Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1145 Område til blandet bolig og erhvervsformål ved Willemoesgade, Trøjborg

Ja tak til hvide klasiske vinduer med sprosser - nej tak til store`gulv til loft` vinduer i mørke faver og uden charme.

Der er mange gode elementer i lokalplansforslaget, som skrevet i mit tidligere høringssvar men der ønskes ændringer til og fokus på følgende ting.

(1) - Vinduer/døre
Der er lagt op til i lokalplansforslaget, at nybyggeriet vil få store moderne gulv til loft vinduer uden sprosser og at vinduerne vil blive i forskellige mørkere farver. Det ønskes ændret, så det primært vil være tilladt at bygge med mere klassiske vinduer med sprosser/inddelinger og at der primært tillades HVIDE vinduer i byggeriet.

Begrundelse:
Arkitekturen med saddeltage, kviste, mursten, og så de klassiske hvide vinduer med sprosser, giver Trøjborg et sammenhængende, smukt, og venligt arkitektonisk udtryk. Men alt sammen med en utrolig fin variation med forskellige former, detaljer og udtryk. Det er Trøjborgs styrke, og det gør Trøjborg til en smuk harmonisk bydel.

Den arkitektoniske stil bør man forsætte, både af hensyn til det samlede udtryk på Trøjborg, men også for byggeriet egen skyld. Det et sjældent man møder nogle der synes at gulv til loft vinduer gør noget godt for arkitekturen, og de fleste vil pege på hvide klassiske dannebrogsvinduer som noget af det fineste og mest charmende på et givent byggeri.

Der er kommet en del nybyggeri på Trøjborg de seneste år, alt sammen med store gulv til luft vinduer, i mørke favre. Det får bygningerne til at skille sig markant ud, og bygningerne får et mere trist og ucharmerende udtryk, dels på grund af de store vinduesoverflader uden sprosser, og så fordi vinduer altid er mørke i stedet for lyse eller hvide.

Derudover ønskes der en bestemmelse om at man IKKE må bygge tilbagetrukne vinduer, som gemmer sig halvt inde i muren. Det får byggeriet til at se tungt ud og er fjern fra eksisterende byggeri på Trøjborg, som har hvide, vinduer helt ude i niveau med facaden. Nybyggeriet på Trøjborgvej 72A-74B fremtræder med sådanne vinduer og det netop det der ikke ønskes.

(2) - Kviste og deres udforinger
Der ønskes reelle og rigtige kviste, og ikke moderne snyde-kviste som starter i facaden og bryder op igennem taget. Det ser dominerende ud, og det giver ikke en adskillelse af taget og murværket, og man får ikke en harmonisk og glidende overgang. I høringsmaterialet ser det netop ud til at der kun bliver tale om sådanne kviste, og ikke normale gammeldags kviste der kun fremstår som en mindre del af tagfladen. Der ønskes opdelte enkelte kviste og ikke store og sammenhængende, da det vil virke fjernt i området og sløre for sadeltagets udtryk. Elevatortårne og teknik skal integreres i arkitekturen, og ikke være påklistrede fremmede elementer. Kvistene ønskes ligeledes med hvide vinduer og sprosser/inddelinger, gerne med forskellige udtryk i kvistene som med saddeltag eller runde eller buede vinduer.


(3) - Den levende facadebeplantning
Der ønskes sikring og krav i lokalplanen for at man bevarer den smukke og karakteristiske facadebeplantning på mange af bygningerne i hele lokalplanområdet.

Den smukke shedtagsbygning på Aldersrovej er renoveret de seneste år, men her har man simpelthen valgt at ødelægge store dele af den nuværende facadebeplantning.

Det er sket i forbindelse med at der skulle udskæres åbninger til nye vinduer, her har skåret og kappet flere af de store rodnet i stykker på den smukke og gamle facadebeplantning. Så nu er halvdelen af den karakteristiske levende facade død og utrolig trist og at se på. Man har kappet 5 rodnet i stykker, ud at otte, på Aldersrovej. Der var ikke nogen vinduer i `kælderen` før, og det er her det er gået ud over rødderne.

Jeg begræder virkelig tabet af den ødelagt grønne facade og undre mig meget over det er muligt, da det fremhæves netop af Aarstiderne Arkitekter (Nu Sweco Arkitekter) og Sweco, som stod for renoveringen, at man ville bevare facadeudtrykket, med den grønne beplantning. Beplantning bør som minimum genetableres, men desværre tager dette MEGET lang tid før at det opnår samme udtryk igen.

