Gå til hovedindhold

Høringssvar

Lukningen af HeadQuarters

Jeg er 32 år og født og opvokset i Aarhus. I de år er HeadQuarters (HQ) det spille- og kultursted, der har løftet opgaven om nye arrangementer, minoriteter og vækstlagskultur indenfor scenekunst og natteliv ubestridt bedst - og det er kun blevet stærkere med tiden.
HQ har før i tiden dannet ramme om Aarhus' poetry-slam scene, indtil arrangementet voksede til et niveau, hvor det måtte flytte til andre rammer - og den dag i dag stadig afholder arrangementer og sender performere ud, når der er Festuge og lignende events i byen. Det har sine rødder der, og vil næppe have vokset på samme måde andre steder.

I dag har HQ taget faklen videre til Aarhus Jazzfestival, hvor der ikke blot afholdes det daglige jam, men derudover nogle af de vigtigste, mindre koncerter, der støtter mere eksperimenterende jazz og aktiviteter, der skal og bør være i en konservatorie-by, men som ikke vil trives lige så godt andre steder i byen. Derudover afholder HQ nogle af de mest imponerende niche-koncerter for metal-fans (Aarhus er pt. anset som nok den største by i Danmark indenfor metal-musik og metal-arrangementer, og er også på toppen over byer for denne genre i Skandinavien). Det er kun på HQ, at man kan opleve et 3 timers black-metal event gå direkte over i disco DJ-sæt, hvor metalpublikummet går fra at headbange, til at danse sammen til Abba, Commodores og alt i den dur - det finder man ikke andre steder. Det vidner ikke bare om, at HQ er et sted med en god DJ - det vidner om, at HQ er et sted, som man nødigt forlader, når først man er landet.

Ud over at være et stærkt og alsidigt koncertsted, så formår HQ vigtigst af alt at have det mest trygge og venlige danse- og festmiljø, jeg i mine 15 års byturs-karriere har oplevet i nogen by. HQ ligger lige præcis i udkanten af centrum, og er derfor et sted man tager hen for at blive resten af aftenen - hvilket folk gør. Og det gør de uden at tage stoffer, uden at slås og uden at være nederen overfor hinanden. Derfor er HQ's dansegulv også blevet et af de vigtigste og trygge dansesteder for Aarhus' LGBTQ+ ungdomsmiljø. Det er det sted i byen, hvor ingen er i tvivl om, at man kan komme som man er, uden at skulle føle nogen form for utryghed. Tilmed er aldersspektret på HQs dansegulv typisk mellem 20 og 45 - hvilket er et aldersspænd, man ikke finder andre steder i byen.

Helt kort formår HQ at favne stort set alle minoritetsgrupper og subkulture i Aarhus, på imponerende få kvadratmeter, i et fest- og dansemiljø, der aldrig har givet det mindste indtryk af utryghed, bøvl eller nogen former for træls adfærd. Der er knap nok brug for dørmænd på matriklen. Hvorfor vil man fjerne det, og hvor skal vi så gå hen?
Kan HQ ligge et andet sted? Måske - men hvorfor? Og hvordan finder vi de lokaler? En stor del af pointen med HQ er, at det ligger i udkanten af kaos, og er et trygt og nice festmiljø, hvor man hurtigt kan tage tilbage til centrum, hvis det er det man har lyst til. Og det har de færreste lyst til efter den første White Ukranian og et par af DJ'ens episke discoplader. Det er ikke bare en bar, der kan holde sig selv kørende - det er en vigtig kulturinstitution, der løfter et ansvar, de ikke nødvendigvis er blevet bedt om - og den slags engagement skal Aarhus ikke rive ned.

Aarhus bliver nødt til at bevare HeadQuarters for at kunne bevare sig selv.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anders Ingemann

Indsendt

22/11/2022 17:23

Sagsnummer

HS1943327

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44