledsager til og fra fritidsaktiviteten, så det er trygt at komme afsted for sårbare børn og unge.
- Afsætte kommunale ressourcer til en ledsager under selve fritidsaktiviteten, så der kan skabes tryghed for sårbare børn og unge.

//Inddragelse af foreningerne fra start//
I ÅUF ved vi, at det er vigtigt at skabe ejerskab blandt de frivillige i foreningerne til en fælles indsats for at få flere børn og unge med i foreningslivet. Det kræver, at de foreninger, der har lyst til at indgå i samarbejdet involveres i planlægningen hele vejen fra start til slut. ÅUF vil gerne hjælpe med at involvere relevante børne- og ungdomsforeninger.

ÅUF bidrager også gerne i den videre proces med at omsætte anbefalingerne til virkelighed. Som repræsentant for børne- og ungdomsforeningerne i kommunen vil vi bringe netop dette perspektiv ind i det videre arbejde med implementeringen.


På vegne af Århus Ungdommens Fællesråds Styrelse

Nina Hansen, formand, og Sara Springborg, sekretariatsleder
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sara Springborg

Indsendt

19/05/2021 21:26

Sagsnummer

HS2360550

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Dagtilbud og skole
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H291

Kontakt

Søren H.L. Nielsen

Specialkonsulent

M: 89 40 47 16 E: shln@aarhus.dk





SEKRETARIAT

Strategi og Udvikling

Børn og Unge

Aarhus Kommune