Gå til hovedindhold

Høringssvar

Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

Imod udvidelsen af Aarhus Havn

Af hensyn til ødelæggelse af stenrev i Hjelm dyb og store negative ændringer af det kystnære havmiljø ved Aarhus er jeg imod udvidelsen af Aarhus havn

En udvidelse af Aarhus havn har meget store maritime miljømæssige konsekvenser, både på det nære hav miljø ved Aarhus og hvis der klappes i Hjelm dyb også på større områder længere væk fra byen. Jeg har dykket og fotograferet undervandet i Aarhus bugt, Hjelm dyb, Lillebælt samt mange andre steder i Danmark siden 1978. I den sammenhæng har jeg set store ændringer af havmiljøet, som konsekvens af bl.a. havnebyggeri og klapning.

Jeg vil i den forbindelse blot nævne to af stederne, hvor det har haft meget store konsekvenser. Konsekvenser som aldrig er blevet undersøgt ordentlig ej heller nævnt i tidligere miljøundersøgelser og rapporter, som netop skulle legalisere de gældende arbejder.

Før den sidste havneudvidelse med den nye Maersk terminal i Aarhus var havbunden på strækningen mellem badeanstalten Den Permanente og 2 km nord på præget af hårdbund med store sten og masser af liv, med andre ord et kystnært stenrev. Efter havnen blev udvidet blev dette område og de sten som fandtes på havbunden i en periode på kun 2 år dækket af sand og det frodige maritime liv som tidligere fandtes på stedet forsvandt totalt.

Når der bygges så langt ud i bugten ændres strømforholdene markant i hele området - det vil også ske ved den foreslåede udvidelse - en ændring af strømforholdene som ret hurtigt har konsekvenser for havbunden over et meget stort område.

Et andet eksempel relatere til klapning og specielt klapning i strømfyldte, dybe og stenfyldte farvande.

I Lillebælt er der områder som er ”støvet” til på grund af klapning. Når der klappes i et strømfyldt farvand spredes slam og sediment over et meget stort område og der skal kun et ganske lille lag slam over et stenrev før alt liv kvæles. Dette har jeg set er sket steder i Lillebælt, selv på dybder over 20 meter og selv om dette farvand kan være særdeles stømfyldt.

Det samme vil ske i Hjelm dyb, hvis der klappes havneslam her. Hjelm dyb består næsten udelukkende af stejle stenrev og er yngleområde og dermed forudsætning for en stor del af de fisk der findes i et meget stort området. Klapning her, vil lægge store områder af stenrevene øde og have store konsekvenser for det maritime liv ikke blot i Hjelm dyb men i store dele af Kattegat. Hjelm dyb er pt. det reneste havområde som findes nær Aarhus og burde i stedet være maritim national park.

Det kan undre at Aarhus kommune bevilger penge til små bynære stenrev og miljøtiltag med den ene hånd (jeg er pt. involveret i projekt ”kyst hjælperne” som Aarhus kommune også arbejder for), mens man med den anden hånd er parate til at ødelægge store områder med stenrev. Det kan kun være fordi de ligger dybt og næppe ses af mange andre end de få dykkere som kommer der. Det kan også undre at havmiljøundersøgelserne i de tidligere nævnte eksempler har været mangelfulde og ikke taget højde for selv simple ændringer i bugten. Og jeg har en begrundet mistanke om at noget lignende ville ske igen omkring den forslåede store udvidelse af havnen.

Det ville være meget mere gavnligt og skånsomt for det maritime miljø at begynde et samarbejde med eks Grenå havn
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Morten Rasmussen

Indsendt

02/03/2022 19:38

Sagsnummer

HS5602992

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841