Gå til hovedindhold

Høringssvar

Luk ikke FO-klubberne – De unge har brug for dem!

Vi er medlemmer af bestyrelsen af et fantastisk og velfungerende tilbud til de unge i midtbyen, folkeoplysningsklubben Frederiksbjerg Ungdomsklub (FUK) og vi står komplet uforstående overfor det spareforslag, der kommer til at betyde en endegyldig lukning af alle FO klubber i Aarhus.

Vi er også forældre i en tid, hvor vi står med næsten halvdelen af en generation af unge, der aldrig har haft det sværere. Dette forslag går stik imod den hjælp og det nærvær mange af vores børn har brug for, og som forældre kan vi hverken støtte eller acceptere dette forslag. At lukke FO klubberne kommer til at skabe et gabende vakuum for vores unge mennesker, der i høj grad har brug for et godt og trygt sted at komme i byen. Et sted som ikke er en del af skolesystemet. Et sted for de unge der ikke nødvendigvis dyrker sport. Et sted som er trygt og godt med gode sociale rammer og aktiviteter, og som forhindrer de unge i at mødes ude i byen om aftenen eller at sidde hjemme foran computeren, som er deres alternativ.

I sparekataloget er der lagt op til at Sport og Fritid vil lave en besparelse på 11 millioner, selvom opgaven kun lyder på en besparelse på kun 4 millioner. De vil de gøre ved at tage støtten væk fra FO klubberne, hvilket er det samme som at lukke dem fuldstændigt. Sport & Fritid vil kanalisere de penge over i sportsprojekter. Det kommer til at betyde, at mange børn og unge der ikke går til en sport eller har brug for anden social kontakt, kommer til at stå uden et vigtigt værested i en svær alder.

FO klubberne har i 80 år haft en funktion som samfundsstøtte på børn og unge området, og har gjort et stort arbejde med netop dét.

Så hvad er det FO klubberne kan, som gør dem både beundringsværdige og bevaringsværdige?

• En ligeværdig relation med voksne der IKKE er en del af skolesystemet – og hvor al tiden går ubeskåret til samvær med de unge.
• Samvær med andre voksne/børn udenfor deres normale omgangskreds – giver dem robusthed og lære dem at respektere andre.
• De unge kan omme på ture og lave arrangementer – der ellers er blevet sparet væk i skoleregi.
• Et sted at være sammen med andre børn og unge om aftenen – i stedet for at hænge ud mere eller mindre tvivlsomme steder.
• Unge der har brug for at sceneskift eller en frisk start, kan komme i FO klub uden bagagen – vigtigt i forhold til eksisterende elev/pædagog – elev/lærer relationer.
• Et prisbilligt valg, specielt for dem der kommer fra ressourcesvage familier – alle har råd til at gå en en FO klub.
• En anden måde at være sammen på, som et kvalificeret alternativ til sport – der er mange unge, hvis prioritet ikke er sport.

Det er dejligt at Sport & Fritid gerne vil have mere sport til de unge, men unødvendigt at det skal være på bekostning af en 80-årig gammel tradition i foreningsdanmark og helt unødvendigt at straffe de børn og unge der ikke prioriterer sporten først.


Bestyrelsen i Folkeoplysningsklubben Frederiksbjerg Ungdomsklub (FUK)
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lars Hedemann

Indsendt

23/11/2022 09:45

Sagsnummer

HS2790581

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44