Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Område syd for Genvejen og vest for Lemmingvej i Hasselager

Bevar naturen i Kolt-Hassealger - Hørringsvar vedr. debatoplæg om boligområde ved syd for Genvejen og vest for Lemmingvej i Kolt

Kolt-Hasselager er vokset med 41 procent de seneste 20 år! Det ses tydeligt både når man bevæger dig rundt i lokalområdet, og når man ser Kolt-Hasselager fra luften. Her kan man tydeligt se, at naturen og de grønne områder er blevet reduceret betydeligt. Og med de fremadrettede byggeplaner ser fremtiden sort ud.

Det gælder især planen om et stort boligområde syd for Genvejen og vest for Lemmingvej i Kolt-Hasselager. Byggeplaner, der ganske enkelte vil smadre den sidste reelle natur vi har tilbage, hvis det realiseres. Hertil vil boligplanen lave et indhug i et grønt område, som ligger i alment boligområde, der blandt andet anvendes til agilitybane for hunde, kælkebakke om vinteren, og hvor der bl.a. spilles fodbold i sommerhalvåret.

Den største koncentration af boliger i Kolt-Hasselager samt Bering er rammet ind af fire store veje: Hovedvejen mellem Aarhus og Skanderborg, Genvejen, Tovshøjvej/Giber Ringvej samt motervejen. Når man trækker landsbrugsmarker, bygninger og veje o.l. væk, inden for dette område, udgør den reelle natur og grønne områder samlet et lille areal. Det betyder, at naturen og de grønne områder i Kolt-Hasselager allerede på nuværende tidspunkt er ganske begrænset. Og det betyder, at Kolt-Hasselager er et område med meget trafik og trafikstøj, som gør lokal natur og grønne områder ekstra vigtig for byens borgere.

Ud over planen om et stort boligområde syd for Genvejen og vest for Lemmingvej i Kolt-Hasselager er der flere andre byggerier i grønne områder på tegnebrættet i vores lokalområde. Dermed er man på vej til at tapetsere hele området til med mursten, beton og asfalt, hvis man ikke sætter fødderne hårdt ned nu og ændrer planerne.

Totalt manglende indsigt i lokalområdet
Vi ved ikke hvem, der har siddet over lavet stregerne på kortet over Kolt-Hasselager området? Men viser en totalt manglende indsigt i lokalområdet, og forståelse for den kæmpe fadæse man er på vej til at begå. Byggeplanerne - herunder i området syd for Genvejen og vest for Lemmingvej – viser, at borgerne i Kolt-Hasselager kun betragtes som brikker i et byudviklingsprojekt. Man ser kun et attraktivt boligområde i forvaltningen, blot fordi den ligger tæt på motervejen.

Det som nogen vil italesætte som et såkaldt fremskridt, er reel afvikling af natur og grønne oaser i vores lokalområde. Så det er ikke et fremskridt for borgerne i Kolt-Hasselager. For når folk flytter til en oplandsby som Kolt-Hasselager, så lægger man meget stor vægt på, at der er lys, luft, plads og natur. Det vil boligplanerne ændre fundamentalt på.

Netop det faktum har også været afgørende for flere af de beboere, der bor i ejerboliger i Skovhøjområdet, og som har udsigt ud over den natur kommunen ønsker at fjerne. Flere af de boligejere vi har talt med, vil aldrig have skrevet under og købt deres bolig, hvis de havde vist, at kommunen ville bygge her. Faktisk spurgte de indtil netop evt. planer om boligbyggeri, hvor de blev lovet, at der ikke vil blive bygget på dette område.

Bred modstand blandt borgerne i Kolt-Hasselager
I borgergruppen ’Bevar naturen i Kolt-Hasselager’ er vi stærkt modstander af planerne om, at fjerne vores naturområde og placerer et stort parcelhuskvarter i stedet. Vores gruppe har pt. indsamlet 600 underskrifter fra borgere, som protesterer over planerne, der reelt vil fjerne vores natur og en række grønne områder i Kolt-Hasselager. Her vil vi bemærke, at vi ikke har været rundt i hele lokalområdet, som fortæller, at modstanden er langt større end de 600 underskrifter viser. Underskrifterne vil blive afleveret til den kommende rådmand i begyndelsen af 2022.

Vi mener, at der ikke skal bygges én eneste bolig på området syd for Genvejen og vest for Lemmingvej i Kolt-Hasselager. Det mener vi, fordi man dermed kompromitterer den sparsomme natur, vi har tilbage. En natur med et fint dyre- og planteliv, hvor en nyplantet skov skal indgå i områdets naturudvikling. Et område der bl.a. indeholder et rigt fugleliv og rådyr. Det er en natur vi ser udviklet, i stedet for afviklet.

