Gå til hovedindhold
Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

Udvidelsen af Aarhus Havn ødelægger havmiljøet

journal nr.: 2021-000267.
Nej til udvidelse af Aarhus Havn
Havneudvidelsen er en skandaløs krænkelse af naturen, som i forvejen er under ekstraordinært pres pga. klimaforandringer forurening og ressourceindvinding.

Udvidelsen af Aarhus Havn er i strid med klimmålsætningen for reduktion af Co2 i 2030
Jeg ser havneudvidelsen som et ’stumt’ og ’dumt’ instrument for et uddøende kapitalistisk vækstparadigme, som hvis det ikke bremses fra politisk hold, bare bliver ved og ved at vokse som en ustoppelig kræftsvulst, der langsomt kvæler alt liv.
Havnen er den sorte energis hjertekammer, det er der alle trafikårene mødes og derfra ressourcer og varer, der er udvundet og skabt på måder, som vi i dag ved ødelægger vores biosfære, og som aktuelt truer med at dræbe livet på vores grønne planet. Spørgsmålet er om vi overhovedet er i stand til at forestille os det nærtforestående scenario. Forstår vi alvoren? At vi er i gang med den sjette store masseuddøen. At biodiversitetskrisen er så alvorlig, at den truer vores eget livsgrundlag.
Menneskene og vores aktiviteter fylder alt for meget, en havneudvidelse er irreversibel, den ville ligge der for evigt. Også når verden ikke længere kan opretholde det forbrug vi har vænnet os til, mens vi plyndrede naturen for ressourcer uden at give noget tilbage. Det er bydende nødvendigt, at vi alle sammen skruer ned for vores forbrug af plads, ting, ressourcer og energi. Gør vi ikke det, vil naturens mange kollaps frem mod den totale ødelæggelse, langsomt destruerer alt hvad vi har kært og alt, hvad vi lige nu tror, vi ikke kan undvære. Tørke, stormfloder og brænde vil også ramme os.
Jeg synes ikke, at vi kan være tjent med politikere, der hellere fortsætter med at tjene penge med de forhåndenværende destruktive midler, end de bruger tid og kræfter på at udtænke helt nye regenerative og grønne løsninger. Der er desværre også blandt politikere, en udpræget tro på, at teknologien redder os fra apokalypsen, i sidste øjeblik. Og at det derfor er forsvarligt ind til da, at fortsætte med business as usual. Problemet er blot, at de nye teknologier ikke for alvor får et ben til jorden, før den sidste dråbe olie er brændt af - og da er det for sent.

I femtiden skal vi skabe nye jobs i vores fælles bestræbelser på at rydde op efter os selv.
Vi skal engagere os helhjertede i udviklingen af ægte bæredygtige lokale og nationale samfund, hvor der også er plads til de andre ikke menneskekærlige arter. Lige nu betaler naturen den højeste pris. Det er tårefremkaldende at tænke på al den skønhed og artsrigdom, vi er ved at miste, mens vi plaster verden til med gigantiske havne, byer, industrianlæg og motorveje.

Hvis vi i Aarhus fortsat ønsker os en grøn by med adgang til vidunderlig og uerstattelig skov og strand, så skal vi sige nej tak til havneudvidelsen.
Vi må kræve af vores politikere at de har mod til at sætte grænser for væksten. især når den som nu, truer med at ødelægge den natur som er vores livsgrundlag.
Samtidig må vi belave os på at forbruge mindre af alt det, som i dag produceres i østen og asien under umenneskelige, farlige og ikke bæredygtige forhold. Det er politikernes ansvar at forklare befolkningen hvorfor vi ikke kan fortsætte med at forbruge som hidtil - de skal forstå at den planetare grænse for vores vækst er nået.
Videnskab.dk skriver (i 2018!!!!):
Forskere advarer om at samfundsøkonomien smadrer vores planet
Naturen og miljøet er på katastrofekurs, fordi vi er besatte af økonomisk vækst, lyder opråbet.
Vi har vækstet løs i årtier. Vores forbrug og økonomiske velstand er vokset. Vi har fået større huse, federe biler, mere luksus.
Men nu er vækstfesten nødt til at stoppe, advarer forskere. Nok er nok.
Vækst er et quick fix, som giver os øjeblikkelig nydelse. Men på sigt ødelægger den konstante jagt på fremgang og ekspansion både vores planet og vores trivsel, advarer videnskaben.
https://videnskab.dk/.../forskere-advarer...
Foreningen Det fælles Bedste har skrevet en række velunderbyggede høringssvar personligt er jeg fuldstændig enig i alle deres argumenter vedrørende de uheldige klimatiske og forureningsmæssige konsekvenser af en havneudvidelse.
https://detfaellesbedste.dk/problemer/transport-problemer/hoeringssvar-2-havneudvidelsen-vil-belaste-klimaet-og-forhindre-aarhus-i-at-naa-sit-klimamaal/
Havmiljøet er i forvejen så komplimenteret at det ikke ville kunne tåle endnu en forureningsbelastning af den størrelse, som klapning af giftigt og stærkt forurenet slam i Aarhus bugten vil medføre.
Det er simpelthen ikke etisk forsvarligt at virksomheder, stater og kommuner fortsat kan ødelægge naturressourcer som tilhører os alle – også de dyr og planter, hvis overlevelse afhænger af et rent havmiljø!
Jeg kan i øvrigt heller ikke forstå, at det ikke er muligt for offentligheden at få aktinsigt i de datasæt, som ligger til grund for den VVNrapport, som COVI har lavet for Aarhus Havn – det kan ikke være rigtigt, når det drejer sig om vores fælles natur, om luften og havet.
Hvordan kan en virksomhed, der vil bygge gigantiske anlæg som aldrig kan fjernes og med så mange politikere i bestyrelsen unddrage sig fuld offentlig transparens?
Kunne beslutningen om udvidelsen lægges ud til folkeafstemning og kunne vi bruge mere tid på at undersøge forholdene og konsekvenserne for naturen og miljøet endnu grundigere?

Grønne hilsener

Projektleder, kunstskribent og kurator
Trine Rytter Andersen
Moesgårds Allé 5
DK 8320 Mårslet
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Trine Rytter Andersen

Indsendt

28/02/2022 20:16

Sagsnummer

HS9269167

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841