Bevoksning der desuden bør sikres i lokalplanen eller ved en servitut, er beplantning på de nuværende gamle bygninger på Willemoesgade. Her er begroningen vokset vildt og frit ind over vinduerne, så jeg kan være bekymret for at man i forbindelse med renoveringen, her kan komme til at gå hårdt til værks med vinduesudskiftninger osv, som vil resultere i at man ødelægger den levende facade, på nøjagtigt samme måde som på Aldersrovej.
På Niels Juels Gade foran den hvide bygning, er der et stort flot grønt bælte af sammenhængende buske foran bygningen. Dette ønskes bevares, da det klæder området.

(4) - Altaner
Altanbunde ønskes i samme materiale/favre som facaden og ikke i samme favre som værnene, som forslået i lokalplanen. Der ønskes ikke tilladt gelænder/balustre, i rå galvaniseret stål, men alene i varme farver som sort.
Der ønskes ikke tilladt værn af glas på nogle som helst altaner i lokalområdet.

(5) - Tage:
Der er lagt op til at saddeltagene må nøjes med en hældning på blot 25 grader. Det er ødelæggende for saddeltagenes ellers fine udtryk, når hældningen bliver så lave, og det betyder også man ikke kan bygge rigtige kviste i tagetagen. Meget få bygninger på Trøjborg har en så lille taghældning, også nabobebyggelserne. Så for at få en arkitektonisk sammenhæng og noget charmende nybyggeri, ønskes der kun tilladt saddeltage med ned til 40 graders hældning. Altså en hældningsgrad på mellem 40-60 grader i stedet for de forslået 25-55 grader.

Der ønskes ikke tilladt nybyggeri med tagpap, og lign, men alene tilladt rigtigt tegltag som arkitektonisk passer ind i området.

(6) - Almene boliger:
Der ønskes at man stiller krav om 25 procent almene boliger i lokalområdet, så man således udnytter planloven til fulde. Der mangler biligere lejeboliger til mennesker med almindelige og lave indkomster inden for ringgaden, og i særdeleshed på Trøjborg.

(7) - Begrønning:
Byblomster, bede og lignende bør i høj grad indtænkes imod gadeplan. Gerne en fornuftig buffer, der giver mulighed for gode vækstforhold. Så træk byggeriet lidt tilbage fra skel, så der er mulighed for at lave grønne bede, blomster og lign, imellem byggeriet og fortorvet. Jeg forstiller mig en grøn kile med vilde byblomster langs alt nybyggeriet ud mod gaden, til glæde og gavn for alle på Trøjborg.

(8) - Tilbygninger:
Jeg er meget bekymret for en kommende overbygning på især nuværende bygning J og bygning N. Der står i lokalforslaget at disse tilbygninger, skal udformes med et lettere facadeudtryk og i kontrast til den eksisterende bebyggelse. Dette lyder jo fint, men i virkeligheden, bliver det oftest nogle forfærdelige grimme løsninger.

I lokalforslaget fremgår der af figur 13, nogle illustrationer, af eksempler på tilbygninger, ovenpå eksisterende gammelt byggeri. Og de viser tydeligt, hvor utilpasset og klodset det typisk ender med at komme til at se ud. Fordi fokus er på, det skal være i kontrast til det eksisterende bebyggelse, og det skal fremstå lettere, og med andre materialer og arkitektur. Det nyrenoveret Trøjborg center er er godt eksempel på en ucharmerende og klodset løsning med byggeri ovenpå eksisterende.

Jeg ønsker fokus ændret på, at en overbygning, skal være i præsis samme stil, materiale, og arkitektur, som den bygning der bygges ovenpå i lokalplanforslaget. Så det fremstår roligt og ensartet i bybilledet, og ikke som 2 selvstændige bygninger, fra hver sin tidsperiode og at man ikke altid skal prøve at lave noget vildt og opmærksomhedskrævende byggeri, som `larmer`

Vedhæfter billeder, af den ødelagte grønne facade på Aldersrovej
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Emil Vindblæs

Indsendt

09/08/2021 18:59

Sagsnummer

HS4053605

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H310

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00