Gå til hovedindhold
Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Det er en absurd idé at rykke BoraBora ud fra sit hjem (og hvilke jordskælv der ellers følger med sig)

Undskyld mig Aarhus Kommune, men altså.....gang på gang vælger I meget ulogisk og absurd, i hvilke hjørner at spare henne.
Dansemiljøet i Aarhus var engang sprudlende og fuld af drive på lige niveau som musiklivet og teaterlivet i Aarhus (som de stadig formår at holde på idag).

Gang på gang er dansen og det fysiske og eksperimentrende teater blevet sparet væk i Aarhus, kunstarten fer nærmest fjernet fra landkortet - og andre der er mange eksempler på andre kommuner, som gang på gang kan finde ud af at byde højere end hvad Aarhus Kommune gider (for eksempel Holstebro Dansekompagni -tidligere under navnet Blackbox Dance Theater*).

Det har efterladt dansen i Aarhus som en meget porøs og nærmest usynlig størrelse, hvor vækstlaget bliver mindre og mindre og hvor de unge voksne, som egentlig gerne vil uddannes professionelt, ikke ved hvem eller hvad de skal afsøge og efterspørge.

Gudskelov har der dog været et hovedkvarter for dans, koreografi , tværkunstnerisk arbejde og fysisk teater ved Brobjergskolen i Valdemarsgade, i form af Performing Arts Platform, Filuren, Aarhus Billede & Medieskole, Opgang2 Turnéteater, Studiescenerne m.m, og selvfølgelig: BoraBora (som er hovedkvarterets pulserende hjerte).
Det er i denne gård at professionelle, tværkunstneriske, børn og unge mødes.
BoraBora har en lang fantastisk historie bag sig, og er det eneste hus i hele Danmark som er viet til dans, koreografi og fysisk/eksperimenterende teater på både nationalt og internationalt plan. De har i de seneste sæsoner gæstet en masse store navne og kompagnier, samt tilbudt en masse spændende samarbejder og residencies for scenekunstnere.
De er med til at løfte kulturlivet i byen - det er der slet ingen tvivl om.

Der er mange vigtige grunde til at BoraBora ikke bør flyttes ned på Godsbanen, jeg nævner 4 af de mest tydelige hér:

1, For det første er lokalerne slet ikke store nok til at huse BoraBora. Det er en joke, hvis man tror at der plads til deres prøvescene og store scene mm dernede.
2, For det andet huser Godsbanen lige nu Teater Katapult, som er en mindre teaterscene som både huser gæstespil og egne produktioner. Det er spændende hvad Teater Katapult står for og hvilke samarbejder som de skaber. Dette skal der ikke laves om på, de har deres egen ting kørende.
3, For det tredje vil spillestedet/baren/cafeen Headquarters også lide under denne sparing/flyttelse. HQ hænger uløseligt sammen med BoraBora (det er indgangen til huset, foyeren, hér man møder det ørvige publikum, huser talks forbundet med BoraBora og dets forestillinger, og det er også her hvor man får sig en fcasual orfriskning efter man har oplevet et spændende værk ovenpå, på én af scenerne. Samtidig er Headquarters også scene for vækstlags-musikken i Aarhus og har hjulpet mange unge musikere i gang med deres karriere, på scenen og med de forskellige tiltag.
4, Samtidig vil børn og unge være de største tabere i denne sag;
Børn og unge mistrives og det i stadigt stigende grad. Et studie fra Aalborg Universitet har påvist at 44% unge mistrives mentalt, og udviklingen gælder også de yngre børn. Studiet fra Aalborg peger på en ny form for udsathed, som rammer unge fra alle samfundslag. Årsagen skyldes blandt andet et øget tempo i uddannelsessystemet, fokus på præstationer og en tendens til, at unge vender problemerne indad...
Kunsten og kulturlivet kan jo hér netop være med til at udvikle og styrke fællesskaber og individet. Der reddes måske et par millioner kroner, når de mentalt sundhedsfremmende indsatser i første runde spares væk i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, men det kræver ikke megen fantasi at forestille sig den samfundsmæssige og økonomiske udgift, det vil generere, når næsten halvdelen af en hel generations børn og unge vokser op med mental mistrivsel.... Det står faktisk også i Folkeskoleloven, at skolen skal skabe rammer, hvor eleverne kan udvikle sig selv. § 1, stk 2 lyder: “Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle”. Hér kommer undervisning i kreativ skabelse, dans og bevægelse i spil. Og her er BoraBora og Teater Katapult stærke spillere.

Som professionel koreograf/danser/performer/formidler skærer det i mit hjerte, at Aarhus Kommune gang på gang giver et så kraftigt udtryk for at de IKKE vil være kultur-by.
Det er jo klart at der er en kæmpe tendens, i at de fleste (scene)kunstnere flytter fra Aarhus, når kommunen ingen interesse har for at værne om den. Det er dybt pinligt.
Det er skandaløst Aarhus Kommune - sikke en fattig kommende generation af unge kulturskabere og scenekunstnere der kommer, hvis I fortsat beslutter jer for at rive BoraBora's pløkker - og Brobjergskolens hjerte- op.
I mere end 30 år har dette sted været helt unikt, og hvis ikke det daværende "Archauz" havde eksisteret i samspil med ungdomshold, havde jeg ikke være selvstændig kunstner i Aarhus idag.

Hvorfor altid dreje skydeskiven mod det mindst støttede og porøse lag i kulturlivet/kommunen? Ville det ikke være mere balanceret at fordele sparingen bredere ud? Og holde det (meget lille!) felt som hedder scenekunst og kulturliv ude af denne ligning? I stedet for det som føles som en aflivning i slowmotion?

Jeg syntes I skal tænke jer RIGTIG godt om.

Mvh,
Ida Hørlyck
Koreograf/Danser/Performer/Formidler/Underviser/Bidragsyder til Aarhus' scenekunsteriske kulturliv.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ida Hørlyck Thomsen

Indsendt

23/11/2022 15:50

Sagsnummer

HS9657757

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44