Gå til hovedindhold

Høringssvar

Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

Nej tak til klapning af slam fra Aarhus havneudvidelse!

Klapning af slam er en primitiv og forældet måde at skille sig af med affald og burde som metode være fortid!
Ingen ved præcist, hvilke skadelige tungmetaller slammet indeholder. Derimod er det sikkert, at slammet indeholder store mængder næringsstoffer, der er årsag til det årligt tilbagevendende iltsvind i Aarhus Bugt.
Dette aktuelle iltsvind stammer hovedsageligt fra udledninger via vandløb og overløb fra rensningsanlæg forårsaget af skybrud; men ideen om at supplere disse udledninger med klapning af slam fra Aarhus havneudvidelsen forekommer uigennemtænkt og bizar!
Det er klart at en klapning finder sted over nogle ”huller” som er opstået som følge af sandsugning, men jeg stiller mig tvivlende over for om man ved forskellige strøm- og vindforhold kan sikre sig, at slammet, der som bekendt er et meget fint materiale vil lande præcist, hvor man ønsker det. Tværtimod ser jeg en risiko for, at slammet under dumpningen vil blive optaget og spredt i vandsøjlen.
Iltsvindet er årsag til at mange fiskearter som torsk og fladfisk ikke længere fanges i Aarhus Bugt.

Af det fremlagte materiale ses det ikke, at der er fremlagt et realistisk alternativt forslag til tør deponering af slammet. Det forklares at slammet ikke kan anvendes som opfyld i det ny havneareal fordi det ikke besidder den fornødne bæreevne.
Jeg foreslår, at man deponerer slammet tørt som bund for en udvidelse af stranden nord for lystbådehavnen, således at der bliver en strandforbindelse fra lystbådehavnen og helt frem til Den Permanente. Denne bund skal naturligvis spærres inde af en spunsvæg og toppes med standssand. Det vil betyde kortere sejltid for slamsugerfartøjerne og dermed billiggøre projektet både i kroner og i CO2-udslip.

Nedsæt en arbejdsgruppe af ingeniører og landskabsarkitekter, der kan arbejde kreativt og fantasifuldt med projektet og giv i stedet Aarhus By mere strand og mindre forurening. Begge dele er hårdt tiltrængt!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Bent Østergaard Olsen

Indsendt

02/03/2022 08:08

Sagsnummer

HS4749851

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841