Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny Sports- og fritidspolitik 2022-25

Ny sports- og fritidspolitik, facilitets- og outdoor strategier

Aarhus Kommunes ny sports- og fritidspolitik 2022-25, en facilitetsstrategi for idræts- og fritidsområdet, samt en outdoor-strategi, er tre områder, der griber ind i hinanden, og kan være vanskelige at afgrænse i besvarelserne. Høringssvaret er dækkende for alle tre emner.

Sports- og fritidspolitik 2022-25
Umiddelbart er det naturligvis positivt, at der tages hånd om fritidsaktiviteter i en bydel (Risskov), der jf. en byrådsbeslutning er udpeget som en centerakse i byrådets ønske om Aarhus i vækst.

Når det så er sagt, kan det vel ikke kaldes rettidig omhu, når byrådets ønskede fortætning allerede er godt i gang, og har nedlagt henholdsvis skoler, industrikvarterer, tilladt nedrivning af villaer, tilladt om- og tilbygning af Psykiatrisk Hospital mv., og flere tusinde borgere allerede er flyttet ind?

Infrastrukturen i Risskov er hårdt presset, og det står skidt til med mobiliteten. Det burde ikke komme bag på beslutningstagerne, at når man river skoler ned, og erstatter dem med almennyttige boliger til bl.a. børnefamilier, skal familierne have et sted at dyrke idræt, ligesom børnene også skal have plads i institutioner og i skoler.

I sports- og fritidspolitikkens beskrevne form for 2022-25 vidner behovet for idrætsfaciliteter klart og tydeligt i både de nuværende og de fremskrevne data.

Det vil give god mening, hvis politikerne i forbindelse med behandlingen af høringsindsigelserne forholder sig til følgende spørgsmål og refleksioner:
1 – med en tilgang på 38% flere elever til Strandskolen, 12% flere elever til Risskov Skole og 12% flere elever til Ellevang Skole stilles store krav til udendørsarealer, hvor eleverne kan dyrke idræt.
Kan denne fortætning gennemføres, uden det får indflydelse på begrænsningen af skolernes grønne områder og mulighed for at dyrke idræt?
2 – er der i kommunens ønske om vækst taget hensyn til mobiliteten, så idrætsudøverne kan komme frem og tilbage, og kan området overhovedet absorbere så voldsom en øget person- og trafikbelastning?

Vi der bor i området oplever, at trafikken bliver tættere og tættere. Endvidere kan vi konstatere, at området mangler en helhedsplan, som borgere og foreninger kan forholde sig til.

Facilitetsstrategi for idræts- og fritidsområdet
Strategien omhandler seks spor, der hver især giver god mening at forholde sig til, specielt anbefaling 1 – Anerkend byområdernes forskellige behov.
I den beskrevne strategi taler tallene sit klare sprog om behovet for faciliteter, og udfordringen for så vidt angår Risskov er, at der ikke er plads i den eksisterende bystruktur, idet lokalområdet er af ældre dato med manglende grønne arealer, der vil kunne anvendes til opførelse af nye faciliteter.

Analyse- og visualiseringsværktøjet på side 7, over mangfoldig geografi, giver ikke mening, da grafikken ikke beskriver, hvor behovet er størst.

Strategien forholder sig primært til udfordringerne i Midtbyen, og i mindre grad til forstæderne, hvor eksempelvis grundpriserne for så vidt angår Risskov er temmeligt høje. Det betyder, at der lægges et yderligere pres på de eksisterende faciliteter for at kunne tilbyde lokalområdets nye beboere, at dyrke idræt.

Endvidere vil jeg påpege, at en facilitetsstrategi for idræts- og fritidsområdet er en naturlig strategi at beskrive. Men den kan ikke stå alene, og min opfattelse er, at den beskrevne strategi vil konflikte med byrådets andre ønsker, herunder vækst og fortætning.

Politikerne bør i forbindelse med behandlingen af høringsindsigelserne angående en facilitetsstrategi forholde sig til følgende spørgsmål og refleksioner vedrørende:
1 – mobilitet
2 – grønne arealer ved skolerne
3 – øget belastning af nuværende faciliteter
4 – manglende muligheder for nye faciliteter

Outdoor strategi
Strategien beskriver som Kommunens første outdoor strategi seks pilotprojekter, der hver især har sin berettigelse, og den formulerede strategi fortæller på fornuftig vis, hvad outdoor liv er for en størrelse, som jeg ingen indvendinger har imod.

Afsnittet ”Det blå Aarhus” understreger og underbygger påstanden om, at Risskov strand og tilhørende faciliteter er ved at have nået sin begrænsning. Alene parkeringsforholdene på og ved Nordre Strandvej er udfordret. Det samme er tilfældet på den offentlige parkeringsplads på Fortevej.

En aflastningsløsning kunne være, at arealet mellem Den permanente Badeanstalt og Træskibshavnen etableres med sandfodring som en bynær strand til gavn for mange, der i dag tager turen i bil eller på cykel til Bellevue Strand.

Apropos Den permanente Badeanstalt må entusiasmen have grebet grafikken på side 12, idet faciliteten står anført som en havn.

Projekt 1 – Byliv & vandsport på kanten omhandler primært Aarhus Ø, og de gode muligheder, der kan udøves i form af Aarhus Watersport.
I mindre grad eller slet ikke nævnt er Risskov Strand, hvor et andet projekt p.t. er i høring vedrørende et stenrev.

Projektet vedrørende et stenrev er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, DTU Aqua, og forankret i Dansk Sportsfisker Forbund. Det finansieres af Velux-Fonden, og har som mål at øge biodiversitet med gode betingelser for fisk og lystfiskere, samt en mulig beskyttelse mod erosion af diget på Vejlby Fed.

Min bekymring går på, at forholdene for alle vandsportsudøvere forringes, og i værste grad kan få fatale følger for udøverne. Det begrundes med, at revet placeres lige under overfladen, og kun vil være synligt 30% af tiden. Kajakker, surfere, kitesurfere m.fl. kan ramme stenene, beskadige materiellet og udøverne kan blive kvæstet.

Risskov Strand er en fremragende badestrand og den bedste badestrand i Aarhus Kommune, hvor især den offentlige strand ved Bellevue har mange besøgende og badende om sommeren. Hele kyststrækningen har en enorm rekreativ værdi for lokalområdet og hele Aarhus inkl. forstæder. En etablering af et stenrev vil omdanne stranden langs Vejlby Fed til en dårlig strand med stillestående ildelugtende vand, søgræs, tang og vil som nævnt give store udfordringer for vandsportsudøvere.

Politikerne bør i forbindelse med behandlingen af høringsindsigelserne i forhold til outdoor strategi også forholde sig til følgende spørgsmål og refleksioner vedrørende et forsøg med et stenrev:
1 – konsekvenserne for reducering af bølger
2 – konsekvenser for vandsportsudøvere
3 – konsekvenser for badegæster og turisme
4 – hvem skal fjerne revet, hvis forsøget falder negativt ud
5 – vil det give mening at udfærdige en helhedsplan for kysten, inden en beslutning om et forsøg træffes

Med venlig hilsen

Bent Hjorth
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Bent Hjorth

Indsendt

18/11/2021 16:07

Sagsnummer

HS6327050

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H389

Kontakt

Sport & Fritid, Aarhus Kommune

Nina Leunbach Wang

nlw@aarhus.dk