Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Viborgvej 47, 49, 53, 55 og 57, Åby

INDSIGELSE MOD PLANER FOR VIBORGVEJ 47-57

Som ejere og beboere på Viborgvej 51, 3. th. tilslutter vi os høringsvaret fra advokat Kirsten Lykke Therkildsen på vegne af Ejerforeningen Gudenåcentralen samt høringssvarene fra de øvrige beboere i Viborgvej 51, der modsætter sig en dispensation til at fravige den eksisterende Kommunalplan. Vores personlige bemærkninger hertil er følgende:

Indledningsvist vil vi slå fast, at vi finder hele denne sags forløb og håndtering aldeles uacceptabel. Dels grundet det faktum, at vi ejere og beboere i Gudenåcentralen ikke på et tidligere stadie er inviteret med i et projekt, der helt konkret omhandler et byggeri, der omslutter vores bygning i en hestesko, kun med åbning mod Viborgvej, og hvis grundplanstegning skærer direkte gennem vores ejendom. Og dels fordi vi op til tidsfristen til denne høring ikke har kunne få noget som helst yderligere information omkring projektet. Mange andre aktører lader til at være blevet hørt tidligt i processen – bare ikke os beboere i Gudenåcentralen, der befinder os helt fysisk i centrum for byggeriet. Det mener vi er under al kritik.

Vi er gennem aktindsigt og kontakt til forskellige andre interessenter i sagen pr. dags dato blevet bekendt med, at der tilsyneladende foreligger andre og mere specifikke planer, end der indtil nu officielt er forelagt Ejerforeningen Gudenåcentralen i denne høring. Heller ikke ved direkte kontakt med Julie Overgaard Magelund fra Miljø & Teknik, har vi fået forelagt dette, men er tværtimod blevet forklaret, at der slet ingen specifikke planer forefindes.

At vi på den måde holdes i mørket i et byggeprojekt, hvor vi er de allermest berørte aktører, er yderst kritisabelt.

De planer, vi – af omveje – er blevet bekendt med, involverer blandt andet inddragelse af vores parkeringspladser ud mod Viborgvej, hvilket vi på intet tidspunkt er blevet orienteret om. Forholder det sig sådan, at disse planer er reelle, forbeholder vi os retten til at behandle disse forslag særskilt i en ny høring.

Nedenstående forholder sig udelukkende til det i forslaget beskrevne.


SÆRLIGT FOR 3. SAL
I forhold til høringen angående dispensation til at bygge højere end i dag tilladt, vil vi først og fremmest understrege, at Gudenåcentralens 3. sal er etableret med netop den præmis, at Kommuneplanrammen alene tillader omkringliggende byggeri op til anden sals højde. Det kommer særligt til udtryk, idet 3. salens sydvendte rum, der fungerer som primære opholdsrum, er omgivet af store gulv-til-loft vinduespartier mod både øst, syd og vest – dvs. netop mod de 3 retninger, der potentielt skal bygges. Ligeledes har 3. salen store ugenerede tagterrasser mod syd i åben forlængelse af deres primære opholdsrum; terrasser der kun afskærmes med gennemsigtige glaspaneler.

Opføres der bebyggelse i en højere højde, end hvad der i dag tillades i kommunalplanrammen, vil der blive frit indkig i såvel de primære opholdsrum i lejlighederne på 3. sal såvel som på de ugenerede, åbne tagterrasser, hvilket vil medføre, at den enorme herlighedsværdi, som 3. salen i dag besidder, daler drastisk.

Ligeledes vil et byggeri højere end det nu tilladte omvendt også unægteligt begrænse både udsyn og og lysindfald enormt – ikke bare på 3. sal, men i samtlige lejligheder i Gudenåcentralen.

Både udsigt og lysindfald gør i dag særligt lejlighederne på 3. sal helt unikke og står selvsagt også for en utroligt stor herlighedsværdi. Forringes disse forhold, vil lejlighedernes værdi ubetinget falde markant. For os personligt var netop disse forhold den fuldstændig afgørende årsag til vores køb af vores lejlighed. Vi vil finde det yderst paradoksalt, hvis vi som ejere, der har investeret flere millioner for at bo netop her med lige præcis denne udsigt, vil skulle give afkald på disse unikke kvaliteter til fordel for opførelse af lejeboliger.


GUDENÅCENTRALENS HISTORIK
Vi henleder kommunens opmærksomhed på, at Gudenåcentralen er en bevaringsværdig bygning i klasse 3 tegnet af arkitekt Axel Høeg-​Hansen og er designet til at skyde op i landskabet kva bygningens oprindelige funktion som transformatorstation. At bygningen potentielt skal lukkes inde af højt nybyggeri på tre sider og med Viborgvej som eneste åbning (og med mulige planer for yderligere tilføjelse af en letbane her), vil være en decideret skændsel.

