Gå til hovedindhold

Høringssvar

Bevar den høje kunstneriske faglighed på Højbjerg Fotografiske værksted

Hej, jeg hedder Stefan Bakmand Andersen, jeg er udøvende billedkunstner og underviser i billedkunst med fokus på tegning og grafik. Jeg har til daglig huse i atelierfællesskabet Corporum og er med til at drive udstillingsstedet Cantina.

Billedkunstnerne i Århus har brug for værksteder og produktionsfasciliteter af høj kvalitet, og det har Højbjerg fotografiske værksted altid stået for.

Hvis man gerne vil være en kulturby med kunstudstillinger af høj kvalitet, så er det vigtigt at man bevarer de steder hvor kunsten bliver produceret.

Den manglende deltagelse handler ikke om mangel på interesse, men om at Højbjerg fotografiske værksted ikke har tilpasset sig de unge billedkunstneres ønsker og fuldt med udviklingen indenfor samtidskunsten i Århus.
Der mangler muligvis nye ideer til hvordan man kan tiltrække brugere og arrangere kurser der tiltaler de århusianske og midtjyske billedkunstnere. Jeg ønsker at man fra kommunens side udvikler hvordan det fotografiske værksted kan blive mere tilgængeligt og relevant for billedkunstnere i Århus.
En ide kunne være at Det jyske kunstakademi og deres studerende får lov til at bruge det mere. Man kunne også spørge de forskellige kunstnersammenslutninger og atelierfællesskaber i Århus og omegn hvordan værkstedet kan henvende sig mere til dem. Man kunne f. eks. tage en dialog med Aarhus billedkunstcenter om hvad man kunne gøre, i stedet for at igangsætte den drastiske lukning som kommer ud af det blå.

I forhold til manglen på kunstnerværksteder så køber jeg ikke optikken med at man bliver nødt til at lukke et af de bedste grafiske værksteder i jylland. Og oveni så får man kun 2 atelierpladser ud af det, som overhovedet ikke er nok til at dække problemet med manglende kunstnerværksteder i Århus. Det lugter lidt af dårlig undskyldning og symbol politik.
De 2 værksteder kommer sikkert til at være så dyre i leje at ingen nystartede unge kunstnere kan betale dem, og det kommer så til at være for de velhavende få. Efter min mening kommer de 2 værksteder ikke til at spille nogen rolle i den generelle mangel.
Jeg tror sagtens man kan finde mange flere kunstnerværksteder andre steder i byen, f. eks. på det gamle amtssygehus, på Godsbanen, institut for x, og i arkitektskolens gamle lokaler.

Hvis man skulle komme problemet med kunstnerværksteder til livs, så skal vi i det mindste op i en 15-20 pladser, og det er bare til en start.

Hvis i lukker Højbjerg fotografiske værksted så dræber i en høj kunstnerisk faglighed og et tilhørende professionelt værksted, som vil tage 10-15 år at bygge op igen. Det ville være stik imod Århus politik om at være en kulturby med et blomstrende kunstmiljø.

Jeg håber med hele mit hjerte at i vil bevare den høje kunstneriske faglighed indenfor grafik og fototeknikker og det miljø og fællesskab der følger med.

Mvh Stefan Bakmand Andersen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Stefan Bakmand Andersen

Indsendt

23/11/2022 15:11

Sagsnummer

HS0226168

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44