Forslag til Lokalplan nr. 1163 - Udvidelse af Aarhus Havn
Havneudvidelsen
Høringssvar fra Tandlæge Mette Weinrich ApS og Mette Weinrich privat.
Stop planen om havneudvidelse mod syd. Tag hensyn til miljø, bæredygtighed og borgere.
På vegne af både min virksomhed og min private person gør jeg hermed indsigelse mod planerne om en havneudvidelse i Aarhus.
Tab af natur.
Jeg er både på min virksomheds vegne samt egne vegne bekymret for den planlagte havneudvidelse, som vil påvirke havmiljøet, klimaet og det fantastiske udsyn, der i dag er til vores kystlinjer og til Mols.
Aarhusbugten er i dag et værdifuldt rekreativt område og et unikt samspil mellem by, vand og skov, hvor de tre elementer alle er en vigtig del af byens identitet.
Tangkrogen og den fantastiske kyststrækning mod syd bliver flittigt brugt – både til vands og til lands af mange forskellige grupper af mennesker. Sejlere, helårsbadere, cyklister, vandrere, løbere, kystfiskere og familier har alle stor glæde af at kunne nyde en natur, der er så bynær, og som stadig tilbyder en udsigt over bugten til Mols og Helgenæs. Området har stor rekreativ værdi og er et gode, der bliver mere og mere behov for efterhånden som byen fortættes. I en tid hvor mange mennesker lider af stress og mistrivsel, er en af de bedste behandlingsmuligheder at komme ud i naturen. Dette er videnskabeligt påvist. Personligt cykler jeg hver eneste dag langs kysten til og fra arbejde, hvilket jeg har gjort siden 1994. Jeg benytter desuden området til kajakroning, MTB og løb adskillige gange om ugen. Uanset vejr er det altid livgivende for både sjæl og krop at nyde de skønne muligheder, vi har netop langs kysten.
En anden uundgåelig konsekvens af udvidelsen er, at der vil blive meget mere kunstigt lys døgnet rundt. Både dyr og mennesker har brug for mørke. Allerede nu betyder havneanlægget, at der aldrig er helt mørkt. Både i skoven og langs stranden, hvor der er udsigt til anlægget, lyses området op med kunstigt lys. Mennesker og dyr stresses også af støj, hvilket der vil utvivlsomt vil blive meget mere af og ikke kun i etableringsfasen. Allerede i dag er der væsentlig støj fra havnen, som er et forstyrrende element tæt ved naturen.
Hvis havneudvidelsen bliver en realitet, bliver udsigten ødelagt, da der på den nye havn bliver kraner, der rager ca.150 meter op. Ikke kun borgerne i byen men også turister får ødelagt deres i dag så smukke udsigt. Enhver med sans for æstetik finder den nuværende kyststrækning og udsigt enestående. Et aktiv for byen. Både for nuværende indbyggere og ligeledes som et aktiv i at tiltrække tilflyttere og turister.
Den trivsel vores unikke bugt bibringer uendelig mange mennesker, kan ikke bare ignoreres. Den er uerstattelig, og jeg forudser, at Aarhus bliver en fattigere by, hvis udsigten spoleres af kraner og havnebygninger.
Forurening.
Jeg er meget bekymret for vandkvaliteten fremover, idet et så stort tiltag uden tvivl vil forurene og ødelægge havbund for både dyre- og planteliv og for os mennesker.
Planerne om at grave havneslam, der indeholder giftige tungmetaller og det ultragiftige, hormonforstyrrende stof TBT op fra havneområdet og dermed frisætte stofferne i vandet - for derefter at sejle dem til Fløjstrup Strand og dumpe dem igen på en ’klapplads’ relativt tæt på stranden, og dermed frisætte stofferne endnu engang, finder jeg helt uansvarligt og helt ude af trit med den miljøindsats, der er bydende nødvendig. Ligeledes står det ingenlunde mål med den bæredygtige kommune Aarhus ønsker at være. Min kollegaer og jeg bruger på klinikken mange ressourcer på at sikre vandkvaliteten med diverse renseprocedure. Vi forsøger hver eneste dag at belaste miljøet mindst muligt. Vi vælger bæredygtige løsninger. Et fælles ansvar vi alle har påtaget os, og som vi bør løfte i flok. Dette ansvar ligger også i højeste grad på politikkernes skuldre.
