Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)
HAVNEUDVIDELSEN SKADER HAVMILJØET OG ØGER HAVDØDEN I AARHUS BUGT
HAVNEUDVIDELSEN SKADER HAVMILJØET OG ØGER HAVDØDEN I AARHUS BUGT
Aarhus Bugt er - som det gælder store dele af havet, sund og bælter omkring Danmark - ved at dø. Livet i havet er stærkt på retur; det gælder hele vejen rundt: For fisk, planter som fx det vitale ålegræs, marsvin, sæler, hummere osv. Den påtænkte Havneudvidelse vil fremskynde disse processer i Aarhus Bugt. Vi er nødt til at gå den modsatte vej.
Danmarks Naturfredningsforening formidler bl.a. sådanne beretninger fra dykkere: "Hvis havets tilstand var synlig ville der være et ramaskrig
Da dykker Allan Frank Nielsen dykkede på Vrag ud for Als i starten af oktober, blev han mødt af et syn under overfladen, som han aldrig har set magen før. ”- Jeg har foretaget mange dyk i de danske farvande, og jeg har set lidt af hvert, men det syn, der mødte mig på turen ud for Als slog alle rekorder. Det var dybt skræmmende og trist”, siger Allan Frank Nielsen. ”- Bunden var sort. Der var døde krabber, muslinger og fisk, og der var pletter af liglagen overalt på bunden.” ”Som hvide lagener trukket henover møblerne i et tomt hus, svøbte et lag af hvide svovlbakterier flere områder på havbunden ind. Svovlbakterierne var kommet op på havbunden på grund af manglen på ilt: Iltmangel får nemlig svovlbrinte til at trænge op til overfladen på bunden, og det lever bakterierne af at omsætte.”
- Svovlbrinte er meget giftigt, og når det trænger op i vandet dør fiskene. I værste fald kan manglen på ilt føre til bundvending, hvor der dannes metanbobler i havbunden, der frigives til vandet. Det får ilten til at forsvinde med det samme, og det er den mest alvorlige og pludselige fiskedød, man kan tænke sig, forklarer Henning Mørk Jørgensen, der er havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening." - og det er ikke noget særsyn....
Biodiversiteten styrtdykker. Økosystemer kollapser. Havbunden er død i større områder - nogen steder dækket af et ”liglagen” skabt af næringsstoffer fra landbruget. Stenrev, der normalt gav liv, er blevet fisket op. Byer og havne er blevet forlænget ud i vandet for at give flere boliger og mere trafik med varer og turister.
Vi kender grundene bag alt dette: Næringsstoffer fra landbruget. Overfiskeri / fiskeri med bundtrawl. Støj og forstyrrelser fra stadig flere skibe og turister på vandet. Klimaforandringer der øger havtemperaturen.
Vi kender også grunden bag alle grundene: Vækst og indtjening.
Det danske ekspertpanel IPBES siger i en nylig udtalelse fra professor Katherine Richardson, Kbh. Uni. at: ”Havet omkring Danmark, med dets mange levesteder på havbunden og i de frie vandmasser, er under hastig forandring…” - ”Der er behov for at vende udviklingen og råde bod på årtiers misforvaltning af havets glemte natur…”
I Aarhus går man den stik modsatte vej: Man øger presset på havet og bugten. Mere dumpning af slam. Flere skibe. Indvinding af mere land. Støj fra kæmpe anlægsprojekter, som vil skræmme marsvin og sæler væk i 3 årtier. Planerne om en gigantisk udvidelse af havnen i Aarhus vil være endnu et voldsomt tilbageslag for havnaturen omkring Danmarks andenstørste by.
SE VENLIGST VEDHÆFTEDE PDF SOM UDDYBER DISSE FORKLARINGER OG FORTÆLLER HVOR VOLDSOMT EN HAVNEUDVIDELSE VIL BELASTE AARHUS BUGT
Download høringssvar som pdf