Gå til hovedindhold

Høringssvar

Flytning af Bora Bora

Høringssvar til Aarhus Kommune - Spareforslag om at flytte Bora Bora til Godsbanen

Mit navn er Jannik Elkær, jeg er kunstnerisk leder af kompagniet DON GNU, som har til huse på BoraBora. Derudover arbejder jeg som instruktør og koreograf både i eget kompagni, hvor vi producere både voksen og ungdomsforestillinger, og på større teatre som operaen i København, Oslo, Montpellier osv.

Som repræsentant for et visuelt teater miljø, som er i rivende udvikling i Danmark og med indblik i mange forskellige produktionsformer og størrelsesforhold i branchen vil jeg på det kraftigste opfordre til ikke at rykke Bora Bora ned på Godsbanen. De tiltænkte lokaler dér kan slet ikke rumme det, en institution som Bora Bora i 2022 skal repræsentere.

Bora Bora har en stor betydning for hele Danmark som nationalt og internationalt samlingssted, hvor der vises kunst af høj kvalitet. Bora Bora har med deres residency program formået at tiltrække et stort antal udenlandske koreografer og dansere, som har tilført byen (og landet som helhed) et væsentligt løft.

Gulvet på Godsbanen er ikke egnet til dans. På Bora Bora på Brobjergskolen er der blevet lagt et dyrt og meget velfungerende dansegulv i træ. På Godsbanen er der kun beton, og det vil være en ekstrem bekostelig affære at skulle højne gulvet så meget, at der ville kunne danses på det. Den investering, der blev lavet på Brobjergskolen i forbindelse med etablering af det eksisterende gulv vil være spildt.

Der er ikke plads på Godsbanen til alle de aktiviteter og faciliteter, Bora Bora i dag rummer. Med 2 scener, rum til prøvelokaler, omklædning og teknik samt administration kræver det en hel del mere plads end det, der findes på Godsbanen samtidig med, at der ikke er den nødvendige mulighed for at etablere en ordentlig og velkommende publikumsfoyer, der skal kunne betjene flere scener på én gang.

Bora Bora er en af 2 små storbyteatre, som er helliget dans. Dansehallerne i København havde indtil 2017 hjemme i Tap E på Carlsberg, hvor der var 2 scener, en laboratoriescene, 7 studier, lounge og foyer-område, som var en national scene værdig. De blev hjemløse, fordi Carlsberg ønskede at anvende lokalerne til andet formål (det meste kunne rives ned og blev omdannet til erhverv og boliger). Dansehallerne har udsigt til at rykke ind i Kedelhuset ultimo 2024 til langt færre kvadratmetre, en stor og en lille scene samt 4 studier. Dette indhug i en branche gør ondt - og en flytning af Bora Bora til Godsbanen vil formindske arealerne for dans betydeligt. Udover disse to institutioner er der kun 2 egnsteatre i Danmark, der viser dans, nemlig Holstebro Dansekompagni og Aaben Dans. Endelig er der Den Kongelige Ballet. Ud af det samlede danske teaterlandskab er det en forsvindende lille del - og den vil blive endnu mindre ved flytning af Bora Bora til Godsbanen. Bora Bora har brug for dens nuværende beliggenhed eller et andet og mere passende sted, såfremt institutionen skal flyttes.


Mvh Jannik Elkær
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jannik Elkær

Indsendt

24/11/2022 21:47

Sagsnummer

HS4008624

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44