Gå til hovedindhold

Høringssvar

Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

HAVNEUDVIDELSEN ER GÅRSDAGENS KLIMASKADELIGE LØSNINGER. VI SKAL SKABE GRØNNE LØSNINGER - ET AARHUS SOM GRØN FOREGANGSBY

ALTERNATIVER TIL MERE INDUSTRIHAVN, FORBRUG OG TRAFIK ...
Hvad er det for en by vi gerne vil leve i?
- hvad er det for en verden vi gerne vil give videre til vores børn?
Alle byer i Danmark, ja alle lokalsamfund kan med stor ret – og stor nødvendighed, jf IPCC - begynde at sætte fremtiden på dagsorden. Hvordan skal vi leve, hvis vi ikke skal fortsætte alt det, der giver klimakatastrofer?
Her er et bud på, hvordan Aarhus’ fremtid kan blive grøn, læs helheden på https://detfaellesbedste.dk/kategori/nyheder/)
Den store havneudvidelse er en fejlbeslutning af historiske dimensioner. Vi har i Aarhus en fantastisk smuk ramme om vores by i form af Aarhus Bugten og skovene omkring byen. Det er samspillet mellem byen, bugten og skovene, der gør byen helt unik.
Sammen med de gamle bydele og deres smukke huse, åen, byens torve og ikoniske byggerier som Domkirken, Rådhuset, Toldboden gør det Aarhus til noget helt særligt. En by med åndehuller, kultur, nærhed til natur og hav.
Havneudvidelsen vil fuldstændig ødelægge det. I stedet for ”Byen ved bugten” vil Aarhus blive ”Byen ved Industrihavnen”. Nabo til trafik, larm, enorme containerskibe, kraner, siloer, krydstogtskibe. En summende myretue af forbrug og forpustet stress. Udsigten ud over bugten til Mols, bliver udsigten til en grim industrihavn.
Lad os gå rigtig mange sammen for at beholde det smukke, vores unikke by ved bugten – og i stedet gøre den grøn.
LAD OS GØRE AARHUS TIL GRØN FOREGANGSBY
I stedet for at planlægge fremtiden efter den verden vi har haft, skal vi planlægge efter den verden, vi bliver nødt til at skabe. Hvis ikke det har stået klar før, så må det stå lysende klart med IPCC’s seneste og dybt alarmerende klimarapport fra 28.feb. Det bliver mildt sagt IKKE nogen rar fremtid, medmindre vi øjeblikkelig sadler fuldstændig om.
Fremtiden er ikke mere forbrug og fossil transport, som havneudvidelsen lægger op til. Det er en verden og en by, der er gennemført bæredygtig. Aarhus Havns ønske om en kæmpe arealudvidelse i bugten er aldrig på seriøs vis blevet vurderet i sammenhæng med Aarhus By´s fremtidige udvikling som studie- og forskningsby, iværksætter-by, IT-vækstcenter, et centrum for menneskelig udvikling og trivsel, en grøn foregangsby, m.m. Det kan vi gøre nu.
Lad os satse på at blive en grøn foregangsby. Og en by man trives i. Vi ved en masse om, hvad dét vil sige:
* Grøn energi fra sol, vind, jord og luft (i dag er kun 3% af vores energi fra sol og vind).
* En bilfri bymidte, så der er ro, fred og plads til at færdes betryggende.
* En by der satser på kultur, service, fællesskaber, involvering, kunst, kreativitet og liv i byen.
* En by med bæredygtig mobilitet, som ikke ødelægger klimaet – med plads til fodgængere, cyklister, elektrificeret kollektiv trafik, fleksible og hyppige elbusser osv.
* En by med grønne områder, begrønninger af husene, urban farming, væksthuse, biodiverse parker med dyr, planter og insekter. Lad os lære børn at elske og respektere naturen, gro og udvikle disse ting.
* En by med solceller på tage og husfacader og et demokrati, hvor borgerne bliver hørt.
Vi har alle løsningerne. Det handler om at bruge dem. Ikke bare i Aarhus, men overalt.
Havneprojektet er ikke fremsynet, snarere pinligt tilbageskuende. Prognoserne bygger videre på en stadig vækst i produktion og forbrug, en vækst som klimakrisen vil fjerne enhver forudsætning for.
Socialdemokratiet og SF vil gerne regne sig selv for grønne partier, og Aarhus By vil gerne være en grøn foregangsby. Men det passer meget dårligt med denne prioritering af gammeldags vækststrategi.
Den vifte af mulige grønne arbejdspladser, Aarhus sagtens kan tiltrække, harmonerer ikke med den voldsomme vifte af havnemoler, der efterhånden vil spærre byen inde bag havnen. Hvordan ville Nice havde udviklet sig, hvis man der havde prioriteret havnekajer frem for kystpromenade? Eller Bilbao, en tidligere kedelig, forældet industriby, der nu er omdannet til internationalt center for kunst og arkitektur.
Lad os brugen debatten om havneudvidelsen som afsæt for en dialog mellem alle byens borgere om, hvad der er for en by, vi gerne vil bo i. Og hvad det er for en fremtidig verden, vi gerne vil skabe til os selv og vore børn.
Lad os sætte havneudvidelsen på STOP og starte en dialog om den by, vi gerne vil leve i. Begynde at drøfte alternativer.
SE VENLIGST VEDHÆFTEDE PDF
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Niels Aagaard

Indsendt

06/03/2022 12:55

Sagsnummer

HS3055144

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841