Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høringssvar: Sparekatalog for Kultur og Borgerservice

Aarhus er noget ganske særligt. For os, aarhusianere, er deltagelsen blevet en afgørende del af medborgerskabet og den måde hvorved vi interagerer med vores omverden. Gennem deltagelse i Aarhus’ mangfoldige kulturliv, har vi mulighed for, at udvikle os i takt med vores omverden og vores medmennesker. En bevægelse, som sprænger fordomme itu og er med til at yde mistrivsel og ensomhed modstand. Kunsten og kulturen er en uvurderlig del af samfundet, måske særligt i tider som nu. Med dette høringssvar ønsker jeg at sætte fokus på det aarhusianske kulturliv som en værdifuld og uundværlig nøgle til vores fælles forståelse af medborgerskab og fællesskab.

I Aarhus kommunes samlede, fremlagte sparekatalog findes massive besparelser på kunst- og kulturoplevelser i hele Aarhus kommune. Besparelserne rammer unægteligt et område i samfundet, som i forvejen er præget af sparsomhed og ressource-omtanke. Dertil kommer, at sparekataloget, efter alt at vurdere, vil få store, negative konsekvenser for kulturlivet i kraft af de store besparelser og kostelige omrokeringer i det professionelle kulturliv, såvel som i det aarhusianske, kulturelle vækstlag.

Set i lyset af det nationalt skærpede fokus på unges mistrivsel, undres jeg ligeledes over de fremlagte besparelser på flere af byens pædagogiske og udviklingsorienterede initiativer, som vedrører det aarhusianske, kunst-pædagogiske arbejde med børn og unge. Særligt fordi disse initiativer grundlæggende opererer ud fra veldokumenteret, statistisk evidens for kulturens og fællesskabets positive effekt på menneskets generelle sundhed, indlæring og trivsel.
I disse initiativer foreligger med andre ord et oplagt og velslebet våben til opgøret med den stigende mistrivsel blandt børn og unge, som det, alt at dømme, kun vil blive dyrere at spare på.

Ligeledes har Aarhus’ kulturliv netop bevist sit værd i en krisetid, hvor sammenhold og samfundssind har været nogle af folkesundhedens vigtigste faktorer. Nu og fremadrettet synes det ganske essentielt at værne om kultur-fællesskaberne som fællesnævner i vores by, fordi vi på egne kroppe har erfaret vigtigheden af, at være en del af noget, der er større end os selv. Af samme grund håber jeg inderligt, at kommunen vil genoverveje besparelserne i det fremlagte sparekatalog.

- Emma Sørensen, cand. mag. i Dramaturgi v/Aarhus Universitet
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Emma Sørensen

Indsendt

24/11/2022 22:23

Sagsnummer

HS5517115

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44