Gå til hovedindhold

Høringssvar

Randersvej skal samle Christiansbjerg

Nej til Helhedsplanen Randersvej

Jeg på ingen måde ikke bakke op om en Helhedsplan der mindsker diversiteten i Riisvangen og som lader hånt om vores klima.

I Riisvangen har vi i dag en stor socioøkomonmisk diversitet qua de mange blandede boligtyper. Der er en fin balance, hvilket også afspejler sig i klasserne på skovvangsskolen, hvor direktørens og buschaufførens børn klapper stavelser og terper tabeller side om side. I stiften fra 25/5/22 kan man læse foruroligende statistikker, der viser at børnefamilier i stigende grad flytter ud af kommunen og derfor falder børnetallet nu i Århus fordi antallet af fødte børn ikke længere overstiger antallet af fraflyttende børn. Dette afspejles desuden i pasningstilbuddene, hvor der fx i dagtilbuddet skovvangen per 1/8-22 lukkes en børnehave, og hvor det tidligere har været nærmest umuligt at få sine børn i vuggestue på fx Trøjborg er der nu flere ledige pladser. Det undrer mig ikke at børnefamilierne i stigende grad fravælger Århus. Den nuværende fortætningspolitik sløjfer bynære villaer, og priserne på de eksisterende drager på himmelfart, modsat sygeplejerskens, skolelærerens og pædagogens lønninger. Så derfor er rationalet vel også rimeligt lige til. Hvis man tvinges ud af byen, så kigger man efter børnevenlige kvarterer, noget som både Silkeborg, Skanderborg, Favrskov og Horsenskommune promoverer sig selv på. Og hvis man så alligevel skal pendle for at komme på arbejde, så gør det ikke den store forskel, om man skal sidde 10 eller 30 min i bilen – og ja så vælger man nok en kommune hvor huse og kommunalskat er billigere som fx Favrskov. Bevar plads til børnefamiler i byen. Drop Helhedsplanen for Randervejs!

I helhedsplanen for Randersvej beskrives det så flot, hvordan et hvert fældet træ erstattes af to træer. I tider som vores med fokus på klimaet fristes man til at blive glad over dette, men ved nærmere nærlæsning pryder helhedsplanen sig med lånte fjer. Det der beskrives, er nemlig fældning af kommunale træer – og hvor mange findes der egentligt af dem? Det kunne ingen af de tilstedeværende embedsmænd på høringsmødet på Katrinebjergskolen 5. maj 2022 berette om. Så jeg har været på observationstur i mit eget nærområde, og der findes ikke et eneste kommunalt træ på Nordvestpassagen fra Bethesdavej og op til Randersvej. Det samme gør sig gældende på hele Hvedevangen og på Bakkevænget, som begge er veje der i høj grad påvirkes af Helhedsplanen. Til gengæld er der i min have 6 træer (2 kabrifolier, 2 cypresser, et æble og en troldhassel). Min nabo på 90 år har 3, hvoraf et blev plantet for 50 år siden, da hun flyttede ind med sin mand. Naboen på den anden side har 5 træer og min genbo har 2 bare i forhaven. Beregninger fra Christiansbjergfællesråd anslår at op mod 300 villaer med tilhørende haver risikerer nedrivning. Så hvis vi laver regnestykket og antager at der er ca. 3 træer i hver enkelt private have, så forsvinder der altså rundt regnet 900 træer. Hertil kommer så den kæmpe mængde af buske, stauder, kompostbunker, nyttebede mv. som befinder sig i de gamle haver. Antallet af ny-plantede træer kan derfor på ingen måde antages at opveje det kæmpe tab af vegetation og biodiversitet, som helhedsplanen vil medføre.
Det anslåes at 39% af al energi relateret CO2 udledning på verdensplan kommer direkte eller indirekte fra byggeindustrien (produktionen af byggematerialer og selve byggeprocessen). Med helhedsplanen vil følge nedrivning af op mod 300 fuldt funktionsdygtige villaer og opbygning af enorme etageejendomme med kæmpe CO2 udledning til følge. Et negativt klimaaftryk som på ingen måde kan kompenseres for ved de få træer som kommunen agter at plante. En naturlig indsigelse mod dette kunne være at der i helhedsplanen også er beskrevet lommeparker mellem ejendommene. Det lyder jo lækkert og hyggeligt men de lånte fjer spøger stadig, for hvad er en lommepark egentligt? Parker så små at de kan ligge i en bukselomme? Hvis man kigger på det allerede nyopførte byggeri på vest siden af Randersvej er de grønne arealer netop i lommestørrelse. Miniature pletter med grønt græs og måske et enkelt forkølet træ. Disse monokulturer kan ikke bidrage hverken til biodiversitet eller opveje byggeriernes kæmpe CO2 aftryk.
I disse tider hvor klimakrisen kradser – så kan jeg på ingen måde støtte op om Helhedsplanen for Randersvej
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sara Bastholm

Indsendt

30/05/2022 09:40

Sagsnummer

HS7251846

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Midtbyen Skejby-Christiansbjerg
Hørings-id

H429

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00