Hvis man tror, at naturen er sikret ved at plante en lille skov, har man helt misforstået, hvad natur er. Natur skal have tid og plads, hvis man skal styrke biodiversiteten. Og en meget bedre biodiversitet er også målsætning for Aarhus Kommune, som deltager i kampen om at være Danmarks vildeste kommune. Men med byudviklingsplaner med byggeri på et naturområde gør Aarhus Kommune det stik modsatte. Og denne form for byggeri har vi set før andre steder. Her bliver områderne reduceret til en omgang pyntegrønt, der intet gør for naturen og biodiversiteten. Tværtimod.

Den afgående rådmand for teknik og miljø sagde på et byrådsmøde i efteråret 2021, at det er en myte når folk siger, at der er blevet bygget i naturen og på grønne områder de seneste år. Det er noget af en påstand rådmanden er kommet med når man ser på virkeligheden rundt omkring. Og denne aktuelle byudviklingsplan i Kolt-Hasselager viser, at rådmandens udtalelse indtil videre er skudt helt forbi.

Alle oplandsbyer skal have naturen tæt på
’Bevar naturen i Kolt-Hasselager’ synes, at det er rigtigt godt, at byrådet vil udvikle naturområder rundt omkring i kommunen. Men det skal jo ikke være sådan, at natur og grønne områder kun er forbeholdt nogle lokalområder og ikke andre. Alle, der bor i kommunens oplandsbyer, skal have natur i deres ”baghave”. Det gælder også i Kolt-Hasselager. Som vi skriver i indledningen, er Kolt-Hasselager vokset med 41 procent de seneste 20 år. Dermed har vores lokalområdet bidraget rigtigt meget til byudviklingen, og vi er nået det punkt, hvor kapaciteten for byudvikling i Kolt-Hasselager næsten er nået.

Når man kigger på biodiversiteten i Aarhus Kommune, er det helt afgørende, at naturen udvikling bredt i kommunen. Vi vil meget gerne være med til at bidrage til en større biodiversitet i Kolt-Hasselager. Og hvis man fra politikerne og forvaltningens side mener det med, at kommunen skal være mere grøn og have en større biodiversitet, så kræver det, at byggeprojekterne droppes helt i vores meget sparsomme natur og grønne områder.

Der skal bygge, hvor det giver mening
Derimod skal der bygges på områder, hvor naturen ikke ødelægges.

1) Der ligger allerede en aftale med et boligområde på fodboldbanen ved den tidligere Kolt skole. Her kan man med fordel bygge blandende boligformer og bygge mere i højden end to etager, som er den maksimale normalhøjden i Kolt-Hasselager. På den måde kan der bygges flere boliger.

2) Derudover giver boliger på den gamle Bygma-grund god mening, som vil give en reel positiv byudvikling.

3) Endvidere mener vi, at landbrugsmarker, som i dag aktivt bliver brugt til at drive landbrug, i et vist omfang kan anvendes til flere boliger.

Med de tre byudviklingsprojekter og tilgange til, hvor der kan bygges, bliver der bygget, hvor det giver mening uden at naturen og grønne områder ødelægges.

Kapaciteten presses yderligere i skolen, børnepasning og idrætsfaciliteter
Ud over de naturmæssige konsekvenser giver mange flere boliger et endnu større pres på den lokal skole og idrætsfaciliteterne, ligesom kapaciteten i de lokale dagtilbud bliver meget udfordret. Dermed vil et boligområde, som det er beskrevet i denne plan og sammen med de andre byudviklingsplaner i Kolt-Hasselager, give store udfordringer for kapaciteten i skolen. For der er en begrænsning for udvidelse, som vil give en mere kompakt skole med endnu færre kvadratmeter pr. barn.

Samtidig vil kapaciteten for lokalområdets idrætsaktive blive yderligere forringet. Allerede i dag er der ventelister og flere tager ud af byen for at kunne dyrke sport i en idrætshal. Derudover vil mange flere boliger betyde, at endnu flere end i dag skal kører ud af lokalområdet for at få passet deres børn i et dagtilbud.

Dermed presser flere store boligområder borgerne i vores lokalsamfund. Byudvidelser, som forringer livskvaliteten i dagligdagen, mulighederne for tilknytning og engagement i lokalområdet. Det vil med andre ord presse fællesskabet og sammenhængskraften i Kolt-Hasselager. Og derfor skal byudviklingen uanset om det ikke ligger på naturområder/grønne områder foretages i et tempo og i et omfang, hvor kapaciteten kan følge med.


Med venlig hilsen

Bevar naturen i Kolt-Hasselager
Rikke Schæfer
Majbritt Siem
Ghita Haugaard
Claus Thomasbjerg
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Claus Thomasbjerg

Indsendt

12/12/2021 12:48

Sagsnummer

HS5339779

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hasselager - Kolt
Hørings-id

H395

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00