Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Hasle Bibliotek

Hasle bibliotek har stor betydning for mig og min familie i vores hverdag. Vi finder tegneserier, bøger og musik på biblioteket. Biblioteket giver os mange inputs, der er med til at udvide vores horisonter, danne os og øger både vores og vores børns læselyst. Og så er det et fantastisk lokalt kulturtilbud i en del af Aarhus, der ligger et stykke fra centrum, og dermed de mange andre gode kulturtilbud for borgerne.
Men biblioteket giver ikke kun værdi til vores familie. Biblioteket giver værdi til hele lokalområdet:
• Biblioteket er et vigtigt samlingspunkt, der er med til at skabe mangfoldige fællesskaber på tværs af mange forskellige boligkvarterer. Her samles og mødes folk, på tværs af sociale, kulturelle, etniske, religiøse og økonomiske forskelligheder. Der bliver dannet fællesskaber og opstår forståelser, som ikke ville finde sted hvis det ikke var for biblioteket.
• Biblioteket skaber tryghed i et område der ellers kan være præget af bande-aktivitet. Med den placering der er nu, skabes der liv og bevægelse på et torv der ellers kunne blive et utrygt sted. Et område hvor der også foregår voldelige hændelser og lyssky forretninger og hvor politiet bøvler med visitations-zoner og diverse indsatser. Ved at fjerne biblioteket, overlader I det offentlige rum til flere bande-aktiviteter og rekrutteringer.
• Biblioteket spiller en vigtig rolle for sprogudviklingen i et område med mange børn med dansk som andetsprog. Samtidig med at MBU lukker Center for Læring og nedlægger READ-indsatsen, vil MKB lukke det lokale bibliotek. Det giver de dårligste forudsætninger for at løfte det dansk-sproglige niveau blandt DSA-børn i Aarhus V. Det hænger ikke sammen med, at byrådet taler om at ville gøre bus-/henvisningspolitikken uaktuel. Ved at lukke Hasle bibliotek, skaber man kun flere børn med betydeligt sprogstøttebehov.
I sparekataloget henvises der til, at beboerne i Hasle blot kan benytte Åby og Gellerup bibliotek. Selvom det senere fremgår at Hasles beboere mobilitet godt nok generelt er lav. Samtidig nedlægger MTM den lokale busrute der kører til Gellerup, hvilket må formodes at lægge den allerede lave mobilitet helt i graven. Så ikke nok med at I lukker det lokale bibliotek – I gør det også sværere at komme til de øvrige ”nærme” biblioteker.
Som en vigtig del af Kulturhus Herredsvang, er det ikke kun biblioteket I fjerner, men hele fundamentet for et vigtigt Kulturhus, der bidrager til sammenhæng og fællesskaber – og dermed sikkerhed, tryghed og sammenhængskraft i et udsat boligområde. Omkostningerne ved at fjerne dette, må formodes at være betydelig større end omkostningerne ved biblioteket. Så foruden at være det kulturpolitiske og socialpolitiske mest fornuftige at bevare Hasle bibliotek, er det også det mest langsigtede økonomisk.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

mathilde Nørmølle

Indsendt

07/11/2022 21:37

Sagsnummer

HS0833312

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44