Forurenet havnebund bør renses, ikke dumpes andre steder i havet. Vores grundvand er en af de vigtigste ressourcer overhovedet.
Jeg ønsker svar på:
1. Hvilke stoffer findes i havneslammet?
- Hvilke problematiske stoffer er der i havneslammet? Jeg ønsker et overblik over ikke blot de stoffer, der er undersøgt i Miljøkonsekvensvurderingen, men et overblik over ALLE de problematiske stoffer, der er eller kan være i havneslammet, samt hvilke mængder og koncentrationer de findes i - samt et overblik over, hvordan de enkelte stoffer potentielt kan påvirke havmiljøet. Jeg frygter, at det vil påvirke kvaliteten af både grundvand og badevand.
2. Havmiljøet bør ikke forurenes yderligere.
Hvordan vil kommunen og de involverede styrelser og ministerier sikre, at der ikke sker en yderligere forurening af havmiljøet og dermed vores grundvand og badevand i forbindelse med havneudvidelsen?
3. Klappladsen ved Fløjstrup Strand er dybt problematisk.
Ifølge bilag 8, side 131, er andre mulige klappladser ved bl.a. Højbjerg/Skåde blevet fravalgt, fordi de lå for tæt på strandlinjen. Klappladsen ved Fløjstrup Strand ligger lige så tæt på strandlinjen - og Fløjstrup Strand er umiddelbart den mest uberørte af de sydlige strande i Aarhus Kommune og den, der har de største naturværdier i form af netop uberørthed samt fugle- og fiskeliv.
Jeg er bekymrede for, at strandene fra Ballehage over Silistria, Moesgård Strand, Fløjstrup Strand, Mariendal Strand og Ajstrup Strand og videre ned over Odder Kommunes strande vil blive påvirket af forurening fra klapningen af havneslam.
Hvordan vil Aarhus Kommune sikre, at forurening fra havneslammet ikke ødelægger havmiljøet ved de sydlige strande?
4. Rekreative områder sættes under pres.
Aarhus bugt er et uvurderligt rekreativt område for kommunens borgere. Sigtelinjerne fra Aarhus ud mod vandet vil blive voldsomt forstyrrede af den planlagte havneudvidelse, hvor horisonten vil blive forstyrret af kraner og industri.
Det er utilgiveligt, at byggeriet af en ny havn skal ødelægge de grønne åndehuller nær vandet.
Hvad har kommunen gjort for at sikre, at alle relevante alternativer til havneudvidelsen er undersøgt grundigt?
Hvordan vil kommunen sikre reel borgerinddragelse i beslutningen om et byggeri, der vil præge Aarhus i al fremtid?
5. Bæredygtighed.
En havneudvidelse vil give flere transporter,- både til lands og til vands. For at sikre mindre miljøbelastning og større bæredygtighed er det min klare overbevisning, at vi helt generelt kommer til at tænke i alternative muligheder til blot at indhente varer langvejs fra.
Hvodan har kommunen undersøgt beslutningen set i lyset af bæredygtighed og samfundets reelle behov for transporter om 10-20-30-….år?
Overvej påny!
Der er brug for, at Aarhus Byråd og de relevante styrelser og ministerier genovervejer og sørger for, at der udarbejdes uvildige undersøgelser, ikke bare af den foreslåede havneudvidelse, men også af relevante alternative løsninger og om nødvendigheden af havneudvidelsen. Kun på den måde kan der træffes en god og bæredygtig beslutning om en eventuel udvidelse af havnen.
Med venlig hilsen
Tandlæge og klinikejer Mette Marie Weinrich Rasmussen.
Klinikadresse:
Tordenskjoldsgade 19,2.
8200 Aarhus N
Privatadresse:
Råhøj Alle 7
8200 Højbjerg
tandlaegeteamet.dk
E-mail: metteweinrich@hotmail.com