Randersvej skal samle Christiansbjerg
Helhedsplanen vil destruere Christiansbjerg og Riisvangen
Desværre har et flertal i Aarhus Byråd igen tilsidesat nuværende beboeres interesser til fordel for erhvervsinteresser, med den begrundelse at man ønsker at foretage en "by-fortætning".
Riisvangen og Christiansbjerg er lige nu at par særdeles charmerende kvarterer, med en god blanding af villaer, andelsboliger og udlejningsejendomme, og en særdeles god beliggenhed i forhold til Aarhus midtby og rekreative arealer.
Jeg har snart boet i området i 25 år, og nyder roen og det dejligt smårodede kvarter med mange klassiske 50'er huse og nærhed til by, skov og strand. Villakvarterets opbygning bidrager til en høj biodiversitet, grundet mange forskellige træer, buske, blomster, hække, kvasbunker og en tiltagende "vild med vilje" tankegang. Til sammenligning er parkerne omkring Reginehøj, og de små grønne arealer ved foreslåede nybyggerier, grønne ørkener.
Hvis de fremlagte planer gennemføres vil kvarteret formentligt blive destrueret i løbet af en forholdsvis kort årrække.
Første etape er tydeligvis opførelse af en skyggemur af 5-8 etagers bygninger (mørkeblå zone) mod Randersvej. Der er ingen tvivl om at det vil være rentabelt og forholdsvis billigt for ejendomsudviklere at opkøbe huse og grunde langs Randersvej. Hvis der er nogle i området der ikke vil sælge, river man blot alt andet ned og så kan de få lov at bo blandt ruiner, eller omringet af en byggeplads, indtil de er møre.
De huse i Riisvangen, der ligger tættes på, i zonen til bebyggelse i 3-4 etager (mellemblå), vil blive kraftigt påvirket af byggelarm, byggerod og kommende indbliksgener, og opleve at sollyset vil forsvinde tidligt på eftermiddagen (ligesom resten af Riisvangen i øvrigt også vil). Deres ejendomsværdi vil derfor falde, så der også bliver god økonomi i at opkøbe dem og gå videre til fase 2, dvs. byggeri i 3-4 etager. Således vil man ligeså stille kunne sprede infektionen og aflive Riisvangen og Christiansbjerg som villakvarterer.
Området vil blive mindre og mindre attraktivt grundet byggerod, byggelarm, permanent øget trafik, parkeringsproblemer, skyggegener og indbliksgener, så på et tidspunkt vil man nok også kunne få god økonomi i at opføre rækkehuse/tæt-lav i den lyseblå zone.
Konsekvenserne for beboere tæt på Randersvej, vil sandsynligvis være at de vil få en god økonomisk gevinst ved salg af deres ejendom. For alle andre i området må denne udvikling imidlertid forventes at medføre tab, sundheds- og trivselsmæssigt såvel som økonomisk.
Men det er måske netop er dette der er planen fra Byrådet og ejendomsudviklerne, der må have lobbyet kraftigt for denne "helhedsplan"?
Umiddelbart er dette ikke en helhedsplan, men snarere en fjendtlig overtagelse/ekspropriation ad bagvejen.
Argumenterne om at byggeriet mod Randersvej vil skærme de bagvedliggende villakvarterer mod støjen fra Randersvej forekommer opfundet til lejligheden. Det virker som en del af det sædvanlige skønmaleri når Aarhus by-afvikler.
Hvis man mener støjen fra Randersvej er et kæmpe problem, hvordan giver det så mening at stuve folk sammen i 5-8 etager lige op af den?
Når området er færdig-afviklet/udviklet skal det såmænd nok blive et relativt attraktivt sted at bo. Beliggenheden er jo fin, hvilket jo også gør at der er gode penge i at afvikle det, men vi vil også være tabt endnu et hyggeligt bynært blandet kvarter til fordel for et ucharmerende spekulationsbyggeri i stil med Ceres-byen og meget andet nybyggeri i Aarhus. Dermed vil man endnu engang have forringet Aarhus.
Download høringssvar som pdf