Gå til hovedindhold

Høringssvar

lukning af kulturinstitutioner og flytning af BoraBora

Til Aarhus Kommune

Jeg ved ikke engang hvor jeg skal starte.

Jeg hører at I vil lukke Teater Katapult og Head Quaters og flytte BoraBora ned på Godsbanen. Jeg hører at disse tre institutioner faktisk genererer et overskud. Jeg hører at I også vil skære i kultur rettet mod børn og Unge, som fx Filuren og Opgang 2. Jeg hører også at I vil lave en masse nye fodboldbaner…

Er det der, I vil føre byen hen?

Kulturhovedstad 2017 – skal 2017 være året hvor vi toppede?
Skal fortovsfliserne bare være et minde om dengang det var smukt, festligt og berigende at bo i Aarhus?

Regner I med at kultursektoren er så fuld af ildsjæle, at den nok skal overleve at få skåret hovedpulsåren over og få taget næste generation fra sig?

Synes I at vi har haft kultur nok, og nu er det på tide med noget mere fodbold?

Det synes jeg ikke.

Jeg er ivrig kulturbruger og jeg kommer rigtig rigtig meget på både BoraBora og Head Quaters når jeg vil se en god og anderledes forestilling, og når jeg vil i byen og danse.
Jeg florerer også i det kunstneriske vækstlag. Jeg bruger studiescenerne på Brobjerskolen, og jeg har fået en masse god sparring og hjælp fra både Filuren, Performing Arts Platform, BoraBora og Katapult.

Her kommer min viden og oplevelser om disse steder:

BoraBora:
BoraBora er en stor -og jeg mener STOR- international dansescene. De hiver store internationale, prisvindende forestillinger til Danmark, afholder festivaler og henvender sig til et meget bredt publikum. Lige fra Genderhouse Festival til danseforestillinger for babyer og deres forældre.
Derudover huser de HimHerAndIt og DonGnu, der begge har skabt Reumertnominerede forestillinger, og turnere både i Danmerk og udlandet.

Jeg kender ikke andre scener i Danmark der tilbyder det samme. Ikke engang i København.

Rent praktisk er der heller ikke plads til BoraBora på Godsbanen.
I 2020 så jeg forestillingen BLAM (Reumert vindende "DIE HARD" MEETS "THE OFFICE") Den var både vanvittig, sjov og rørende. Fuldt udsolgt og stående bifald. Scenografien og de stunts de lavede, kunne aldrig foregå på Godsbanen, den er simpelthen for lille.
Der er heller ikke plads på Godsbanen til BoraBoras administration.

Jeg har haft de bedste kulturoplevelser på BoraBora. Før jeg flyttede til Aarhus, boede jeg i København, og jeg tog til Aarhus et par gange, primært for at se en forestilling på BoraBora. Så det er en scene, der virkelig rækker ud over sine egne fire vægge.

HQ:
Har I nogensinde gået forbi HQ kl. 23 en fredag/lørdag aften? Der er 10 m kø, langt ud på fortovet.
Det er et af de eneste steder i Aarhus med et ægte ”FLOOR” (det siger de unge nu, og det betyder at der er et godt dansegulv og god musik). Den yngre generation tager rent faktisk i byen for at danse -ikke lave ballade, begå hærværk eller overgreb eller blive for fulde- bare danse og have det sjovt med deres venner. Det ville da være hul i hovedet at lukke det bedste dansegulv i byen.

Katapult:
Katapult er – udover et teater i sig selv – en kæmpe spiller når det kommer til vækstlaget. De har deres akademi og har forskellige open calls, for netop at styrke nye dramatikere og de har endda stort fokus på at repræsentere forskellige minoriteter i deres programmer. De arbejder sammen med den Aarhusbaserede scenekunstfestival Quonga, hvor de uddelte en pris.
Når skabende kunstnere som mig, prøver at tage springet fra vækstlag til professionel, er Katapult en rigtig vigtig spiller. Der findes faktisk ikke nogen alternativer i Aarhus.

Filuren:
Filuren er næste generation af kulturbrugere og scenekunstnere. Udover at have nogle geniale tilbud til børn, er Filuren også utrolig hjælpsom og værdifuld for os i vækstlaget. De har som regel et lokale man kan låne i de sene aftentimer, hvor deres brugergruppe er gået i seng.

Øvrigt:
Lokaler er simpelthen det, vi mangler mest i Aarhus. Hvis man ikke er en forening, og man ikke kan vente 1½ år på at leje en fugtig gymnastiksal, er der faktisk kun Brobjerskolen, og kulturkapellet til rådighed.
Og nu vil I til at lukke de bedste af dem?
Come on!

Jeg synes I skal kigge det budget igennem igen og finde nogle løsninger, der understøtter disse etablerede kulturinstitutioner, som kan opretholde sig selv, og som gør, at vi stadig med stolthed kan kalde os en kultur-by.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ida Marie Haslev

Indsendt

24/11/2022 14:11

Sagsnummer

HS6640046

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44