Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Viborgvej 47, 49, 53, 55 og 57, Åby

Høringssvar til debatoplæg Viborgvej 47-57

Jeg bor i Gudenåcentralen – Viborgvej 51 og har flg. bemærkninger til den aktuelle høring vedr. ”byfornyelse” i vores område.

Først vil jeg påpege, at man i høringsmaterialet ikke engang ulejliger sig med at undersøge hvilket postnummer, der er tale om! Man henviser til Åby og senere til 8000 C. Ingen af adresserne er korrekte. Det er byggeri i 8210 Aarhus V der er på tale. Synes det virker lidt useriøst overfor os, der er dybt berørt at planerne. Samtidig er det intimiderende, at grundplanstegningen på matrikelkortet i det udsendte materiale gennemskærer vores ejendom, uden vi er inviteret med som en del af projektet.
Endvidere synes jeg, at det virker lidt uærligt, at kommunen inddrager grunden i nr 57 i projektet – velvidende at der ikke skal bygges på den. Der står i materialet at den skal ”drives som kirkegård”. Hvorfor er den med i projektet? Man kan jo få den mistanke, at den kun er med for at få det samlede grundareal op – så der kan bebygges endnu mere massivt på matriklerne 47-53.

Gudenåcentralen, ligger midt i det område, som høringen omhandler og byggeriet der søges dispensation til, grænser op til bygningen på 3 sider. Dvs. at det der søges om potentielt byggeri i 4 etager i en hestesko rundt om Gudenåcentralen, og hvis letbanens fase 2 besluttes, kommer den så på den sidste side af bygningen på vejsiden.
Gudenåcentralen er en bevaringsværdig bygning i klasse 3. Det er oprindeligt en transformatorstation tegnet af arkitekt Axel Høeg-Hansen – samme arkitekt som tegnede fx Amtssygehuset og Aarhus Idrætspark. Den er bygget i 1920, samtidig med de gule bygninger der ligger i nr 47-49. Nr 47 og 49 var oprindeligt administrationsbygninger til transformatorstationen og er i øvrigt også bevaringsværdige.
Gudenåcentralen fik leveret stærkstrøm fra Tangeværket og transformerede det om og fordelte strømmen til hele Aarhus. Da transformatorstationen blev nedlagt, overtog hjemmeværnet bygningen, og de kunne så ligge på taget og holde øje med fjenden.
I 2011 blev der indrettet lejligheder i bygningen. I øvrigt med stor hensyntagen til nabobygningerne i forhold til indkig mm.

Det er altså en bygning det har en historie for byen, som man nu vil gemme væk i nyt byggeri i 4 etager på 3 sider. Os der kender huset og historien kommer jo med gru til at tænke på det bevaringsværdige Æggepakkeriet i Carl Blochs Gade, der er helt ”ædt op” af nybyggeri på alle sider. https://domis.dk/erhvervsudlejning/aeggepakkeriet/ Check lige billederne på linket og sig så ikke i tager hensyn til gamle bevaringsværdige bygninger!
Eller den gamle smukke Ceresbygning, der nu ligger for foden af Viborgvej, fuldstændig opslugt i nyt byggeri og som flere gange er kåret som en skændsel for byen.

De gamle (og misligeholdte) administrationsbygninger ved siden af Gudenåcentralen, som i dag huser en almennyttig boligforening, har man planer om at fjerne og bygge nyt og højt. De er klassificerede som bevaringsværdige og jeg mener det vil være en værdi for byen, at man renoverer dem, så området for fremtiden fremstår som en smuk samlet del af byen.

Jeg er bekymret over, hvad der vil ske med Gudenåcentralen, hvis man graver ud til højt byggeri rundt om bygningen. Kan den holde til det? Det er fx ikke længe siden, at man havde store problemer med en ældre etagebygning der revnede i Vestergade, da man gravede ud til Book1 og beboerne måtte finde alternative boliger over en lang periode med store økonomiske og menneskelige konsekvenser til følge.

De trafikale konsekvenser for området er massive, hvis boligmassen øges på Viborgvej 47-55. Der er i dag 22 boliger. Det er med livet som indsats, når beboerne kører ud ad indkørslen fra de nuværende boliger. Der er flere gange sket trafikuheld med totalskadede biler til følge. Jeg tør ikke tænke på hvilke konsekvenser det får, hvis der bygges 5-10 gange så mange boliger på matriklerne.
Kommer man nede fra byen og skal dreje til venstre holder man ofte længe og trafikken backer op – helt ned til den anden side af Ringgadekrydset. Vejen er for smal til der kan etableres venstresvingsbane.
Kommer man fra Hasle siden, skal man krydse ind over busbanen, hvor man ofte overraskes af vanvidsbilister, der kommer med meget høj fart indenom i busbanen. Vi har flere gange kontaktet færdselspolitiet, fordi det fører til farlige situationer.

