Gå til hovedindhold
Forslag til Lokalplan nr. 1163 - Udvidelse af Aarhus Havn

Lad tvivlen komme Aarhus til gode: Stop havneudvidelse og tag hensyn til miljø, bæredygtighed og borgere.

Klima og miljø – hvor blev bæredygtigheden af?
Den ønskede udbygning af Aarhus havn vil få konsekvenser langt ud i fremtiden, men baserer sig på fortiden. Ikke på den verden vi må og skal at skabe. Det er afgørende at tænke og handle klogt nu i forhold til klimaforhold og betydningen af global transportlogistik og co2-udledning. Aarhus Havn fortæller en historie om klimaneutralitet og bæredygtighed – men historien kører helt af sporet, hvis man regner på de klimaomkostninger, der er forbundet med udførelsen af projektet. Fremtidens containerterminal kunne tænkes ind i scenarier delvis automatiseret og derfor delvis ubemandet drift. Scenarier i denne retning kunne betyde at arealerne kan udnyttes væsentlig mere effektivt – og dermed mindske behovet for ekstra plads.

En anden negativ konsekvens vil være en øgning af kunstigt lys, døgnet rundt. Både dyr og mennesker har brug for mørke, og allerede nu betyder bl.a. Molslinjens anlæg, at der aldrig er helt mørkt i den del af byen, og skoven og stranden hvor der er udsigt til anlægget. Også mere støj vil være en realitet og ikke kun i etableringsfasen. Allerede i dag er der væsentlig mere støj fra havnen og som er et forstyrrende element tæt ved naturen.

Planerne om at flytte havneslam, der indeholder giftige tungmetaller og det ultragiftige, hormonforstyrrende stof TBT og dermed frisætte stofferne i vandet er helt ude af trit med den miljøindsats, der skal gøres over de næste år. Forurenet havnebund bør renses, ikke dumpes andre steder i havet. Heller ikke dette står i mål med den bæredygtige kommune Aarhus ønsker at være.


Social bæredygtighed og det gode liv i en grøn by
Aarhusbugten er et værdifuldt rekreativt område og et unikt samspil mellem by, vand og skov og en vigtig del af byens identitet. Kyststrækningen mod syd og nord bliver flittigt brugt – både til vands og til lands. Sejlere, helårsbadere, cyklister, vandrere, kystfiskere og familier har alle stor glæde af at kunne nyde en natur, der er så bynær og som stadig tilbyder en udsigt over bugten til Mols og Helgenæs. Alle drages de af kysten, der har stor rekreativ værdi og er et gode som der bliver mere og mere behov for efterhånden som byen fortættes.

Hvilke overvejelser har man gjort sig om fremtidens containerterminal, alternative løsninger for effektiviseret brug af arealet, fx scenarier for automatisering og delvis ubemandet drift?

Hvordan vil kommunen sikre reel borgerinddragelse i beslutningen om et byggeri, der vil præge Aarhus i al fremtid?

Hvordan vil kommunen fremtidssikre bæredygtige løsninger, der ikke kun tænker i økonomisk bundlinje, men også medregner klima, miljø og sociale forhold?
Jeg opfordrer til, at Aarhus Byråd og de relevante styrelser og ministerier genovervejer og sørger for, at der udarbejdes uvildige undersøgelser, ikke bare af den foreslåede havneudvidelse, men også af relevante alternative løsninger og om nødvendigheden af havneudvidelsen. Kun på den måde kan der træffes en god og bæredygtig beslutning om en eventuel udvidelse af havnen.

Med venlig hilsen en Aarhusianer-by-heart
Marie Aakjær
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Marie Aakjær

Indsendt

08/03/2022 21:52

Sagsnummer

HS0148889

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Midtbyen
Hørings-id

H403

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00