Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Hvad blev der af kulturhovedstaden?

Det er så uendeligt trist at Århus Kommune vil sparre yderligere på kulturområdet.
Århus blev i 2017 udnævnt til europæisk kulturhovedstad - en titel vi siden da kun har gjort til skamme!
På aarhus2017.dk står:
"Mere end noget andet, handlede Aarhus 2017 om det at gentænke: Under temaet Let’s Rethink blev Region Midtjylland omdannet til et kulturelt laboratorium, hvor alternative løsninger kunne spire og gro."
Netop dét - det kulturelle laboratorie - oplever jeg som scenekunster, at Teater Katapult og særligt Katapult Akademiet er et enestående eksempel på. Her kan scenekunstnere få mulighed for at boltre sig, udvikle og gentænke dramatikken på scenen.
Det er i mine øjne en katastrofe at berøve kulturlivet for netop et sted som dette.
Der er få kulturinstitutioner der sætter dramatikken og eksperimenterne i højsæde, og vi har brug for det mere end nogensinde før. Der er stor arbejdsløshed i kulturbranchen (og særligt blandt dramatikere), og det skyldes altså hverken mangel på talent eller engagerede kunstnere. Det skyldes heller ikke manglen på vigtige historier at fortælle. Verden forandrer sig med lynets hast i disse år, og vi misser det vigtige
vidnesbyrd og en vigtig refleksive pause som ny scenekunst kan tilbyde som en spejl på samfundet. Hvis vi fortsat genopsætter og gentænker ældre klassikere, sætter vi spejlingen og reflektionen i stå (ikke et ondt ord om genopsætninger af klassiske værker, men vi har brug for BEGGE DELE). Hvilke klassikere forstiller vi os, skal genopsættes i fremtiden, der fortæller noget om den tid vi lever i nu, hvis vi ikke skaber ny kunst i vores samtid?
Det er sørgeligt, at man som udøvende kunstner nærmest bliver tvunget ud af Danmarks andenstørste by, fordi der simpelthen blev strammet og strammet økonomisk (her tænker jeg også på fondsmidler som også i dette forslag skal beskæres markant - og på nedlukning af spillestedet Headquarters og Bora Bora) og dermed på vores muligheder for at udover kunsten og leve af vores profession.
Kan det virkelig passe at man skal flytte fra "kulturhovedstaden", for at opleve og arbejde med kultur?
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ingeborg Bjarno Thomsen

Indsendt

10/11/2022 13:53

Sagsnummer

HS4047902

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44