Gå til hovedindhold

Høringssvar

Bevar Teater Katapult - Aarhus modigste teater

Det er med lige dele forfærdelse og vantro at jeg har læst indstillingen om bl.a. at lade driftstilskudet til Teater Katapult bortfalde. For det giver ganske enkelt ingen mening!

Om regnestykket:
På papiret i sig selv, er det en kort sagt rigtig dårlig økonomisk disposition.
Det at Teater Katapults egenproduktioner og mange øvrige aktiviteter er i så tårnhøj en klasse, har gjort at det hvert år lykkes teatret at tiltrække projektstøtte fra bl.a. statslige og regionale puljer. Midler der langt overstiger det driftstilskud som kommunen bidrager med. Altså millioner af fondsstøttekroner som uden Teater Katapult, ikke ville være endt i Aarhus – men som det er nu, skaber arbejdspladser og virksomhedsordrer i Aarhus Kommune.
Teater Katapult er en god forretning for kommunen, og en fjernelse af driftstilskuddet – som alle kan se vil være en de facto lukning af teatret – er på alle måder en dårlig og ultra kortsigtet økonomisk beslutning.

Om virkeligheden:
Ude i virkeligheden, er et Aarhus uden Teater Katapult en kulturel katastrofe.
Ingen af os er i tvivl om værdien af at blive berørt, henført, oplyst af kulturen. Vi ved helt konkret at mennesker bliver sundere, mere indsigtsfuldt og træffer bedre beslutninger i livet, når vi gør brug af kulturelle tilbud der berør os, og giver os dybere indsigt. Teater Katapult er muligvis det tekstbaserede teater i Aarhus, som tager denne kendsgerning mest alvorligt. Det fremstår som selve identiteten for dette teater, at hver enkelt af deres egenproduktioner (og inviterede gæstespil), bliver til fordi vi har brug dem i vores samlede forståelse af verden og os selv.
Og kære byråd; det er jo dét som er meningen med det hele.

Om sammenhængen:
Kultur er ganske vist født af hjerteblod, men hvis vi vil have kultur i særklasse, så må de udøvende kunstnere kunne leve helt, eller i det mindste delvist af deres kunst.
En lukning af Teater Katapult vil være et meget alvorligt knæk i sammenhængskraften mellem kulturinstitutionerne og de udøvende kunstnere i Aarhus. Det at der på dette teater udelukkende produceres ny dansk dramatik, gør teatret til en ganske uundværlig del af fødekæden i dansk teater. Teater Katapult er lig med arbejdspladser til danske dramatikere – og ikke mindre vigtigt; Aarhus-baserede freelancere som skuespillere, dramaturger, lyd og lysdesignere.

Adskillige af nutidens dygtigste og mest hædrede danske dramatikkere, har både tidligt og løbende i deres karriere, eller under deres uddannelse på Dramatikeruddannelsen i Aarhus, været engageret på Teater Katapult. Her er der en evne og vilje til at spotte de ofte nye kunstnere, som rigeligt har evnerne og uddannelsen, men som ikke er blevet opdaget i den bredere branche endnu. Mange som i dag er fanebærere i dansk kulturliv, ville muligvis ikke have været det uden Teater Katapult.

Det er så umiddelbart og logisk at en institution som Teater Katapult er opstået netop i Aarhus; hovedstaden for nyskrevet dansk dramatik, og byen hvor der også er plads til at nogen institutioner kan sætte kvalitet før kommercielitet. Teater Katapult har placeret sig som et kulturelt æresmærke for byen, et bindeled mellem uddannelsesinstitutionerne og den etablerede branche, og med det nyeste tiltag Katapult Akademiet, skabt endnu en mulighed for professionelle udøvende kunstnere, til at komme i mål i processen med et konkret værk.

Teater Katapult giver i sidste ende, så meget mere tilbage til Aarhus end det modtager. Dette teater må vi aldrig give slip på. Tværtimod. Det må gøres til et kardinalpunkt at holde det i live.

Mvh
David Elnebo
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

David Elnebo

Indsendt

23/11/2022 18:26

Sagsnummer

HS8480493

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44