Gå til hovedindhold
Ny Sports- og fritidspolitik 2022-25

Høringssvar - Aarhus Kommunes nye Outdoorstrategi 2022-2025

Høringssvar til ’Outdoor-politik 2022-2025’ - November 2021

Med nærværende høringssvar ønsker foreningerne Aarhus Trail Builders, Aarhus MTB, Aarhus 1900 MTB, Solbjerg MTB, Aarhus 1900 Triathlon, Team Senior og Aarhus Motion at bifalde at Aarhus Kommune får sin første outdoor-politik.

Udbygning af udendørs rekreative faciliteter har stor betydning befolkningens sundhed, fællesskaber og foreningsliv. De fleste friluftsfaciliteter er åbne for alle og understøtter mange organiserede og selvorganiserede aktiviteter.

Aarhusianere i alle aldre søger i stigende grad ud i naturen. Her lader vi op i en travl hverdag, mødes i robuste fællesskaber, dyrker motion, og får værdifulde naturoplevelser. En stor andel af den voksne befolkning dyrker motion i naturen og antallet af børn og unge, der kommer i naturen er stejlt stigende. De mange foreninger der tager danskene med ud i naturen er baseret på frivillighed og en fællesskabstanke, der er helt central for sammenhængskraften i samfundet. Vi danner stærke bånd på tværs af generationer, holdninger, uddannelse og sociale forhold.

Aarhus Kommune har stor mangel på idrætsfaciliteter, både indendørs og udendørs. Det er særdeles omkostningseffektivt at prioritere outdoor-faciliteter højt. Investeringerne er en beskeden brøkdel af omkostninger ved den hal-baserede idræt og skalering til skiftende og reelle behov er ofte muligt for små bevillinger, da der ikke er “mure der skal flyttes”.

MTB-sporet i Marselisborg Skovene

Vi sætter stor pris på at MTB-aktiviteterne i Marselisborg Skovene er særskilt fremhævet i den nye Outdoorpolitik. Det er positivt og nødvendigt at Aarhus Kommune vil støtte op om bæredygtig udvikling af MTB-ruten i Marselisborg Skovene.
Ruten understøtter en bred vifte af aktiviteter for mere end 10.000 aktive, 6 foreninger, uformelle netværk, erhvervsnetværk, og flere eventarrangører. Der cykles samlet mere end 1,4 mio. km på ruten hvert år.

Gode MTB-spor animerer til at være aktiv. Spor-segmenter i forskellige sværhedsgrader giver mulighed for progression i udfordringer og færdigheder. Samtidig “suger” gode spor de cyklende til sig, så cykling på øvrige fællesstier minimeres. Det giver god naturbeskyttelse og beskyttelse af fortidsminder. Samtidig separeres de cyklende væk fra øvrige skovgæster hvilket giver bedre skovoplevelse for alle.

Desværre er der et stort efterslæb i forhold til separering og attraktion af MTB-ruten. Således følger 13km af ruten tæt befærdede og sportsligt uinteressante fællesstier i skoven. Det er uhensigtsmæssigt af hensyn til MTB-idrætten og øvrige skovgæster. Flere steder passerer ruten igennem følsom natur og for tæt på fortidsminder.

Vi sætter stor pris på Aarhus Kommunes positive tilkendegivelse i forhold til udvikling af bæredygtige spor.

Som frivillige kan vi også kun bakke op om følgende udsagn i Sport og Fritids-politikken side 11: "Demokratihandletanken anbefaler, at de frivillige i langt højere grad anerkendes og respekteres, og at administrative opgaver og offentlige krav begrænses, så de frivillige får plads til at gøre dét, de er bedst til og brænder for. "

Bemærkninger

Outdoorstrategi 2022-2025

Vi har følgende generelle kommentarer til udkastet for Aarhus Kommunes Outdoorstrategi:

Det kan tilføjes outdoorstrategien, at det organiserede friluftsliv spiller en central rolle i formidling af bæredygtig færdsel i naturen så aktivitetens aftryk minimeres. Flere af foreningerne i friluftsidrætten har stor rækkevidde blandt de uorganiserede idrætsudøvere og fungerer dermed som kulturbærere.

True Skov fremhæves som et vigtigt område for udvikling af friluftslivet i det vestlige Aarhus. Det anføres at der kun er 15 min cykling til True Skov fra en stor del af byens andre områder. Det kan overvejes om transportiden bør være lidt mere nuanceret når der ifølge Google Maps (uden tidstillæg for de mange lyskryds) er 33 min cykling fra centrum, 38 min fra Kongelunden, 52 min fra Egå og 66 min cykling fra Beder. Transportafstand/tid er afgørende for benyttelse af en facilitet til den vigtige daglige motion. Det gælder i særlig grad for børn og unge.

Outdoorstrategi vedr. mountainbike

Vi har følgende kommentarer til udkastet for Outdoorstrategi, vedr. mountainbike på side 23:

Vi takker for at Aarhus MTB og AATB nævnes positivt.

