Gå til hovedindhold

Høringssvar

Nej til helhedsplan for Randersvej

Helt overordnet støtter jeg forslaget fra Christianbjerg Fællesråd og Trøjborg Fællesråd af den 4. april i år og siger nej til kommunens såkaldte helhedsplan.

Demokrati og transparens er dyre ord, og så kan det være svært at praktisere. Således også for Århus Kommune i forbindelse med helhedsplanen for Randersvej og Christiansbjerg. Her var det ikke lige lykkedes - ups - at få informeret alle de mennesker helhedsplanen involverer og handler om, og til borgermødet måtte mange - hovsa - gå forgæves. Vores politikere glimrede på mødet ved deres fravær. Det var ellers jer mange af os havde lyst til at stille spørgsmål om de visioner helhedsplanen beskriver. Kommunen havde i stedet sendt os et par embedsmænd, som udlagde teksten for os, og såmænd var søde nok, men ganske forsigtige og ansvarsfri i forhold til at uddybe og perspektivere indhold og visioner mm. Er det demokrati og inddragelse på et nødvendigt plan, når det involver så mange menneskers dagligdag og liv? Man må da som det mindste kunne stille spørgsmål til nogen - politikere? - der kan svare. Jeg synes det er sølle! Til gengæld ved vi hvor omsorgsfulde og diskrete kommunen er, når det gælder investorerne. Men hvorfor I beskytter dem i en grad, så vi ikke på mødet kunne få navnene på dem, står stadig hen i det uvisse.

En af de såkaldte developer - ja, lad os endelig ikke kalde dem det, de er - kender vi dog allerede, for selvom vi blev belært om, at helhedsplanen jo muligvis slet ikke blev til noget eller først ville blive effektueret om 10 eller 15 år - så er ham med turbanen allerede i gang med at opkøbe vores huse. Til en god pris ganske vist, hvor han smider 50% oveni markedsprisen. Det er jo ikke en developer, vi har med at gøre her, men udelukkende kolde kontanter. Visioner for os, der bor her, er ikke med i pakken. Hvor naive tror I, vi er?

Vi har efterhånden set det samme billede flere steder i Århus. Derfor er turbanen jo også allerede ude nu. Han er ikke i tvivl. Helhedsplanen bliver vedtaget og en lokalplan beskrevet, så det skal nok ende som en god forretning. Demokrati? Inddragelse? Det er så sindssygt frækt og arrogant, at jeres såkaldte developers og investorer ikke i det mindste kan vente til en lokalplan er vedtaget. I den forstand fremstår kommunen i mine øjne som lakajer for de pengemænd, der ikke reelt har anden vision for vores by end cool cash.

Diversitet er et af de ord, der gentagne gange dukker op i helhedsplanen og på borgermødet. Det bliver sagt med stor overbevisning som et sesam-luk-dig-op. Men hvis diversiteten er så meget mere fantastisk i helhedsplanen end nu, så synes jeg kommunen skulle gøre sig mere umage for at beskrive og redegøre for miraklet i tørre tal. Hvis helhedsplanen gennemføres hvor meget mere diversitet kommer der så i befolkningssammensætningen? Og hvor meget mere kommer der i den biologiske diversitet, når man fjerner 300 haver og i stedet planter nogle træer hist og pist. Jeg gætter på, at man, selvom ordet nævnes i tide og utide, er gået hen over fænomenet diversitet med let hånd, fordi det ikke rigtig har noget på sig. Hvis kommunen for alvor vil gøre noget ved diversiteten i Århus inspirerer jeg da gerne med et forslag om for eksempel at bygge højt for folk med almindelige indkomster ned mod stranden i Risskov eller Egå. Det ville være noget, der rykkede ved diversiteten, har jeg sjusset mig frem til.

CO2 regnskab er efterhånden en målestok for miljøvenlighed relateret til klimaforandringer, som projekter af den her dimension til enhver tid bør redegøre for. Men ikke her. Da der på borgermødet blev spurgt til dette, var der ikke noget svar. Hvorfor? 300 gode mestendels velholdte og velrenoverede villaer bliver jævnet med jorden og erstattet med betonbyggeri i flere etager. Det vil jeg gerne se et CO2 regnskab på. Men eksisterer det? Det fik jeg i hvert fald ikke indtryk af på borgermødet.

Når jeg hører folk rundt om i byen, der har været gennem den samme mølle, som vi nu skal igennem, hvor talen falder på medinddragelse og demokrati er mit hovedindtryk, at mange føler sig til grin i jeres processer, og at de sådan set bare er i vejen for politikernes passion for byggeplaner, højder og det tempo, man ønsker at forandre Århus. Det er som om, at det hele er klappet af på forhånd, og at det, vi nu skal igennem, bare er et teaterstykke som alibi for nærdemokrati og borgerinddragelse. Gætter på, at det er derfor, turbanen allerede er dukket op.

Det kan godt være, at I synes, jeg insinuerer både dette og hint uden reelt belæg for det, men det hænger måske sammen med, det jeg indledte med at skrive, at jeres processer i kommunen ikke er transparente, og at jeres forståelse for inddragelse og demokrati praktiseres lidt for meget på skrømt og i et alt for højt tempo. Er I mon reelt interesserede i at høre på os, inddrage os og tage os alvorligt? Eller er det lige besværligt nok at give det den tid den slags processer tager eller bør tage, når nu Århus vokser med 5000 nye beboere om året - hvad Århus så beviseligt ikke gør.

Hvis helhedsplanen vedtages og en lokalplan sættes i værk, så håber jeg sørme, at dem, der stemmer det igennem, sætter sig i skyggen på en af de planlagte caféer langs Randersvej og nyder en kop kaffe, trafikken og letbanen, der drøner forbi.

Tak for ordet.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Poul Rude

Indsendt

30/05/2022 20:02

Sagsnummer

HS1082577

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Midtbyen Skejby-Christiansbjerg
Hørings-id

H429

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan, Byggeri og Miljø
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00