Forslag til Udviklingsplan for naturbydelen Marienlyst samt Tillæg nr. 97 til Kommuneplan 2017
Bemærkninger til "Forslag til Tillæg nr. 97 til Kommuneplan 2017 for Aarhus Kommune - Byudvikling ved Brendstrup/Marienlystvej
Grønt Danmarkskort
Miljøstyrelsen har i forbindelse med høring af forslag til kommuneplantillæg nr. 97 for Aarhus Kommune følgende bemærkninger, for så vidt angår varetagelsen af nationale naturbeskyttelsesinteresser.
Styrelsen har fundet, at ændringen overlapper med Områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser og Økologiske forbindelser under Grønt Danmarkskort, se kortudsnit nedenfor.
Følgende retningslinjer for Naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser samt for Økologiske forbindelser, der vurderes at være relevante ift. kommuneplantillægget, fremgår af Aarhus kommuneplan 2017:
162
Søer, vandløb og vandhuller, moser, ferske enge, strandenge, heder og overdrev, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, skal bevares og tilstanden i områderne må ikke ændres.
163
I planlægning for byudvikling, grønne områder, friluftsliv og klimatilpasning mv. skal naturområder og natursammenhænge bevares for at sikre den biologiske mangfoldighed og dermed indgå i byområderne som et værdifuldt aktiv. Der bør etableres respektafstand til naturområder for at undgå, at tilstanden i områderne ændrer sig.
164
Den rekreative benyttelse må kun udbygges, hvor dette kan ske uden væsentlig påvirkning eller forstyrrelse af sårbar natur eller dyreliv.
171
I de økologiske forbindelser skal sammenhængende naturområder bevares uforstyrret og i videst muligt omfang forbedres og udvides.
172
De økologiske forbindelser bør friholdes for byudvikling og tekniske anlæg. Hvor anlæg af nye eller ændring af eksisterende veje og jernbaner skærer de økologiske forbindelser, bør anlæggene indrettes med faunapassager, så dyrelivets spredningsmuligheder opretholdes. Ved eksisterende spærringer i de økologiske forbindelser bør passage sikres ved at etablere faunapassager.
177
Inden for Grønt Danmarkskort ønsker byrådet i særlig høj grad at arbejde for både at skabe mere og bedre natur samt gode sammenhænge mellem eksisterende værdifulde naturområder.
178
Inden for Grønt Danmarkskort skal indsatsen for at sikre optimale levesteder for vilde dyr og planter have særlig prioritet.
På side 13 i tillægget er følgende formulering fundet: ”Det rørlagte vandløb i området kan med fordel åbnes op og indgå som et blåt element i byen, sammen med de §3 beskyttede vandhuller. Vandhullerne må ikke blive påvirket og kan ikke kan indgå i regnvandshåndteringen.”
Miljøstyrelsen vurderer dog overordnet, at der mangler en konkret vurdering af, hvilke konsekvenser kommuneplantillægget vil medføre for de naturinteresser, der i henhold til kommuneplanens retningslinjer skal varetages inden for udpegningerne, herunder om funktionen af udpegningerne kan opretholdes. Endeligt bør der fremgå en vurdering af, hvorledes kommunens egne retningslinjer vurderes overholdt.
Det bemærkes, at ovenstående ikke er en indsigelse mod kommuneplantillægget, men en bemærkning om gældende regler.
Figur 1 Kortudsnit der viser, at kommuneplantillægget overlapper med Grønt Danmarkskort (5 mindre naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, der er vejledende registreret i DAI som §3-søer, samt et mindre delareal af en udpeget økologisk forbindelse sydligst i området)
Bilag IV-arter
Miljøstyrelsen har i forbindelse med høring af forslag til kommuneplantillæg nr. 97 for Aarhus Kommune følgende bemærkninger, for så vidt angår bilag IV-arter.
Miljøstyrelsen kan konstatere, at det ikke fremgår, at der er foretaget en vurdering af, om planen kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter. Det følger imidlertid af det nationale hensyn 2.1.5 i Oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægningen, at planforslag ikke kan vedtages, hvis gennemførelse af planen vil indebære en beskadigelse eller ødelæggelse af bilag IV-arters yngle- eller rasteområder. Der skal således foretages en vurdering heraf, og vurderingen skal fremgå af redegørelsen til planforslaget.
Det fremgår af kommuneplantillægget, at der indenfor planrammen er 5 vandhuller og ca. 14 ha fredsskov, og at der i forbindelse med planlægningen skal sikres tilstrækkelige bufferzoner omkring disse. Derudover fremgår det, at der ikke er konstateret bilag IV arter inden for de enkelte skov- og naturlokaliteter. Det fremgår dog ikke, hvordan dette er konstateret og om hvorvidt der er gennemført en feltundersøgelse.
Miljøstyrelsen bemærker, at disse vandhuller og skove potentielt kunne være levested/rastested for bilag IV arter, og forstår ud fra kommuneplantillægget, at disse arealer bevares, og at der oprettes bufferzoner til naturarealerne.
Det bemærkes, at ovenstående ikke er en indsigelse mod kommuneplantillægget, men blot en orientering om reglerne vedr. bilag IV-arter.
Download høringssvar som pdf