Gå til hovedindhold
Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

Stop havneudvidelsen - Aarhus bugten har enorm værdi for Aarhus, og vi skal bevare marinemiljøet og de rekreative områder

Beskyttelse af uvurderligt åndehul og de rekreative værdier
At udvide havneområdet får en alt for stor og negativ effekt på bugtens landskabelige udtryk og det meget populære rekreative område, som lige nu findes og værdsættes af byens borgere. Det er et åndehul og værdifuldt rekreativt område, som vil blive ødelagt. Sejlere, havkajakker, løbere, lystfiskere, SUP’er, roere vil blive skubbet ud af den indre bugt og vi mister udsigten til Mols. Tangkrogen sandes til og kystlinjen flyttes 400 m mod syd. Det vil ødelægge miljøet for fiskere, badegæster og alle os som nyder området og værdsætter det som et af de smukkeste steder i Aarhus.
Et forslag med katastrofale følger for klima og marinemiljøet
Havnen og Aarhus kommune vil være grønne og bæredygtige men denne foreslåede havneudvidelse vil medføre et stort klimaaftryk. Hvordan harmonerer kommunens grønne vision med at inddrage kæmpe havarealer med miljømæssige og klimamæssige konsekvenser til følge?
Blandt andet planlægger man at dumpe 4,8 mill. m3 slam på op til 1 meters tykkelse, indeholdende giftstoffer, som potentielt vil ødelægge Århusbugtens havmiljø. Slammet indeholder miljøgifte som man vil dumpe det tæt på en naturskøn badestrand, hvor vi mennesker færdes hele året. Giftstofferne kan potentielt set kan være hormonforstyrrende. Hvordan kan I garantere, at der ikke forefindes tungmetaller og miljøfremmede stoffer, bla. TBT, som nedbrydes meget langsomt og gør skade på plante- og dyreplanktonets artsrigdom og artsammensætning, i det slam der påtænkes dumpet? Eller at det ikke vil kvæle alt liv på havbunden, fordi hverken lys eller ilt kan trænge igennem?
Der er fare for at det ender på stranden og ødelægger et naturskønt kystområde. Og at larmen fra anlægsfasen vil lave så meget larm at det skræmmer større havpattedyr væk. Det ignorerer fuldstændigt FN´s Verdensmål 14, for livet i havet, som omhandler beskyttelse af havene og kystnære økosystemer? Udvidelsen kommer til at få en stor indvirkning på havmiljø og klima som vi ikke kan være bekendt, når vi kender til konsekvenserne af udvidelsen!
Hvor reelt er havnens behov, og kunne man afsøge alternative løsninger?
Aarhus Havn har afstået 60 ha over de sidste 10 år. Det er sket uden protester fra havnen. Nu mener de så, at de skal bruge mere plads. Kan man ikke optimere de nuværende arealer, udnytte nyere teknologi som containertårne og kigge mere kritisk på, hvem der rent faktisk har brug for pladsen på havnen? Jeg kan ingen analyser finder, som dokumenterer havnens behov for udvidelse.
Containerhavnen udgør en meget lille del af de samlede havnearealer så en mindre udvidelse af containerhavnen vil have en stor effekt. Der er en række virksomheder som sagtens kunne ligge andre steder end på havnen, så en mulighed er også en oprydning af ikke havnerelaterede virksomheder, der ville kunne frigive arealer.
Derfor burde I søge alternative løsningsmodeller der ikke kræver en udvidelse af bugten. Eksempelvis også undersøge samarbejder med andre havne, f.eks. Grenå Havn.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Astrid Brandt Holm

Indsendt

03/03/2022 08:49

Sagsnummer

HS1457870

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841