Det ville klæde Teknik og miljø samt Aarhus Byråd at tage ved lære af de seneste års fadæser i forhold til byggeri i og omkring bevaringsværdige bygninger, her kunne vi nævne det fine gamle Ceres bryggeri og Æggepakkeriet, som i dag er helt indeklemte mellem høje nybyggede betonklodser, som de absolut grelleste eksempler i nyere tid.

Samtidig risikerer en så gammel bygning som vores at tage skade, såfremt der bygges tæt rundt om den. Risikoen for at bygningen ødelægges øges betragteligt dets højere, der bygges rundt om den, da dette kræver større behov for dybere pilotering til fundament, som næsten uvægerligt vil medføre revner eller værre skader på Gudenåcentralen.


TRAFIKFORHOLD
Trafikforholdene omkring indkørslen til Viborgvej 51 er i forvejen vanskelige, da der ikke er svingbane, men til gengæld både kørebane, busbane, bred cykelsti og fortov, der skal krydses for at entrere vores grund. Potentielt tilføjes en letbane til denne i forvejen komplekse ligning.

Det er ikke muligt at etablere adgang til adresserne Viborgvej 47-53 fra andre sider end netop Viborgvej, da Vestre Kirkegård er nabo bagtil. En forøgelse af beboere på førnævnte adresser vil ene og alene medføre et øget trafikalt pres samt en massiv flaskehals på den i forvejen tæt trafikerede Viborgvej.

Og vi må med al respekt tilføje, at det vil være naivt af Teknik & Miljø samt Aarhus byråd at antage, at der ikke vil opstå øget trafik, blot fordi boligerne evt. skal være ungdomsboliger. Mange af nutidens unge studerende ejer også biler. – Hvilket i tilgift vil afføde den yderligere problemstilling, at der uundgåeligt vil opstå ekstrem mangel på parkeringspladser i hele lokalområdet.


OMRÅDET
Rygtet siger, at der særligt vil være tale om opførelse af ungdomsboliger, hvilket kan undre, da dette må forventes at medføre en vis mængde støjgener. Det finder vi meget upassende, både kva byggeriets foreslåede omslutning af Gudenåcentralen, men i særdeleshed grundet beliggenheden direkte op ad Vestre Kirkegård. Her må der forventes et hensyn til de sørgende, som selvfølgelig skal kunne benytte kirkegården, uden gene fra ungdomsboliger med indkig til gravpladserne.

I tillæg undrer vi os meget over, at kommunen i projektet har inkluderet matrikel nr. 57 i projektet til trods for, at denne ”drives som kirkegård”. Nr. 57 har med andre ord ingen funktion i relation til byggeriet – ikke andet end at inklusionen kan få det samlede grundareal til at fremstå større og således give anlæg til at bebygge grundene på nr. 47-53 endnu mere massivt.


'OVERPRODUKTION' AF LEJEBOLIGER
Der ligger i forvejen store boligblokke i Bispehaven og Frydenlund længere oppe ad vejen, og endnu flere er allerede på vej, idet yderligere fleretagers almennyttigt boligbyggeri og ungdomsboliger er planlagt langs den del af Viborgvej, som hører under 8210. Dette gavner unægteligt ikke den socialøkonomiske mangfoldig langs Viborgvej – tværtimod.

600 ungdomsboliger er på vej, hvor Frydenlundscentret ligger i dag. Derudover er det alment kendt, at Aarhus grundet en enorm byggeiver de seneste år, allerede har over 1.000 tomme lejeboliger stående i den størrelse, kommunen - ifølge rygterne - lægger op til at bygge omkring Gudenåcentralen. Det mener vi taler et tydelig sprog: Der er ikke behov for flere af denne type lejligheder.

Samtidig er det et faktum, at Aarhus Universitet BSS om ganske få år fraflytter Fuglsangs Alle til fordel for det gamle kommunehospital langs Nørrebrogade, hvorved incitamentet til at etablere endnu flere studieboliger netop langs Viborgvej må siges at forsvinde.


FORSLAG
Så hvorfor ikke i stedet bygge rækkehuse eller tvillingehuse med mindre haver til børnefamilier eller seniorer, som ønsker at være tæt på byen, men bo i grønne omgivelser, på matriklerne omkring os? Det vil være attraktivt for området. Husene kunne evt. opføres i stil med Gudenåcentralen eller de fine rækkehuse i gule mursten, der i dag er at finde på hjørnet af Fenrisvej og Viborgvej, kun få hundrede meter fra Gudenåcentralen.

Vi er positivt indstillet overfor området benyttes til fritidsfaciliteter eller bæredygtige, grønne områder til glæde for alle områdets beboere. Det kunne være udendørs træningsanlæg eller fælles køkkenhaver eller legepladser.

Afslutningsvist vil vi gerne invitere på en besigtigelse på ejendommen og vores lejlighed på 3. sal for at give et konkret indblik i, hvad det er for en ejendom og beliggenhed, sagen angår.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas K. Schmidt og Camilla Schou

Indsendt

03/11/2021 17:15

Sagsnummer

HS7212572

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Åby
Hørings-id

H378

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00