Gå til hovedindhold
Miljøkonsekvensvurdering - Udvidelse af Aarhus Havn (Yderhavnen)

Aarhus Byråd handler i modstrid med FN's Verdensmål

Aarhus Havn skal måske udvides men hvis dette skal ske, skal
det gøres ordentligt og med respekt for FN’s verdensmål.


Aarhus Havn, Aarhus Vand og Aarhus kommune handler i modstrid med de verdensmål de selv bekender sig til.

Verdenshavene - deres temperatur, kemi, strøm og liv – driver de globale systemer, som gør Jorden beboelig for mennesker. Håndteringen af denne livsvigtige ressource er afgørende for menneskeheden som helhed, men også for afbødningen af klimaforandringernes konsekvenser.

Over tre milliarder menneskers levebrød er afhængig af biodiversiteten i hav- og kystområder.

Verdenshavene absorberer omkring 30 procent af den CO2, der produceres af mennesker, og der er sket en stigning i havforsurning på 26 procent siden starten af den industrielle revolution. Havforurening, som hovedsagligt stammer fra landbaserede kilder, er ved at nå et alarmerende niveau.

Verdensmålene for bæredygtig udvikling skaber en ramme for bæredygtig forvaltning og beskyttelse af havene og kystnære økosystemer i forhold til landbaseret forurening og adresserer påvirkningerne af havforsuring. Bedre bevarelse og bæredygtig udnyttelse af havbaserede ressourcer gennem international lovgivning vil også bidrage til at afbøde nogle af de udfordringer, som vores verdenshave står overfor.

Livet i havet (mål #14) er et af 17 verdensmål, som indgår i udviklingsdagsordenen for bæredygtig udvikling frem mod 2030. En integreret tilgang er afgørende for fremskridt på tværs af de forskellige mål.


Hvorfor anbefaler COWI en løsning i modstrid med verdensmålene for bæredygtig udvikling?

På baggrund af Aarhus Kommunes samt Aarhus Havns opbakning til FN’s verdensmål, virker det kontraproduktivt - ja hovedløst, at man påtænker at klappe op mod 5 millioner m3 sediment og havneslam, tæt på land ved Hjelm Dyb samt ved Fløjstrup strand. Vi taler om områder der ligger maksimalt 1 kilometer fra land. Denne metode er i DIREKTE modstrid med verdensmålene, der sigter mod at etablere et sundt havmiljø samt stoppe med anvendelsen af fortidens metoder, hvor menneskeheden har dumpet alt fra afføring til køleskabe i havet.

Nu skal Aarhus Havn så udvides - og godt for det, hvis behovet er til det. Men gør det dog på en ordentlig, anstændig og forsvarlig måde, så ikke naturen skal lide under det i form af iltsvind, forværring af forholdende for bundlevende arter og potentiel negativ påvirkning af strande, kystturisme og borgernes rekreative muligheder.

Professor Stig Markager fra Aarhus Universitet siger det selv til TV2 Østjylland: “Klapning fører til, at vandet bliver uklart og der, hvor man gør det, vil havbunden blive dækket til, så de bunddyr, der lever der, dør. Hvis man tager de fornødne hensyn - altså gør det om vinteren og anvender en klapplads, der ligger langt væk fra land, så er effekterne på havmiljøet begrænsede”.

Med ovenstående udmelding fra Professoren, kan det jo såre undre, hvorfor man har påtænkt sig at klappe op mod 5 millioner m3 sediment og havneslam mindre end en kilometer fra land. Hvorfor?

Og hvorfor dog anbefale en løsning, der er i modstrid med både kommunens politik om verdensmålene, havnens ambitioner for bæredygtighed og borgernes ønsker?

Det korte svar er vel penge, formodes det? Men kan det virkeligt passe, at pengene endnu en gang, som tidligere i historien, skal sætte rammen for hvor bæredygtig en adfærd vi som samfund vil have? Er vi ikke nået forbi det punkt, hvor borgerne ikke bør finde sig i at politikerne bærer verdensmålspins på reversen, holder skåltaler om bæredygtighed og grøn omstilling, alt imens der handles i direkte modstrid med både verdensmål og erklærede politikker?

Svaret kender alle politikere godt. Det er derfor på tide at tage ansvar og stoppe klapning ved Hjelm Dyb og ved Fløjstrup Strand. Find en anden løsning, kære politikere, når det nu både er muligt og det I selv har lovet borgerne at I vil arbejde for.


Med venlig hilsen

Niklas Nikolajsen

Nikolajsen Capital ApS
Hjelm 3, 8400 Ebeltoft
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Niklas Nikolajsen

Indsendt

11/03/2022 15:49

Sagsnummer

HS6474054

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Midtbyen
Hørings-id

H406

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00

Ole Gregor på 4185 9889

Anne Haarmark (jordtip) på 2920 8166

Søren Sloth Lave på 4185 9841