Gå til hovedindhold

Høringssvar

Påtænkt flytning af Bora Bora til Godsbanen

MYKA er et teaterkompagni, der producerer og turnerer med børneforestillinger primært til de allermindste – med udgangspunkt i at skabe magiske øjeblikke for sit publikum – små og store. MYKA har produceret danseforestillinger siden 2012 og har lige siden starten været fast gæst på Bora Bora.

MYKA har ikke noget teater selv, men producerer i samarbejde med institutioner, f.eks. Dansehallerne, Betty Nansen Teatret, Anemonen, Bora Bora, Dansstationen i Malmø og viser forestillingerne hos disse institutioner samt andre steder på museer, spillesteder med black box samt site specific. MYKA er støttet af Statens Kunstfond med produktions- og aktivitetsmidler.

Bora Bora i Aarhus er et af de steder, MYKA altid er vendt tilbage til, og der er lavet aftale om co-produktion af forestilling i sæson 2024/25. Kompagniet gæstespillede sidst i maj 2022 med forestillingen Ocean under festivalen Dans Baby Dans – og har aftale om at spille igen til næste år. Bora Bora var også co-producent på MYKAs første forestilling Polar Bear tilbage i 2012, og var på den måde med til at hjælpe helt unge koreografer til at få penge fra Statens Kunstfond ved at indgå sådanne co-produktionsaftaler – og således motiverende for MYKA til at fortsætte samarbejdet med Bora Bora.

For et kompagni som MYKA med base i København er det utrolig vigtigt, at der er et godt og stort sted i Aarhus for dans til at kunne samarbejde med, som professionelt kan stille produktion, scene, resurser og PR til rådighed for et lille kompagni som MYKA. MYKA har behov for et sted, der er stort nok til at kunne rumme produktioner og have resurser og plads til at facilitere familier og børn som publikum.

Det vil være fatalt for dansen som kunstform, hvis Bora Bora bliver flyttet ned til Godsbanen til mindre lokaler og forhold, der absolut ikke er egnet til at opføre danseforestillinger i. Der kræves et ordentligt affjedret gulv (som er helt exceptionelt godt på Brobjergskolen) og en rummelighed med højt til loftet og mulighed for at lave andre publikumsopstillinger. Én scene er slet ikke nok, når man også skal rumme prøveperioder for kompagnier op til premierer, residencies for såvel danske som internationale koreografer og kompagnier. Bora Bora er blevet kendt i Danmark og udlandet netop for denne gæstfrihed og deres renomé er enestående. Det renomé er ikke kommet af sig selv, men blevet opbygget gennem årene – og alle dansekunstnere har lyst til komme til Bora Bora – og det må man ikke ødelægge.

Der er brug for et stort sted for dans i Aarhus med såvel et lokalt, regionalt, nationalt som internationalt syn. Det er vigtigt for en by som Aarhus med store institutioner som Aros, Musikhuset, Godsbanen og Arkitektskolen, at man ikke klemmer en kunstart som dans ned og ind på alt for lidt plads – men i stedet sikrer institutionen et stort og passende sted, så den i stedet kan blive en spydspids, man kan være stolt af. I København havde det nationale center for koreografi og dans Dansehallerne til huse i Tap E i Carlsberg Byen med 3 scener, 7 studier samt plads til kunne facilitere publikum og dansemiljø. Carlsberg ønskede at anvende bygningen til andet formål (størstedelen var ikke fredet), og Dansehallerne blev i efteråret 2017 hjemløse. De har nu udsigt til at rykke ind i den fredede bygning Kedelhuset i Carlsberg Byen i efteråret 2024 men til kun 2 scener (en stor og en lille) og 4 studier. For dansemiljøet generelt i Danmark opleves det som en nedprioritering, og det vil gøre så meget mere ondt, hvis man i Aarhus vælger at flytte Bora Bora ned på Godsbanen.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jens Christian Jensen

Indsendt

24/11/2022 11:59

Sagsnummer

HS3928645

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44