Jeg har deltaget i udviklingen af Andelssamfundet i Hjortshøj (AiH) og i dialogen med Aarhus Kommune siden sidste halvdel af firserne. Historisk set har jeg et overblik som ligger til grund for mit høringssvar.
Andelssamfundet er et lokalsamfundseksperiment baseret på at ville tage ansvar for at udvikle bæredygtige løsninger, hvor vi bor, og ud fra de præmisser og ressourcer der er til rådighed og vi har kunnet frembringe.
Dette har resulteret i:
- Eksperimenterende boligbyggeri
- Økologisk jordbrug med flotte CO2 tal
- Bofællesskab og arbejdspladser for mennesker med særlige behov
I arbejdet med disse områder har vi haft brug for godt samarbejde med Aarhus Kommune. Og modsat har Aarhus Kommune også haft brug for os og har brugt AiHs resultater i sammenhænge, hvor det har kunnet vise, at Aarhus Kommune er i front omkring bæredygtig og social udvikling. Især ift. inklusionsarbejde i lokalsamfundet.
AiH blev i sin tid stillet i udsigt, så meget som man nu kan love som embedsmand og politiker uden at skrive ned og under, at kunne komme til at råde over 100ha landbrugsjord, så vi kunne blive selvforsynende. Udviklingen er siden gået i den retning, at dette ikke har kunnet lade sig gøre. Vi forpagter pt. ca. 19 ha af Aarhus Kommune og vi kan ikke tåle at miste en tredjedel af dette areal.
Landbruget er:
- af Andelssamfundets beboere udtrykt som en af de vigtigste grunde til at bo i AiH og en del af vores identitet.
- det område, hvor vi fortsat kan se perspektiver i at udvikle nye veje ift. bæredygtighed og biodiversitet inden for økologi, nye ejerformer, nye arbejdspladser, nye sociale fællesskaber ift. det omkringliggende samfund – Hjortshøj samt storbyen Aarhus.
- det sted, hvor naboer i Hjortshøj møder, og får mulighed for at deltage i, landbrugsproduktion på nært hold – fra jord til bord.
- en stor del af den grønne kile, der efterhånden er med til at definere en del af kvaliteten ved at bo i Hjortshøj og som nu er med til at sælge boliger i byen ifølge ejendomsmæglere.
Vi har brug for troværdighed og opbakning i samarbejdet med Aarhus Kommune, så vi ikke samtidig med et igangværende samarbejde med Aarhus Kommune om at udvikle på udvidelsen af bebyggelsen i Helhedsplanen for området, skal opleve at Aarhus Kommune med en Temaplan er ved at fjerne for os vigtige landbrugsarealer.
Vi har brug for at Aarhus Kommune, med Rådmand B. Simsek i spidsen, tager Bebyggelsesplanen for Hjortshøj af bordet, så AiH og Hjortshøj har mulighed for fortsat at kunne udvikle nye dyrknings – og samarbejdsformer i lokalsamfundet og så Aarhus Kommune fortsat kan fortælle omverdenen om Kommunens engagement inden for bæredygtig udvikling.