Ser man på parkeringssituationen i området, er den allerede kaotisk. I Gudenåcentralen har vi 8 p-pladser til 11 lejligheder. Der er også for få parkeringspladser i det alment nyttige byggeri 47-49 og det skaber dagligt konflikter.
I nr 53 har Fritid og kultur et foreningshus. Når der er arrangementer i det, holder biler parkeret hulter til bulter helt ud på fortovet og det er rent kaos.

Det er planlagt at nedlægge p-pladserne ved Frydenlundcentret, og bygge 600 ungdomsboliger uden p-pladser! De nuværende P-pladser ved Frydenlundcentret er områdets eneste ”buffer”. Fenrisvej er allerede fyldt med parkerede biler til bristepunktet. Der parkeres, når man skal på kirkegården, til kolonihaverne, til Århus Statsgymnasium eller til Fenrishus, der er en institution for børn og unge.
Jeg håber, man tager højde for, at der vil komme mange flere biler i området i fremtiden både med og uden øget byggeprocent på Viborgvej 47-57 og at man ser på nødvendigheden af p-pladser til alle de nuværende og ønskede boliger og aktiviteter. Det er trods alt nok begrænset hvor mange biler udefra, der er plads til der parkerer på villavejene i Fuglebakkekvarteret på modsatte side af Viborgvej. Jeg tænker heller ikke, at villa ejerene synes det er en god løsning.

I Gudenåcentralen bor vi i lejligheder med udsigt over byen og bugten til Sletterhagefyr og Samsø mod øst og Brabrand/Årslev Engsø mod syd og vest. Da vi købte vores lejlighed, faldt vi naturligvis for udsigten. Det er det, vi har købt med den præmis, at kommuneplanrammen giver mulighed for lav boligbebyggelse, så der var tilladelse til at bygge i 2 etager i området. Derudover lagde vi vægt på at 2 af de gule bygninger i nr 47 og 49 var bevaringsværdige. Det faldt os simpelthen ikke ind, at man kunne ændre det.
Jeg har kontakt til en ejendomsmægler, der kommer og giver en vurdering af hvilken betydning det vil få for værdien af vores lejlighed (og lejlighederne generelt i Gudenåcentralen), hvis der bygges rundt om Gudenåcentralen. Desværre når jeg ikke at få det klar inden høringsfristen – men jeg eftersender vurderingen, så snart jeg har den.
Vi vil gerne invitere jer op og se hvilken betydning det vil få for vores lejligheder, hvis der gives dispensation til at bygge i 4 etager rundt om os – før I tager den endelige beslutning om at tillade højere byggeri. Jeg håber virkelig at I vil tage imod invitationen.

Forslag
Jeg vil foreslå, at man renoverer de gamle administrationsbygninger i nr 47-49 og laver dem om til attraktive rækkehuse, hvor man vægter miljø og trivsel. Det kan blive en oase for børnefamilier.

Området grænser op til Vestre Kirkegård, og det vil være en oplagt mulighed, at skabe rum for aktiviteter op til kirkegården. Det kan være byhaver, som kan benyttes af beboere i området, bål- og grillpladser, legeplads mm.
Bevar området som et grønt område – som jo er helt i tidens ånd. Skab attraktive aktiviteter for områdets beboere, frem for at bygge højt og tæt, som man gør så mange steder i byen og området.

Der er pt over 1000 ledige lejeboliger i Aarhus. Måske har vi ikke brug for at bygge så mange boliger, som ingen ønsker at bo i.
Vi har Bispehaven og Frydenlund i baghaven – og der er planlagt meget mere almen nyttigt boligbyggeri og ungdomsboliger i flere etager i området. Måske der i vores område 8210, vil blive plads til lidt mere mangfoldighed, hvis der bygges rækkehuse med små haver til børnefamilier på matriklerne omkring os.
Ved at tænke anderledes og kreativt, er der mulighed for at skabe et attraktivt område med en historie og med boliger for børnefamilier – som så ikke flytter ud af kommunen.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Marianne Andersson

Indsendt

27/10/2021 22:07

Sagsnummer

HS9780228

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Åby
Hørings-id

H378

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00