Gå til hovedindhold
Forslag til Lokalplan nr. 1163 - Udvidelse af Aarhus Havn

Fremtidens infrastruktur anlæg skal give tilbage og være et plus.

Høringssvar for
Forslag til Lokalplan nr. 1163 - Udvidelse af Aarhus Havn

HAVNEUDVIDELSESPLANER ER TUNGE OG TILBAGESKUENDE.
At planlægge tunge infrastrukturelle anlæg til fremtiden kræver viden og mod. Viden om hvordan vi skaber eksempelvis bæredygtige havne der giver tilbage til omgivelserne og ikke blot tager. Infrastruktur anlæg, bør have mere end et primært formål, de skal kunne forandres og adapterer fremtidens skiftende behov i et stærkt arkitektonisk og bæredygtigt greb. En havneudvidelse skal kunne rumme flere programmer for byen, og bør være robuste i forbindelse med klimaforandringer og energiforbrug.
Den planlagte havneudvidelse virker tilbageskuende og tung i sin plan, mono-funktion og placering.
Et nyt havneareal bør være proaktiv i sin tilgang til en bæredygtig og fossilfri fremtid, skabe flerfunktionelle områder og placerer sig korrekt i forhold til byen og kystmiljøet, ikke kun i forhold til den eksisterende havn.

IKKE MONO FUNKTION MEN FLERFUNKTIONEL INFRASTRUKTUR LØSNINGER

Vi skal, som borgere og by, kunne stille krav til større omhu og kreativitet, bedre robuste løsninger og integrerede proaktive løsninger på det grønne felt når vi tillader at bygge disse meget co2 krævende udvidelser af vores infrastruktur – også for en fremtidssikre industrien og den økonomiske vinding.
At skabe forurenende strukturer der KUN rummer én funktion er gammeldags og en ødelæggende strategisk plan for Århus, som kan ramme os med uforudsigelige problematikker.

AT GIVE TILBAGE OG VÆRE ET PLUS.
Kan en havneudvidelse blive et plus til byen på flere parametre end i en øget mulighed for økonomisk vinding som en del af transportsektoren?
Vi bør være sikre på at en havneudvidelse er en medspiller i de overordnede grønne strategier kommunen har og ikke være en ny forhindring.

HAVNEN BØR VÆRE PROAKTIV BÆREDYGTIGHEDS AGENT
LUFT
Vi skal vide hvordan en udvidelse af havnen vil påvirke os med luftforurening. Med en udvidelse følger flere lastbiler langs vores veje og flere besøg fra containerskibe. Hvordan vil Århus Havn aktivit nedsætte den øgede forurening i luft og vand?

VAND
Hvordan påvirker havneudvidelsen vandkvaliteten? Kan havnen være en aktiv part i at måle og monitorere vandkvaliteten i vores bugt?
Hvordan vil vandets liv og havbund blive påvirket af den ekstra trafik?

STØJ
Både oven over og under vandet må dette give mere støj i området. Hvad ved vi om dette?

PÅVIRKNING AF VAND OG KYST MILJØ – DYRELIV OG BIODIVERSITET
Og hvordan vil den ekstra støj, luftforurening, co2 udledning, anlæg påvirke vores dyreliv og biodiversitet i området? Kan projektet give tilbage så der ikke udledes co2, så der etableres en strategi for biodiversitet og liv i området?

PLAN
Vi kigger på havneudvidelser fra hele verden, fra Singapore til Vancouver, hvor bæredygtighed integreres i forretningsmodeller og anlæg. Der gives positive forretningsfordele til de der eksempelvis sejler mere bæredygtigt og som har reducerende co2 strategier. Der planlægges væk fra de rekreative byer og planlægges flerfunktionelt. Der er proaktive handlinger på at bidrage til de maritime økosystemer og udnyttelse af planløsninger til at høste energi til anlægget. Her blandt andet kanaler mellem havnepierne med vandturbiner, solenergi og grønne strukturer der bidreager i hele området til biodiversitet og optagelse af CO2, og ikke kun som en forkølet parkbælte, som skal virke rekreativt, som er det forslaget til Århus Havns udvidelse mimer lige nu.

Om der skal laves en udvidelse, bør der undersøges en grøn udvidelse. En fremtidsorienteret og robust løsning der kigger mod de større havne og beder kvalificerede arkitekter, ingeniører, biologer om hjælp til en løsning der giver tilbage til Århus. En plan for en havneudvidelse skal være intelligent, fuld af viden og mod på fremtidens robuste løsninger.

Vi anbefaler et nej til den nuværende plan.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anne Kathrine Edslev

Indsendt

11/03/2022 15:13

Sagsnummer

HS6914745

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Midtbyen
Hørings-id

H403

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00