Gå til hovedindhold

Høringssvar

Opsig ikke aftalen med Det Kreative Værksted i Malling

I sparekataloget er der lagt op til at opsige aftalen med Det Kreative Værksted (DKV) i Malling. Her skal der i stedet fokuseres på "at borgere med handicap bliver en del af et arbejdsfællesskab".
Som pårørende til en af borgerne som benytter dette tilbud synes jeg, at det er en ekstremt forfejlet strategi.
DKV har, grundet sin størrelse, tiltrukket mennesker som oveni deres handicap, ofte har en psykisk overbygning som angst eller depression, og disse mennesker har brug for et overskueligt sted at være, som DKV netop kan facilitere på grund af sin størrelse.
At tro, at disse mennesker kan rummes af de interne tilbud, er mangel på indsigt i det massive arbejde som DKV gør for at favne alle deres brugere. Jeg har selv set den forskel det har gjort for min pårørende at blive tilknyttet DKV, og jeg er overbevist om, at det netop er i kraft af dets størrelse, for slet ikke at tale om, at det ligger i lokalområdet, og min pårørende vil ikke have mulighed for at transportere sig selv til et lignede tilbud et andet sted i kommunen. Dette tror jeg ikke er en unik situation for dens vedkommende, og derfor vil man yderligere marginalisere en gruppe af i forvejen marginaliserede mennesker, som har fundet tryghed, fællesskab og mening på DKV.
At tro at de borgere som benytter DKV er i stand til at komme i virksomhedsforelagt beskyttet beskæftigelse er naivt og en fejl. Vi er ikke alle sat på denne jord med samme muligheder, men dette betyder ikke at vi ikke har værdi i os selv. Og det er bestemt ikke det værd at presse dette ned over hovedet på en gruppe, som ikke selv har mulighed for selv at tage til genmæle. Er borgere med voksenhandicap og psykiske diagnoser en vare som skal skabe monetær værdi, eller følende mennesker som har ret til et liv med omsorg, nærvær og mening?
Hvis spareplanen gennemføres, skal der ansættes to ekstra medarbejdere på de kommunale tilbud. Det tror jeg ikke kommer til at være nok, hvis alle DKV's brugere skal overgå til disse og samtidig få den samme værdi og mening i deres hverdag. Som nævnt har mange af DKV's brugere også psykiske diagnoser, som DKV kan håndtere på grund af sin størrelse (og så er to medarbejdere faktisk nok). En hverdag på større tilbud vil uden tvivl forringe brugernes liv - og jeg tror ikke mange af de nuværende brugere kan (som min pårørende på grund af beliggenhed og umulighed for transport) eller vil tage imod et andet tilbud. På den baggrund kan det godt være at det er nok at ansætte to nye medarbejdere, men prisen kommer til at være langt højere, da man i den grad forringer kvaliteten af de levede liv som mister deres hverdag.
Stop centraliseringen af tilbud og hjælp til de svageste i samfundet. Lokale tilbud skaber ro, mening og nærvær - noget som i den grad er en mangelvare i dagens samfund.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mikkel Rosleff

Indsendt

21/11/2022 10:50

Sagsnummer

HS0910265

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H520

Kontakt

Tine Niemann

Telefonnummer:  41 85 83 69