Gå til hovedindhold

Høringssvar

Hold Værestedet åbent

Svar på høring om spareforslag 2023-2026, MSB – nr.9
Justering af kapacitet på væresteder og dagsaktiviteter

Værestedets brugerforening advarer mod at fyre personale eller holde mere lukket på Værestedet i Jægergårdsgade 107.

Under den nuværende energikrise med høje forbrugsregninger og flere afslag på ydelser, er der kommet en helt ny gruppe af hjemløse.

Under coronaepidemien fik en del hjemløse i Aarhus boliger. De har svært ved at være i de boliger og det kommer til at bryde sammen for dem hvis Værestedet lukker tidligere eller åbner senere, eller holder lukkedage. Mange af de unge der har fået en bolig kommer på Værestedet.

At der skulle være færre hjemløse er ikke noget vi kan se på gaden. Der er kommet flere. De sover i busgaden, Bruuns Galleri og gågaden. Der er her tale om danske hjemløse.
Kun 10 personer fra Værestedet er med i hjemløsetællingen og dermed statistikken. Men der er mange flere.

At der er ledig kapacitet på Aarhus herberger er heller ikke noget vi kan genkende?! Når vi ringer er der ventelister ale steder. Der skal stå ledige pladser klar til akut brug. Når brugere bliver løsladt fra fængslet må de vente i flere dage på at komme ind på et herberg.

Kortere åbningstider på Værestedet betyder at flere brugere er samlet i kortere tid. Det vil medføre en stigning i problemer og dermed kræve mere personale.
Kortere åbningstid for Værestedet vil desuden medføre en stigning i alvorlig vold udenfor Værestedet og oppe i resten af byen.
Når personalet er gået bliver trusselsbilledet større udenfor Værestedet. Hvis Værestedet lukker tidligere vil det betyde flere timer hvor de mest udsatte er udsat for kriminelles vold og regler.
Værestedet tilbyder som det eneste sted et gratis måltid mad. Det giver sundhed og et længere liv. For nogle brugere er Værestedet deres eneste netværk.

For stofbrugerne/misbrugerne vil kortere åbningstid betyde at de ikke kan få værktøj. De kommer til at hive brugte sprøjter op af kanylespandene. Stofbrugerne vil desuden blive synlige i opgange med videre i resten af byen, fordi de ikke tør sidde i Nåleparken efter personalet er gået.

Brugerforeningen bemærker at Aarhus Kommune i 2017 netop udvidede åbningstiden for Værestedet på grund af vold, ballade og kanyleaffald i resten af byen. Disse gode erfaringer skal væltes igen?

På Værestedet står der folk og venter inden åbning klokken 8 for at få morgenmad. Konsekvensen for de brugere er hård hvis Værestedet skal holde mere lukket. Nogle bor på herberg og skal ud tidligt om morgenen. Hvis du bor på et natherberg må du vandre rundt til sent om aftenen, hvis Værestedet for eksempel lukker klokken 18.

Fem brugere af Værestedet er døde den seneste måned.

Med venlig hilsen

Værestedets brugerforening
Lars Christensen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

lars christensen

Indsendt

23/11/2022 08:30

Sagsnummer

HS3864081

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H520

Kontakt

Tine Niemann

Telefonnummer:  41 85 83 69