Det foreslås at tilføje, at MTB-ruten i Marselisborg Skovene understøtter 6 foreningers aktiviteter. Dertil uformelle netværk, erhvervsnetværk, tusindvis af selvorganiserede cyklende og en række events.

Som præcisering hedder Aarhus MTB ikke Aarhus Mountainbike.

Der står endvidere “Aarhus Kommune ønsker sammen med mountainbikerne at bidrage til bæredygtige løsninger både i Marselisborg og ved at styrke andre områder.”
Vi foreslår en tilføjelse: “Aarhus Kommune ønsker sammen med mountainbikerne at bidrage til attraktive og bæredygtige løsninger både i Marselisborg og ved at styrke andre områder.”
Det er afgørende, at de bæredygtige stier til MTB er sportsligt attraktive. Det understøtter MTB som idræt og medvirker til at minimere færdsel andre steder i skoven.

Der står i udkastet: “Mountainbike giver visse udfordringer i Aarhus, bl.a. fordi mountainbikerne foretrækker de kuperede marselisborskove, ligesom mange andre fritidsbrugere”.
Vi finder det uheldigt med den negativt ladede formulering i e kommunal strategi der skal styrke friluftslivet. Det centrale er vel at mountainbike giver store sundhedsgevinster, fællesskaber og naturoplevelser for tusindvis af borgere i Aarhus.
Aarhus Kommune har besluttet, at der ikke må cykles i en række andre skove med egnet terræn og på den måde bliver mountainbike endnu mere forankret i Marselisborg Skovene.

Vi foreslår i stedet følgende formulering: “Den samlede aktivitet i skoven er stigende og derfor er det vigtigt at der etableres intelligente holdbare løsninger i dialog med brugerne. Samtidig ønsker Aarhus Kommune at etablere attraktive MTB-spor flere steder i kommunen for at sikre gode lokale faciliteter.”

Bemærk at Marselisborg Skove er stavet forkert: ”marselisborskove”.

Politik for events i naturen

Aarhus Kommune tidligere vedtagne Eventstrategi 2020-2025 forekommer ikke dækkende som politik for små og mellemstore idrætslige events i naturen.
Det foreslås derfor at Outdoorstrategien omfatter et særskilt afsnit om events i naturen. Det bidrager vi gerne til.

For mange børn og voksne der cykler, er deltagelse i løb vigtig som motiverende træningsmål, social begivenhed, træning og konkurrence for talent og elite, og indtægter er afgørende for flere af foreningernes økonomi til understøttelse af aktiviteter for medlemmer.
Dertil er events vigtig profilering af foreningerne og af Aarhus.

Der afholdes et moderat antal MTB-løb på sporet i Marselisborg Skovene (6 i 2019), fra børneløb med ca 130 deltagere, store motionsløb med op til 1200 deltagere, nationale mesterskaber på maratondistancen og populære cross-triathlon løb med ca 750-1000 deltagere.

En politik for outdoor-events inkl. MTB-løb og cross-triathlon bør omfatte at Aarhus Kommune bakker op om afholdelse af events i naturen og derfor ønsker:
- at styrke dialog om løbsruter og tidlig tildeling af tilladelser
- at medvirke til at der anvises eller etableres passende eventpladser inkl. en eventplads ved Skovmarken i Marselisborg Skovene til erstatning for Fiskermarken som fremover ikke kan benyttes til andre end Moesgaard Museums egne events..
- at anerkende at MTB-løb og cross-triathlon er forankret i Marselisborg Skovene
- i samarbejde og dialog med foreningerne og eventarrangører at sikre at eventafholdelse er bæredygtig
- i samarbejde med Aarhus Trail Builders sikre at MTB-sporet er passende attraktivt for events og udlagt på en måde der giver mulighed for løb på rundstrækninger. Således vil events kunne afvikles med minimal gene for øvrige skovgæster. Løbsafvikling på egnede MTB-spor vil desuden beskytte mod slid og føre de cyklende af vanlige ruter så øvrige dele af skoven forstyrres minimalt af den kortvarigt forøgede aktivitet.

Med ønsket om at den nye outdoorstrategi vil styrke friluftslivet i Aarhus Kommune

Med venlig hilsen

Esben Theibel, formand Aarhus MTB
Jakob Holm, formand Aarhus 1900 MTB
Troels Enemark Høiriis, formand Solbjerg IF MTB
Ove Kehlet, formand Olympia Senior
Jeanette Boye Sørensen, eventchef Aarhus Motion
Christian Aarosin, formand Aarhus 1900 Triathlon, cross-afdelingen
Thomas AC Kofoed, formand Aarhus Trail Builders
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Niels Holm

Indsendt

21/11/2021 22:46

Sagsnummer

HS6197621

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H389

Kontakt

Sport & Fritid, Aarhus Kommune

Nina Leunbach Wang

nlw@aarhus.dk