Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Et ord - hvorfor?

Brobjergskolens lokaler, der i dag huser en hel del kunstnerisk aktivitet, skal rives ned for at gøre plads til “børnekulturelt produktionscenter”. Nuværende aktivitet i bygningen kan læses i følgende citat fra https://www.kultunaut.dk/perl/sted/type-nynaut/nr-141140

“Brobjergskolen på Frederiks Allé er et samlingspunkt for kulturproduktion i Aarhus og en del af Godsbanen. Brobjergskolen er bygget i 1879 og består af to gamle skolebygninger, en skolegård og en tidligere gymnastiksal ombygget til en stor og mindre teatersal. Igennem årene som teater har bygningen huset Marie Brolin Tani Danseteater, Gran - Teater for Dans, og Archauz og huser i dag Bora-Bora. Brobjergskolen rummer i dag fire studier/øvelokaler, knap 20 projektkontorpladser og Teatret Opgang 2 i Bygning B samt et teater med to teatersale (Bora-Bora - det tidligere Entré Scenen) og Skoletandplejen i bygningen ud mod Musikhusets park. I bygning A er en række klassiske klasselokaler, som FOF og andre organisationer benytter sig af, samt Børnekulturhuset, Aarhus Billed- og Medieskole og Kostumeværkstedet. Den gamle inspektørbolig huser Aarhus Ungdommens Fællesråd, Voksen Pædagogisk Center, Folkeoplysnings Samvirket og Fritid & Samfund, og spejderne FDF/FPF har plads i en kælder og et hjørne af grunden”.

Jeg kan have misforstået noget eller argumentere ud fra forældet information, men er vi ikke forholdsvist tæt på at kunne tilbyde børnekulturelle aktiviteter i de eksisterende lokaler as is? De kan tilsyneladende facilitere lige præcis ALT hvis man nærlæser ovenstående citat, så hvorfor skal de nuværende bygninger rives ned? Byens historie står skrevet i de gamle mursten, inspiration skal findes i slidte vægge og knirkende træplanker, og der er ingen af de moderne byggerier, som vil stå om 500 år, for hverken kvalitet eller æstetisk skønhed gør, at det er værd at bevare. Nåh ja, og så er det med al sandsynlighed også en miljømæssigt god beslutning at lade skidtet stå og skrue 3-4% op for kreativiteten med anvendelsen i stedet. Hvorfor ikke tænke i at bruge HQ som en del af det bærnekulturelle tilbud, f.eks. at sætte børnekoncerter op hver tirsdag i dagstimerne på HQ-scenen? Enten for børn, eller hvor klasser på skidt kan øve en sang eller tre og spille for årgangen. Alle har jo for længst drukket deres White Ukranians til den tid og er gået hjem i seng, så det kræver bare lidt politisk velvilje, en tilføjelse til lejeaftalens paragraf 11 og en ekstranøgle.

Og slutteligt: Det er hensynsløst og under al kritik, at Headquarters slet ikke er nævnt (og ikke medregnet??) i spareforslagets omtale af “lokalerokaden”. Der her er ikke en rokade, men en usmagelig stoleleg hvor HQ er forhåndsbestemt til at lande i den tomme luft. Husk, kære læser og med-beslutningstager, at Aarhus har haft den ærefulde titel som Music City 2022, udover at have være europæisk kulturhovedstad i 2017. Jeg nægter at tro, at Headquarters og stedets unikke kulturelle berigelse i den her by ikke har båret en fin del af ansvaret for, at de ting kunne lykkes.

Jeg vil meget gerne bede om en grundig forklaring på at gøre Headquarters og resten af de kulturelle aktører på Brobjergskolen hjemløse, før der så meget som krattes i en eneste fuge. På forhånd tak!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Nikolaj Johansen Sodemann

Indsendt

08/11/2022 22:06

Sagsnummer

HS6319289

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44