Gå til hovedindhold

Høringssvar

Randersvej skal samle Christiansbjerg

Helhedsplanen går imod ønsket om at fastholde børnefamilier i Aarhus.

Helhedsplanen går imod ønsket om at fastholde børnefamilier i Aarhus.
Høringssvar om ”Helhedsplan for Randersvej”.

Jeg har læst helhedsplanen for Randersvej og vil fremføre et par af mine argumenterne for, at den IKKE skal vedtages.


1: Fejlslutning at kalde Christiansbjerg og Risvangen for et samlet villakvarter

Helhedsplanen bygger på en præmis, der for borgere på begge sider af Randersvej er helt forkert: Området er IKKE et samlet kvarter. Vi føler, der tilfældig er sat en passer på kortet og sagt: Her er en vækstzone.

Men en af byen største indfaldsveje skiller de to områder ad. Områderne er bygget i forskellige tidsperioder og i arkitektonisk forskellige stile. Der er adskilte fritidstilbud og skoler. Adskilte naboskaber og fællesskaber.

Høje lejlighedskomplekser kommer IKKE til at forbinde de to områder, men blot adskille dem yderligere. Hvis man VILLE bygge de områder sammen, ville det kræve en fjernelse af Randersvej, anlæggelse af parker, stisystemer, sportsanlæg og måske flere enfamilieshuse for at sikre et trygt bymiljø. Men det forestiller jeg mig ikke, kommer til at ske… I stedet kunne man gøre områder f.eks. langs letbanen længere ude attraktive ved at udstykke parceller, så familierne blev i og i områderne omkring Aarhus.

På borgermødet spurgte vi, hvor meget af Aarhus vækstmål fra 2017, der samlet set allerede var opnået. Det kunne vi ikke få svar på. Men der er bygget ufatteligt meget og højt byggeri i områderne omkring os –og vi ved, der er tomme lejligheder. Man kan ikke forlade sig på at borgere ”bare” vil bo i Aarhus. De vil bo i Aarhus, fordi Aarhus netop har helt særlige områder, der ikke bare er kønsløse lejlighedskomplekser beklædt med koksgråt tegl. Aarhus HAR nemlig attraktive områder–jeg ville ønske, dem, der bestemmer, kunne se hvilken gave man har fået op gennem tiden og værne og dyrke den. Det vil sikre Aarhus i fremtiden.

2: Børnefamilier vil flytte fra byen

Byer omkring os vækster flot –det ved vi. Der er flotte kampagner for at lokke specielt børnefamilier til. Og i byerne omkring os, kan de få, hvad de vil have: Egne huse, haver, et stærkt lokalsamfund, nærhed til institutioner, skoler, foreninger og tætte naboskaber. Det kan man også få i Aarhus –men ikke hvis gode enfamilies huse bliver revet ned! I Risvangen eksempelvis er området huse kvalitetshuse –men ikke prangende i størrelse eller stil. Fra anlæggelse af området er arkitekturen on anlægget af området tænkt ind. Men her vil også moderne familier gerne nøjes med grunde på 500kvm og mindre huse til fordel for at være i stærke miljøer kendetegnet for Aarhus.

Bygges der tæt langs Randersvej og ind i området, vil det udover at mindske antallet af enfamilies huse og medføre, at husejere tæt på disse ødelæggende nye bebyggelser vil flygte fra byen –og måske allerede inden naboens hus rives ned og dit eget mister værdi. På den måde sætter kommunen og politkerne egne borgere fra hus og hjem.

Hvordan ønsker kommunen at vækste? Ved at bygge flere kønsløse områder a la Risskov Brynet, Aarhus Ø, Lystrupvej etc? Eller ved at fastholde familierne med to indkomster, børn, der benytter sig af fritidstilbuddene og befolker de gode skoler, vokser op og får fritidsjobs, måske bliver og studerer indtil de selv stifter familie og selv bliver skatteborgere i denne dejlige by?

Vedrørende skolerne: Området er kendetegnet ved gode skoler. Skoler, der skal fungere fra 0. til 9.klasse. Jeg frygter, at man ikke kan fastholde eleverne frem til udskolingen, fordi familier i lejligheder flytter fra byen i takt med f.eks familieforøgelse eller brug for mere plads og luft fordi børnene bliver større. Ved at provokere en fraflytning af børnefamilier, provokeres også en udvanding af folkeskolerne i området.


(Og man kan ikke komme og påstå, at vi bare kan lade være med at sælge til ejendomsspekulanterne: Tilbydes man et tocifret millionbeløb for sit hus, som set på Rødkløvervej, og dermed kan sikre sin familie i fremtiden, har man måske intet valg? Man kan ikke tage kommunens borgere som gidsler på den måde!)


3: Aarhusmålene
Helhedsplanen går direkte imod flere af Aarhusmålene eksempelvis:
- En bæredygtig by med gode by- og lokalmiljøer
- En by med fælleskab og medborgerskab.

Det er IKKE bæredygtigt at rive fine gamle huse ned og bygge stort, dyrt og miljøbelastende. Husene i området er flot bevarede, renoverede og vedligeholdte at deres ejere.

Det er IKKE bæredygtigt at rive allerede etablerede stærke fællesskaber ned og tro at bare kan opbygge nye ligeså velfungerende.

Jeg bor selv i Risvangen og kan fortælle at hele områdets DNA er bygget på fælleskab, ansvar overfor hinanden og frivillige kræfter, der driver fodboldstræning for områdets børn, strikkeklubber, gå-klubber etc.


Jeg mener derfor, at helhedsplanen skal forkastes.
Jeg foreslår at der i stedet for et samarbejde med ejendomsinvestorer skal udarbejdes en ny helhedsplan i samarbejde med området beboere og fællesråd –til gavn for hele Aarhus. Her bor mange, der er villige til at investere gode frivillige kræfter i at både bevare og forbedre vores dejlige by.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Marie Linderup Funck

Indsendt

02/06/2022 22:08

Sagsnummer

HS3944500

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Midtbyen Skejby-Christiansbjerg
Hørings-id

H429

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00