Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Høringssvar vedr. lukning af Hasle bibliotek

Høringssvar fra Hasle Fællesråd vedr. lukning af Hasle bibliotek.

For Hasle Fællesråd vil det være uheldigt at lukke Hasle Bibliotek, set i forhold til Aarhus Kommunes målsætning om at ville skabe blandede bydele og styrke integrationen. I budgetforliget for 2023 kan man læse, at Aarhus i stigende grad er blevet en opdelt by, hvor man i alt for høj grad bor sammen med mennesker, der socialt og økonomisk ligner en selv - og ikke møder den store mangfoldighed af aarhusianere, der hvor man bor. Ved at lukke Hasle bibliotek, gør man kun denne udfordring større.

Hasle bibliotek er i meget høj grad et vigtigt samlingspunkt i Hasle. Et samlingspunkt, der er med til at skabe mangfoldige fællesskaber på tværs af etniciteter, økonomi, religion og social status. På tværs af mange forskellige boligkvarterer. Derudover er Hasle bibliotek en vigtig del i arbejdet med at skabe tryghed i et område, der ellers kan være og har været præget af uroligheder og kriminalitet. Biblioteket skaber tryghed. Ved placeringen på Herredsvang torv, sikrer biblioteket en mangfoldighed af mennesker i et område, der ellers kunne blive et utrygt sted.

Onsdag den 9. november var der demonstration på Herredsvang Torv ved Hasle bibliotek
mod at lukke biblioteket, der var mødt en variation af mennesker: Forskellige etniciteter, ældre med rollator, kvinder med og uden tørklæde, børnefamilier, folkeskoleelever og unge universitetsstuderende, alle ønskede at biblioteket blev bevaret.

Hasle bibliotek spiller desuden en vigtig rolle for sprogudviklingen i et område med mange børn med dansk som andet sprog (DSA). Der er en høj andel af DSA-børn i Hasle, der har stor gavn af biblioteket. Biblioteket er med til at løfte DSA-børnenes dansksproglige kompetencer. Dette skal specielt også ses i sammenhæng med, at Magistratsafdelingen for Børn og Unge med deres sparekatalog lukker Center for Læring og nedlægger READ-indsatsen (READ er en læseindsats, hvor familien får hjælp til at lave sprogstimulering i hjemmet). I hele Aarhus kommune forværres forudsætningerne altså for at løfte det dansk-sproglige niveau blandt DSA-børn. Men effekten rammer endnu hårdere i Aarhus V, da biblioteket samtidig lukkes. Med disse tiltag skaber man kun flere børn med et betydelig sprogstøttebehov i Hasle. Det vil også betyde, at endnu flere børn fra Hasle skoles distrikt, skal "busses" rundt til andre skoler som led i kommunens skolehenvisningspolitik.

Forslaget skal desuden ses i relation til forslaget fra Teknik og Miljø, der vil nedlægge den lokale busrute, linje 22. I sparekataloget fra Kultur og Borgerservice henvises der til, at beboerne i Hasle blot kan benytte Åby og Gellerup bibliotek, selvom beboerne i området har en lav mobilitet. Med disse forslag fjerner man ikke bare biblioteket i området - men også muligheden for at benytte de øvrige biblioteker.

Hasle Fællesråd opfordrer derfor til at droppe forslaget om at lukke Hasle bibliotek.
Biblioteket er en vigtig del af den borgernære velfærd i Hasle.

Med venlig hilsen
Hasle Fællesråd
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Klaus Bendixen

Indsendt

15/11/2022 14:53

Sagsnummer

HS9927386

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44