Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)
Stop havneudvidelsen og bevar marinemiljøet og de naturlige, rekreative områder
Stop havneudvidelsen og bevar marinemiljøet og de naturlige, rekreative områder
Den foreslåede udvidelse af Aarhus Havn er et voldsomt og uopretteligt indgreb i bugten, som vil ødelægge det unikke samspil mellem by og natur, som er en afgørende styrke for Aarhus nu og i fremtiden. Vi bør alle værne om de unikke naturlige omgivelser (strande, hav/bugt, skov), som verdens mindste storby har, så den fortsat kan være Smilets by.
Marint miljø
Udvidelsen vil have uoprettelige konsekvenser for dyrelivet, både i området omkring udbygningen, samt hvor dumpning af affald ved Hjelm Dyb og Fløjstrup skov vil finde sted.
Vi kan ikke som en grøn kommune tilsidesætte de miljø- og klima-mæssige konsekvenser.
Aarhusbugtens unikke værdi med rekreative områder
Bugten har uvurderlige blå og grønne åndehuller, hvis lige ingen steder findes, nær en storby som Aarhus, det SKAL vi værne om for nu- og fremtidige generationer.
Bugten er i sin nuværende form et værdifuldt rekreativt område og et stort aktiv for Aarhusianerne; Sejlads (jolle, kølbåd mv), (hav)kajak, roning, (vinter)badning/strandgæster, motionsløb, O-løb, cykling (MTB,gravel), SUP, vandring, familieture, ophold, hygge, fælles arrangementer - og jeg kunne blive ved. Alt sammen aktiviteter som både aarhusianere og turister nyder godt af, som fremmer folkesundheden, og gør Aarhus til et attraktivt sted at bo, leve og besøge.
Området huser også store (idræts)-events, hvor indbyggere, samt gæster fra nær og fjern får glæde af vores skønne bugt-område.
Byggeret får indflydelse på Tangkrogen, der sander til og kystlinjen flyttes 400 m mod syd. Det vil ødelægge miljøet for bådelaug, fiskere, badegæster og alle de bløde sejlere. Det kan ikke være rimeligt at en havneudvidelse skal ødelægge et af de smukkeste steder i Aarhus (og i Danmark). Det vil ændre Aarhus, vores (Smilets) by for altid.
Det gælder hele området fra Marselisborg Havn og sydpå vel helt forbi Moesgaard strand. Eksempler på visuel og lys-forurening fra Ballehage taler deres tydelige sprog - den unikke naturperle som dette område udgør i dag - og som bruges døgnet rundt, året rundt, til alles glæde og sundhed - vil være ændret og forringet for evigt. Det må ikke ske.
Maritimt miljø
Det maritime miljø på Marselisborg lystbådehavn er unikt, havnen har status som (en af) Danmarks hyggeligste havne, og gennemgår en fantastisk udvikling som gør den til et stadig mere attraktivt sted at besøge, have bådplads og høre til som klub (SUP, kajak, sejlklub, badeklub, dykker, søspejder). Desuden har mange stemningsfulde restauranter/cafeer samt erhverv til huse på Marselisborg lystbådehavn. Dette fantastiske liv fremmer mental og fysisk sundhed for alle involverede, og udgør en kæmpe rekreativ og oplevelsesmæssig værdi for byen. Lystbådehavnen vil blive pakket fuldstændig ind ved den planlagte havneudvidelse, området vil blive voldsomt generet af den øgede trafik til havnen (det mærker vi desværre allerede kraftigt i dag efter flytning af Molslinjens terminal), samt hele stemningen og oplevelsen ved ophold på havnen vil forringes betydeligt. Samtidig vil mulighederne for at sejle til nærliggende havne, hvilket vi som lystsejlere, roere mv har stor glæde af, forringes voldsomt. I dag er de nærmeste nabohavne Skødshoved, Aarhus Lystbådehavn og Egå - afstanden til alle disse vil forøges voldsomt hvis havnen udvides, til stor gene for de rekreative aktiviteter som hele vores by (og gæster) nyder godt af og holder så meget af.
Jeg håber og ønsker at havnen kan finde alternative løsninger på pladsproblemerne, så vi kan bevare de unikke muligheder som kun Smilets by tilbyder
Mvh
Ulla Ramer Mikkelsen
Download høringssvar som pdf