Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Flytningen af Bora Bora – fra Superliga til nedrykning

Aarhus Kommunes forslag om at flytte Bora Bora - Dans og Visuelt Teater fra nuværende placering på Brobjergskolen til Godsbanen vidner om en manglende forståelse af, hvilken institution Bora Bora er, og af hvilke forudsætninger der kræves for at præsentere scenekunst og være et internationalt residency center for dans. Som et selvproducerende scenekunstkompagni med et flerårigt co-produktionssamarbejde med Bora Bora har Convoi Exceptionel følgende betragtninger:

Scenen på Godsbanen med dens 7,2m x 7,7m er absolut ikke egnet til at producere eller opføre danseforestillinger i. Hvis dette forslag bliver vedtaget vil Bora Bora ikke kunne præsentere nationale og internationale forestillinger for et Aarhusiansk publikum. Det vil også blive en ramme som giver alt for dårlige arbejdsforhold til at kunne producere forestillinger som skal kunne turnere i Danmark og verden.

Sådan som forslaget foreligger nu, svarer det til at bede AGF om at spille sine kampe på en fodboldbane på halv størrelse. Det går ikke for spillerne, reglerne må laves om, og man vil ikke kunne deltage i Superligaen. Det er nemlig i dansens Superliga Bora Bora er!

Dette særlige sted skal Aarhus Kommune være stolte af, og undlade at tage en beslutning, som river alt det som er bygget op igennem mange år ned. På et uinformeret og kundskabsløst grundlag, kan det at flytte Bora Bora til Godsbanen måske se fornuftigt ud på papiret. Men anvender man et fagligt, samfundsøkonomisk blik, samt sund fornuft bør man kunne se konsekvenserne af det. Scenekunst er rumlig kunst, og Bora Bora har brug for en scene på de 15mx15m samt egnede prøvelokaler, værksteder og plads til administration.
Godsbanen er i dag en fantastisk biotop for det Aarhusianske kulturliv. Konsekvenserne af en flytning af Bora Bora dertil vil nok også have negative synergieffekter på andre aktører og lejere som benytter faciliteterne i dag. Har kommunen kortlagt dette?

Hvis man ser på byer i Norden, som ikke er hovedstæder og som kan sammenlignes med Aarhus som f. eks Trondheim, Bergen, Malmö, Göteborg og Malmö har de scener som svarer til Bora Boras kaliber i dag. Ved at flytte Bora Bora til Godsbanen stiller Aarhus sig i en position som gør at byen ikke kan producere eller være værtskab for dansekunst som matcher det tilbud disse, eller tilsvarende byer kan give til sine indbyggere og producerende kunstnere. Man kan undre sig over hvilken kulturpolitisk strategi dette er en del af?

Kunst- og kulturlivet har brug for rammer til at kunne trives og udvikle produktioner til glæde for lokale indbyggere, samt besøgende udefra. Scenekunst har et direkte, og fysisk nærvær som andre former for historiefortælling ikke har. Og det vil være en skam at forringe mulighederne for at scenekunsten kan blomstre, ved at rykke Bora Bora til lokaler, der er alt alt for små.

Vi håber at Aarhus Kommune lytter til faglige indspil og beholder Bora Bora i C bygningen på Brobjergskolen indtil evt. en ny og egnet scene og produktionshus bliver bygget.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jon R. Skulberg

Indsendt

24/11/2022 17:21

Sagsnummer

HS0958948

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44